Nya bygglagen träder i kraft 1.1.2025
Den nya bygglagen träder i kraft i början av 2025. Förberedelserna inför den nya lagens ikraftträdande påverkar tillfälligt mottagandet av tillståndsansökningar i Karleby.
Uppehåll i mottagningen av tillståndsansökningar som anknyter till byggande i Karleby 20.12.2024 kl. 14.00 – 13.1.2025
Ansökningar om bygglov, undantagstillstånd eller avgöranden om planeringsbehov eller andra ansökningar som anknyter till byggande tas inte emot i Karleby under tiden 20.12.2024 kl. 14.00 – 13.1.2025. Vi uppdaterar lovtjänsten eKokkola tillsammans med vår programleverantör så att den ska komma att motsvara den nya bygglagen. Om du planerar att bygga, lämna då in din ansökan om tillstånd via eKokkola antingen före avbrottet eller efter 13.1.2025.
Uppehållet i mottagandet av ansökningar om tillstånd beror på ikraftträdandet av den nya bygglagen 1.1.2025 och ändringar som den kräver. Lagen kräver ändringar i Karleby stads byggnadstillsyns handläggning av tillstånd, dokument, blanketter, programvara och anvisningar. Ikraftträdandet av lagändringen kompliceras av att bygglagens ändringsserie sannolikt behandlas i riksdagen ännu i december och ändrar innehållet i lagen, som redan delvis godkänts.
Ansökningar som förhandsbehandlats i år och redan inlämnade ansökningar handläggs i enlighet med den nu gällande lagen
De ansökningar om tillstånd eller förhandshandläggning som lämnats in före årsskiftet behandlas enligt den nu gällande markanvändnings- och bygglagen. Också för besluten uppbärs en avgift enligt den nuvarande taxan, även om beslutet fattas i nästa år.
Om ansökan om tillstånd lämnas in under 2025 handläggs ansökningen på basis av den nya bygglagen. För beslutet uppbärs också en avgift i enlighet med den förnyade taxan.
Beviljade undantagstillstånd och avgöranden om planeringsbehov
Om det för projektet redan har beviljats ett undantagstillstånd enligt markanvändnings- och bygglagen eller gjorts ett avgörande om planeringsbehov rekommenderar vi att därtill hörande ansökan om bygglov eller åtgärdstillstånd lämnas under innevarande år.
Den nya lagen ändrar tillståndsförfarandena i anknytning till byggande
I bygglagen, som träder i kraft 1.1.2025, har tröskeln för tillstånd satts högre än tidigare när det gäller små byggnader och skyddstak. För bostadsbyggnader eller fritidsbostäder krävs dock alltid tillstånd, oberoende av storleken. För andra, separata byggnader på mindre än 30 m2 och skyddstak på under 50 m2 krävs inte längre lov om de är planenliga. Byggnadsobjekt som befriats från bygglov är till exempel gårdsbastu, biltak, sommarkök eller förråd. Byggnadens beboelighet bedöms i enlighet med miljöministeriets ”spis”-princip: om byggnaden har en fast köksutrustning med spis tolkas den som en fritidsbostad eller bostadsbyggnad och är därmed tillståndspliktigt byggande.
Om en befintlig byggnad byggs ut krävs alltid bygglov. Om en ekonomibyggnad till ett nytt egnahemshus har rum som är nödvändiga för boende, kan det vara tillståndspliktigt.
Bygglagen befriar inte mindre byggnadsobjekt från tillstånd. Sådana objekt är enligt lagen bl.a. fastigheters avloppssystem, bryggor, inhägnande och ändringar av fasader. På basis av bygglagen kan kommunen i sin byggnadsordning befria mindre byggnadsobjekt från tillstånd.
Byggnadstillsynen uppmuntrar till att bygga ansvarsfullt, hållbart och med respekt gentemot grannskapet.
Också byggande som inte kräver tillstånd ska följa bestämmelserna
Byggbestämmelserna ska alltid följas även om byggandet inte kräver tillstånd. Från byggande som befrias från tillstånd faller endast tillståndsprocessen bort. För byggandet finns bestämmelser också i planen, byggnadsordningen och i kvartersplanerna. Objektet bör ha en kompetent planerare och dugliga planer. I fortsättningen sörjer byggherren själv för att tillräcklig kompetens och sakkunniga skaffas och att byggandet följer lagar och planer. När färdiga produkter skaffas är det skäl att kräva planer av produktens (t.ex. ett lätt förråd i trä) tillverkare.
Byggaren ska känna till tomtgränserna och plansituationen
Byggaren ska bygga inom sin egen tomts gränser och följa planerna. Planenligheten innebär att man bygger i enlighet med i planen godkända användningsändamål, planbestämmelser och omfattning. Inom detaljplaneområde ska byggandet placeras på byggnadsarean och utanför område för plantering som visas på detaljplanekartan.
Byggnadsplatsen ska ha tillräckligt med byggrätt, vilken bestäms enligt detaljplanen, generalplanen eller byggnadsordningen. Byggande av ett skyddstak räknas inte in i byggrätten om minst 30 % av väggarna är öppna. Byggherren ska sörja för att byggrätten inte överskrids. På vattenområden finns ingen byggrätt utan plan.
Om byggande som befriats från bygglov inte följer bestämmelserna och avviker ens i liten grad från planen eller byggnadsordningen ska undantagslov alltid sökas. I samband med undantagslovet granskas de krav som kommer av undantaget, inte nödvändigtvis hela byggandet. Det ska alltid finnas motiverad orsak till undantag.
Bygg endast på egen mark och beakta dina grannar
Byggaren ska förfoga över byggplatsen. Om ett husbolag förfogar över tomten behövs för byggandet tillstånd av husbolaget. Byggandet ska placeras på en befintlig gård och på tillräckligt avstånd från grannarna (fyra meter från fastighetens gräns). Byggande som har befriats från bygglov är i allmänhet kompletterande byggande.
Inom områden med planeringsbehov och strandområden behövs tillstånd när en obebyggd fastighet bebyggs. Detta gäller inte små byggnadsobjekt som tjänar jord- och skogsbruk på områden som anvisats för detta ändamål.
Också byggnader som befriats från bygglov påverkar grannarnas omständigheter och därför rekommenderas det att grannarna i syfte att undvika motstridigheter informeras skriftligt innan byggarbetet inleds. Så undviker man situationer där byggnadstillsynen onödigt måste ingripa i tillåtet byggande. Byggnadstillsynen ingriper i fall där byggande utan tillstånd är sådant att det trots allt kräver tillstånd.
Frihet för med sig ansvar
Byggnadstillsynen ger råd och handledning när det gäller byggande. Byggnadstillsynen ger råd om tillståndspliktigheten, handläggningsprocessen som gäller tillstånd och i administrativa ärenden. Byggnadstillsynen handleder tillståndspliktigt byggande. När det gäller byggande som befriats från bygglov skaffar byggaren tillräcklig kompetens och handledning av planeraren, som löser byggandets tekniska krav och säkerställer att byggandet följer bestämmelserna.
Byggnadstillsynen beviljar inte bygglov för objekt som i själva verket inte kräver tillstånd.
Sörj för säkerheten
Byggnader, konstruktioner och bilskydd (garage och biltak) ska ligga tillräckligt långt från både byggnaderna på den egna tomten och grannens byggnader eller byggnadsytans gräns. Anvisningar som gäller brandsäkerhet har givits i brandkortet för egnahemshus. En allmän bra regel att komma ihåg är skyddsavståndet på åtta meter mellan byggnader och fyra meter till tomtgränsen.
Om byggnaden har en rökkanal beaktas byggnadens brandsäkerhet och avståndet till grannens byggnader. Byggandet får inte orsaka orimlig olägenhet för grannarna. Byggnaden ska vara säker att använda. När det gäller konstruktionernas bärförmåga ska särskild uppmärksamhet fästas vid konstruktionernas stabilitet och tillräcklig dimensionering av snölasten. Man ska sörja för avledning av tak- och ytvatten och ytjordens lutning.
Kort minneslista
- bygg på egen tomt
- bygg enligt planen
- tomten ska ha tillräckligt med byggnadsrätt
- följ bestämmelserna
- skaffa tillräcklig kompetens och kompetenta ansvarspersoner
- spara planerna med tanke på framtiden
- informera grannarna
Kontakter
Tere JelekäinenByggnadstillsynschef
Tel:0408068097tero.jelekainen@kokkola.fiInformation om utgivare
Karleby. Vi har en bredare horisont
Karleby stad är Mellersta Österbottens tvåspråkiga landskapscentrum med ca 48 000 invånare. Loket för näringslivet i Karleby är det även internationellt betydande klustret inom kemisk industri. Det kompletteras av Finlands största hamn för spår- och Panamax-trafik samt ett mångsidigt nätverk av företagsaktörer. Också mångsidiga evenemang, turismen och fritidsboende lockar besökare till staden.
Kung Gustav II Adolf grundade staden för 400 år sedan vid Bottniska vikens kust. Havet har medfört starka traditioner inom handel och logistik genom sjöfart och skeppsbyggande till industrin och bildningen. Läget vid havet och flygförbindelser, vid huvudbanan och väg E8 säkerställer att såväl människor, varor som idéer rör på sig.
Andra språk
Följ Kokkolan kaupunki
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kokkolan kaupunki
Stadsdirektör är frånvarande från sitt uppdrag28.4.2025 09:16:30 EEST | Pressmeddelande
Karlebys stadsdirektör Stina Mattila är frånvarande från sitt uppdrag i tre veckor från och med den 28 april 2025. Under frånvaron fungerar förvaltningsdirektör Ben Weizmann som stadsdirektörens ställföreträdare.
Kaupunginjohtaja poissa tehtävästään28.4.2025 09:16:30 EEST | Tiedote
Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila on 28.4.2025 alkaen poissa tehtävästään kolme viikkoa. Poissaolon aikana kaupunginjohtajan sijaisena toimii hallintojohtaja Ben Weizmann.
Positiva beslut beträffande programmet för norra Finland i regeringens halvtidsöversyn28.4.2025 09:05:21 EEST | Pressmeddelande
Beslut i halvtidsöversynen som är positiva ur Karlebys synvinkel sett är att landskapsflygen tryggas till början av 2028, satsningar på trafikförbindelserna i landskapen och inledning av verkställandet av programmet för norra Finland.
Pohjoisen Suomen ohjelmasta positiivisia päätöksiä puoliväliriihessä28.4.2025 09:05:21 EEST | Tiedote
Kokkolan kannalta myönteisiä puoliväliriihen päätöksiä ovat maakuntalentojen jatkon turvaaminen alkuvuoteen 2028 saakka, panostus maakuntien liikenneyhteyksiin sekä Pohjoisen Suomen ohjelman toimeenpanon käynnistäminen.
Årets fartfylldaste museiutställning öppnar i Karlebys Utställningshall24.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
K.H.Renlunds museums fartfylldaste utställning 2025 dyker ner i den lokala sportens och motionens nyansrika kulturhistoria. Jaksaa jaksaa! Kämpa på! leder besökaren från tävlingsbanornas höjdpunkter till bakgrundskrafternas jobbande, hobbyglädje och platser för motion – stigar, planer och åskådarläktare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum