Espoo vahvistaa alakoululaisten tunne- ja kaveritaitoja – miljoonahanke laajenee tammikuussa 25 kouluun
Espoolaiset 4.–5.-luokkalaiset saavat ensi vuonna tukea hyvinvointitaitoihin ja ryhmässä toimimiseen. Espoon kaupungin ja seurakuntayhtymän yhteistyöhanke Luokka loistamaan pyrkii lisäämään oppilaiden hyvinvointia ja ehkäisemään syrjäytymistä. Espoon seurakuntayhtymä rahoittaa 1 070 000 eurolla kolmivuotisen lasten sosiaalisen vahvistamisen hankkeen.

– Tutkimukset osoittavat, että lasten ja nuorten koettu hyvinvointi on laskenut. Hyvinvoinnissa näkyy myös eriarvoistuminen: lapset, jotka voivat huonosti, voivat entistä huonommin ja lapset, jotka voivat hyvin, voivat hyvin niin koulussa, harrastuksissa kuin kotona, hankepäällikkö, kasvatustieteen tohtori Raili Keränen-Pantsu Espoon seurakuntayhtymästä toteaa.
Koulut toivovat apua yhteisöllisyyden tukemiseen ja ryhmäyttämiseen
Opettajat toivovat seurakunnilta apua ryhmäyttämiseen ja lasten sosiaalisten taitojen vahvistamiseen. Tämä nousi esiin Espoon seurakuntien vuoden 2023 kouluyhteistyökyselyssä. Kaupungin Kasvun ja oppimisen toimialan ja seurakuntayhtymän yhdessä suunnittelemaan hankkeeseen haki mukaan 25 ala- ja yhtenäiskoulua.
Kalajärven ja Meritorin koulujen nelosluokat ovat osallistuneet toiminnan pilotointiin syyskuusta asti. Tammikuussa 2025 toiminta laajenee muihin valittuihin kouluihin.
– Lapset ja luokanopettajat ovat ottaneet hankkeen myönteisesti vastaan. Kun erillinen hanketyöntekijä vetää vuorovaikutus- ja hyvinvointioppitunteja, se antaa luokan omalle opettajallekin mahdollisuuden tarkastella ryhmäänsä eri tavalla. On hieno ele seurakunnilta tarjota kouluille tukea, Meritorin koulun rehtori Matti Jokela kertoo.
Luokka loistamaan -toiminnan myötä espoolaisissa kouluissa työskentelee kolme opettajataustaista hanketyöntekijää, tiimi täydentyy vielä tammikuussa. Hanketyöntekijät Heidi Hietikko, Annikka Kilpeläinen ja Pia Saarelainen järjestävät nelos- ja vitosluokkaisille viidestä kuuteen hyvinvointia tukevaa oppituntia. Oppitunneilla harjoitellaan tunne-, kaveri- ja itsetuntemustaitoja sekä arjen ja oppimisen taitoja. Lisäksi luokat pääsevät viettämään yhden päivän leirikeskuksessa. Rehtori Jokela on tyytyväinen siihen, miten toiminta on solahtanut koulun arkeen.
– Vuorovaikutus- ja tunnetaidot ovat osa perusopetusta, mutta niiden toteutus vaihtelee kouluittain. Luokka loistamaan mahdollistaa sen, että hyvinvointiopetusta viedään järjestelmällisesti eteenpäin ja materiaaleja voidaan hyödyntää jatkossakin.
Tavoitteena lisätä koululaisten hyvinvointia ennen yläkouluun siirtymistä
Espoon kouluissa on tehty myös aiemmin verkostoyhteistyötä lasten hyvinvoinnin, ryhmäyttämisen ja luokkien ilmapiirien hyväksi. Yhdessä kaupungin ja seurakuntien kanssa on järjestetty kouluvartteja sekä seitsemäsluokkalaisten ryhmäyttämistä. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamien hankkeiden kautta kouluihin on palkattu yhteisöohjaajia, mutta he ovat sijoittuneet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta yläkouluille. Jokela ja Keränen-Pantsu näkevät tärkeänä, että nyt resurssit suunnataan nimenomaan alakoululaisille.
– Tarkoituksena on vahvistaa lasten yhteisöllisyyttä ja kouluun kiinnittymistä jo ennakkoon niin, että ulkopuolisuuden ja eriarvoisuuden kokemukset eivät vahvistu. Näin lapsilla on vuorovaikutuksen ja hyvinvoinnin taitoja ennen yläkouluun siirtymistä, jolloin nuoret usein tekevät uudelleen asemointia suhteessa perheeseen, kavereihin ja kouluun, Keränen-Pantsu toteaa.
Lapset ovat ottaneet leirikeskuspäivät ja ekstra-aikuiset iloisesti vastaan
Hanketyöntekijä Heidi Hietikko on ilahtunut siitä, miten spontaanisti lapset ovat ottaneet uudet aikuiset vastaan Meritorin ja Kalajärven kouluilla.
– Pitkään opettajan toimineena tiedän, että lapsilla on paljon asiaa. He kaipaavat, että aikuinen näkee ja kuulee heidät. On arvokasta, että meitä on kouluilla useampi aikuinen kohtaamassa lapsia yhdessä koulun henkilöstön kanssa.
Pilottikoulujen oppilailta ja opettajilta kerätään palautetta toiminnan kehittämistä varten. Hankkeen vaikuttavuuden arviointia varten suunnitellaan myös tutkimusyhteistyötä Helsingin ja Tampereen yliopistojen kanssa.
Luokka loistamaan -hanke pähkinänkuoressa:
- Luokka loistamaan on lasten sosiaalisen vahvistamisen hanke. Sen tavoitteena on tukea espoolaisten 4.–5.-luokkalaisten sosiaalisia taitoja sekä edistää yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
- Espoon kaupungin kasvun ja oppimisen toimialan ja seurakuntayhtymän yhteistyöhanke vuosille 2024–2027 toteutuu osana koulupäivää luokanopettajien ja hanketyöntekijöiden yhteistyönä. Myös hanketyöntekijät ovat kokeneita luokanopettajia.
- Opetus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja poliittisesti sitouttamatonta eli se sopii kaikille oppilaille. Kyse on perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesta opetuksesta.
- Mukana on 25 espoolaisen koulun 4.–5.-luokkalaiset. Lista osallistuvista kouluista on hankkeen verkkosivuilla: www.luokkaloistamaan.fi.
- Hankkeen rahoittaa ja toteuttaa Espoon evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Raili Keränen-Pantsu
hankepäällikkö
Espoon seurakuntayhtymä
raili.keranen-pantsu@evl.fi, 040 833 0158
Kari Kotiniemi
Kasvun ja oppimisen toimiala
Suomenkielinen perusopetus
Leppävaaran aluepäällikkö
Espoon kaupunki
kari.kotiniemi@espoo.fi, 050 525 3687
Matti Jokela
rehtori
Meritorin koulu
matti.jokela@opetus.espoo.fi, 050 541 0975
Kuvat





Linkit
Tietoja julkaisijasta
Espoon seurakunnat - Evankelis-luterilainen kirkko Espoossa
Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta, Tapiolan seurakunta ja Esbo svenska församling muodostavat yhdessä Espoon seurakuntayhtymän. Seurakunnissa on yhteensä 157 500 jäsentä. Työntekijöitä on noin 500.
Kirkko Espoossa vahvistaa yhteisönä kristillistä uskoa, tulevaisuuden toivoa ja lähimmäisenrakkautta. Olemme läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon seurakuntayhtymä
Kastepäivät vetävät teinejä – rippikouluikäisten usko on vahvistunut1.4.2025 14:56:29 EEST | Uutinen
Isot kaupunkiseurakunnat ovat järjestäneet lapsiperheille yhteisöllisiä Kastepäiviä 2010-luvulta asti. Nyt Kastepäivät vetävät Espoossa vauvojen lisäksi teinejä puoleensa. Teini-ikäisille järjestetään myös omia erillisiä Kastepäiviä. Vuoden 2024 valtakunnallisen rippikoulukyselyn mukaan rippikouluikäisten poikien ja tyttöjen usko on vahvistunut.
Nu börjar påskens livligaste veckor – i Esbo domkyrka ges de sista konserterna på två år27.3.2025 12:00:00 EET | Pressmeddelande
För kyrkokonserter är tiden före påsk; fastetiden och stilla veckan betydelsefull. I Esbo församlingar drar endast julkonserterna ett större antal besökare. Den här påsken blir det musik komponerad till exempel av följande kända kompositörer: Verdi, Pergolesi, Mozart och Bach. Nu är det sista möjligheten att njuta av konsertmusik i Esbo domkyrka, innan renoveringen stänger kyrkorummet för två år framöver.
Pääsiäisen vilkkaimmat viikot alkamassa - Espoon tuomiokirkossa viimeiset pääsiäiskonsertit kahteen vuoteen27.3.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Pääsiäistä edeltävä paastonaika ja hiljainen viikko ovat kirkkokonserttien kannalta tärkeää aikaa. Kävijämäärillä mitattuna ainoastaan joulunaika kiilaa pääsiäisen edelle Espoon seurakunnissa. Tunnetuista säveltäjistä pääsiäisenä kuullaan tänä vuonna muun muassa Verdin, Pergolesin, Mozartin ja Bachin tuotantoa. Espoon tuomiokirkossa konsertteihin on mahdollista päästä viimeisen kerran ennen kuin remontti hiljentää kirkkosalin noin kahdeksi vuodeksi.
Espoon seurakuntayhtymän viestintäjohtajan virkaan valittiin kauppatieteiden tohtori Elina Ylikoski24.3.2025 20:29:57 EET | Tiedote
Espoon seurakuntayhtymän viestintäjohtajan virkaan tuli määräaikaan mennessä 48 hakemusta. Virka julistettiin haettavaksi 20.1. alkaen ja haku päättyi 16.2.2025. Yhteinen kirkkoneuvosto valitsi virkaan 24.3. kokouksessaan kauppatieteiden tohtori Elina Ylikosken.
Efter påsken stängs Esbo domkyrka för två år21.3.2025 10:22:08 EET | Pressmeddelande
Esbo domkyrka stängs för reparationer i slutet av april, efter påskhelgen. Målsättningen är att kyrkan kan återtas i bruk påsken 2027.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme