Yli puolet suomalaisista arvioi työelämän kehittyneen huonompaan suuntaan – kiire ja kuormitus ovat lisääntyneet
Jopa 59 prosenttia suomalaisista arvioi työelämän kehittyneen huonompaan suuntaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lähes kolme neljästä kokee, että työelämä jakautuu yhä enemmän hyviin ja huonoihin töihin.
Tulokset ilmenevät E2 Tutkimuksen Tulevaisuuden Suomen tekijät -tutkimushankkeen loppuraportista, joka tarkastelee suomalaisten kokemuksia työelämän muutoksesta.
Pro on ollut mukana rahoittamassa hanketta. Tutkimus pohjautuu työntekijöiden, luottamusmiesten ja esihenkilöiden haastatteluihin sekä kansalaiskyselyyn.
Kiire ja kuormitus lisääntyneet työelämässä
Yli puolet suomalaisista (59 %) arvioi työelämän kehittyneen viimeisen kymmenen vuoden aikana huonompaan suuntaan ja lähes yhtä moni (55 %) arvioi saman kehityksen jatkuvan. Yli 70 prosenttia ajattelee työmäärän, kiireen ja tehokkuuden vaatimusten lisääntyneen sekä työn muuttuneen aiempaa kuormittavammaksi.
Lisäksi moni tunnistaa polarisaatiota työelämässä: 71 prosenttia kokee, että työelämä jakautuu yhä enemmän kahtia hyviin ja huonoihin töihin.
– Tutkimustulokset vahvistavat aiempien tutkimuksien viitoittamaa ymmärrystä siitä, että työelämä on muuttunut kuormittavammaksi ja vaativammaksi. Työelämässä kasvavat mielenterveyshaasteet vaativat työelämän rakenteellisia muutoksia ja psykososiaalisen turvallisuuden vahvistamista. Työelämää tulisi kohtuullistaa ihmisen kokoiseksi, julkistamistilaisuuden paneelissa raporttia kommentoiva Pron yhteiskuntasuhdejohtaja Maria Mäkynen sanoo.
Myönteisenä tuloksena voidaan pitää sitä, että ongelmat eivät näytä juuri koskevan työn sisältöä. Työn merkityksettömyys tai tylsistyminen huolettavat melko harvaa (17 %). Noin puolet myös kokee autonomian työssä lisääntyneen.
Tutkimushaastatteluissa esiin nousseita myönteisiä muutoksia ovat esimerkiksi etätyömahdollisuudet, hyvä työturvallisuus, tasa-arvon vahvistuminen, matalat hierarkiat ja joustot työajoissa.
Puolet vastaajista huolissaan huonosta johtamisesta
Ihannetyöpaikassa suomalaiset arvostavat erityisesti hyvää työilmapiiriä (73 %), hyvää johtamista (62 %), kilpailukykyistä palkkaa (61 %) sekä esihenkilöiden ja työntekijöiden mutkattomia välejä (55 %).
– Raportin mukaan lähes puolet vastaajista on huolissaan huonosta johtamisesta ja vain reilu kolmannes pitää johtamista korkeatasoisena. Tämä on huolestuttava tulos, ja samalla selkeä parannuskohde. Työelämässä koettua työimua ja työhyvinvointia voidaan edistää pitämällä huolta esihenkilötaidoista. Esihenkilöiden koulutusta aliarvioidaan liian monessa työpaikassa, Mäkynen kiteyttää.
Esihenkilöt ja luottamusmiehet arvioivat, että henkilöstön kansainvälistyminen ja siihen liittyvä monikielisyys sekä teknologiset muutokset ja etätyön lisääntyminen vaativat johtamiselta enemmän. Myös ikäjohtaminen edellyttää uudenlaista osaamista.
Uudet ohjelmistot ovat monimutkaistaneet työntekoa
Suomalaisten kokemukset digitalisaation vaikutuksista ovat kaksijakoiset. Enemmistö (57 %) arvioi, että digitalisaatio on tehnyt työn tekemisestä aiempaa sujuvampaa. Samaan aikaan lähes yhtä moni (56 %) kokee, että uudet tietojärjestelmät ja ohjelmistot ovat tehneen työnteosta monimutkaisempaa.
Enemmistö vastaajista (59 %) ei koe yhteiskunnallisten megatrendien kuten ilmastotoimien, digitalisaation, tekoälyn tai työelämän kansainvälistymisen näkyvän omassa työssään. Esimerkiksi vain neljännes arvioi ilmastotoimien näkyvän oman työpaikkansa arjessa.
Tietoa tutkimuksesta
Työelämän muutosten kohtaaminen työpaikoilla -raportti on Tulevaisuuden Suomen tekijät -hankkeen loppujulkaisu. Tutkimusaineisto koostuu kesällä 2024 tehdystä kansalaiskyselystä sekä tutkimushaastattelusta. Haastateltavina olivat työpaikkojen esihenkilöt, luottamusmiehet ja työntekijät.
E2 Tutkimuksen hanketta rahoittavat Ammattiliitto Pro, Hyvinvointiala HALI, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, oikeusministeriö, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Rakennusteollisuus RT, STTK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Teollisuuden palkansaajat TP ja Työeläkevakuuttajat Tela.
Tervetuloa seuraamaan julkistustilaisuutta
Tutkimuksen julkistustilaisuus järjestetään to 12.12.2024 klo 11.30–13 Musiikkitalon Terassilämpiössä Helsingissä. Tilaisuutta voi seurata paikan päällä tai striimin välityksellä.
Yhteyshenkilöt
Maria MäkynenyhteiskuntasuhdejohtajaAmmattiliitto Pro
Puh:040 529 8113maria.makynen@proliitto.fiTapio RissanentutkijaAmmattiliitto Pro
Puh:045 7731 4358tapio.rissanen@proliitto.fiPro – työelämän joukkovoima ja yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta. Voimajoukkoomme kuuluu jo 120 000 jäsentä, ja neuvottelemme 180 virka- ja työehtosopimusta.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien työehtoja, toimeentuloa ja kehittymismahdollisuuksia. Lisäksi pidämme huolta jäsentemme hyvinvoinnista niin työssä kuin vapaalla.
Uskomme, että inhimillinen työelämä on ihmisoikeus. Ennakoimme kansainvälisiä työelämän kehityskulkuja ja ilmiöitä, ja kehitämme uusia ratkaisuja suomalaiseen työelämään. Rakennamme sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää, tasa-arvoista yhteiskuntaa – tai sanalla sanoen: työelämäniloa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Pro ry
Rikkaiden riihessä todelliset kasvutoimet unohtuivat24.4.2025 13:58:49 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallituksen puoliväliriihessä toteuttamat veronkevennykset ovat kestämätön valinta nykyisessä taloustilanteessa. Sosiaaliturvaleikkausten kohteeksi joutuneita suomalaisia eivät yrityksille ja parhaiten tienaaville kohdennetut veronalennukset lohduta. Jälleen kerran päädyttiin leikkaamaan tuottavuutta aidosti kasvattavasta koulutuksesta.
Valtion lakot laajenevat – Lakkoon menossa yli 5 500 valtion virkamiestä ja työntekijää22.4.2025 10:01:01 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Pro, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat jättäneet kolmannen lakkovaroituksen valikoiduille valtion työpaikoille.
Ammattiliitto Pro: Hallitus jatkaa sopimusyhteiskunnan purkamista vaikeuttamalla palkansaajajärjestöjen työtä18.4.2025 12:03:46 EEST | Tiedote
Julkisuuteen on tullut tieto maan hallituksen kaavailuista poistaa ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus tulevassa puoliväliriihessään. Tämä tarkoittaisi veronkorotusta liittojen jäsenille. Mitä vähemmän kannustimia liittoihin kuulumiselle on, sitä vähemmän neuvotteluvoimaa tavallisilla suomalaisilla on työehdoistaan, Pro muistuttaa.
Minea Pyykönen Pron julkisen sektorin johtajaksi 1.5. alkaen10.4.2025 12:57:19 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Pron hallitus on tänään valinnut Minea Pyykösen Pron julkisen sektorin johtajaksi. Pyykönen on johtanut Pron palvelusektoria vuodesta 2017, ja hänellä on pitkä kokemus edunvalvonnasta.
Ammattiliitto Pro tyrmää aikeet heikentää irtisanomissuojaa7.4.2025 13:49:25 EEST | Tiedote
Orpon hallitus aikoo madaltaa kynnystä irtisanoa työntekijä henkilöön perustuvasta syystä. Lakimuutoksen työllisyysvaikutuksia ei ole voitu luotettavasti arvioida, sen sijaan henkilöperusteisten irtisanomisten arvioidaan lisääntyvän. Pro tyrmää aikeet ja toteaa esityksen olevan työnantajien tahdon mukaan valmisteltu ja heikosti perusteltu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme