Opiskelijat siirretään yleisen asumistuen saajista opintotuen asumislisän saajiksi 1.8.2025
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Pressrelease in English (kela.fi).
Eduskunta on päättänyt siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisän piiriin. Opiskelijat ovat saaneet yleistä asumistukea syksystä 2017 alkaen. Vuoden 2025 elokuussa opiskelijat palaavat opintotuen asumislisän saajiksi.
Eduskunta on hyväksynyt opiskelijoiden asumisen tukea koskevat lakimuutokset. Muutosten myötä suurin osa opiskelijoista siirtyy yleisen asumistuen saajista opintotuen asumislisän saajiksi. Muutokset eivät koske oman tai puolisonsa lapsen kanssa asuvia. He voivat jatkossakin saada yleistä asumistukea.
Asumislisään siirtyvillä asumistuki päättyy heinäkuussa ja asumislisä voidaan myöntää aikaisintaan elokuusta alkaen. Asumislisää on haettava erikseen opintotuen muutosilmoituksella. Uudet opiskelijat hakevat asumislisää samalla kun muutakin opintotukea.
Asumislisää voivat saada opiskelijat, jotka asuvat vuokra- tai asumisoikeusasunnossa. Asumislisä on jatkossa 80 prosenttia vuokrasta tai käyttövastikkeesta. Sitä voi saada kuitenkin enintään 216, 248 tai 296 e/kk riippuen siitä, missä kunnassa opiskelija asuu.
Asumislisän enimmäismäärä eri kunnissa
Kuntaryhmä |
Asumislisän enimmäismäärä |
Kuntaryhmä I (Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa) |
296 e/kk |
Kuntaryhmä II (Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Kuopio, Lahti, Lohja, Nokia, Nurmijärvi, Oulu, Porvoo, Raisio, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula ja Vihti) |
248 e/kk |
Kuntaryhmä III (muut kunnat) |
216 e/kk |
Asumislisän saamiseen ja määrään vaikuttavat vain opiskelijan omat tulot. Muiden samassa asunnossa asuvien tulot eivät vaikuta asumislisän määrään tai saamiseen. Asumislisää voi saada, vaikka aiemmin ei ole voinut saada yleistä asumistukea esimerkiksi puolison tai kämppäkaverin tulojen vuoksi.
Opintotuen asumislisää maksetaan vain opiskelukuukausilta toisin kuin yleistä asumistukea, jota on voinut saada ympäri vuoden.
Asumislisä yksinkertaistaa opiskelijoiden tukia mutta vähentää opiskelijoille maksettavan tuen määrää
Koska asumislisä on osa opintotukea, opiskelijan etuusasiointi Kelan kanssa helpottuu, kun kyse on vain yhden etuuden hakemisesta ja säännöistä. Opiskelijan tarvitsee huolehtia vain opintotuen tulorajoista, ja Kelaan on ilmoitettava vain opintotukeen vaikuttavista muutoksista.
Asumislisää samoin kuin muuta opintotukea voi saada vain opiskelukuukausilta. Tukikuukausia on vuodessa yleensä korkeakouluopinnoissa 9 ja muissa opinnoissa 10. Jos opiskelija ei saa kesäopintotukea, hän ei saa kesäkuukausilta myöskään asumislisää.
Opintotuen asumislisän saajia tulee olemaan lähes 200 000. Se on useita kymmeniä tuhansia enemmän kuin asumistuelta asumislisälle siirtyvien määrä.
– Asumislisää maksetaan siis useammalle, mutta tuen määrä on suurimmalla osalla aiempaa pienempi. Eli useammalle, mutta vähemmän, summaa Kelan opintotukiryhmän erikoissuunnittelija Ilpo Lahtinen.
Yksin vuokralla asuvan opiskelijan suurin mahdollinen asumistuki on 394 euroa kuukaudessa. Asumislisän enimmäismäärä on tätä selvästi pienempi. Jos esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuva opiskelija saa opintotukea ja asumislisää 9 kuukaudelta vuodessa, hänen asumisen tukensa pienenee vuositasolla yli 2 000 euroa. Vaikka asumisen tuki pieneneekin useimmilla, Lahtisen mukaan osa opiskelijoista kuitenkin hyötyy muutoksesta.
– Muutoksessa on myös voittajia. Asumislisää voivat saada esimerkiksi hyvätuloisen puolison tai kämppiksen kanssa asuvat. Asumislisää maksetaan myös aiempaa isotuloisemmille, koska opintotuen tulorajat ovat huomattavan paljon korkeammat kuin asumistuen tulorajat.
Lisätietoja asiakkaalle
Yhteyshenkilöt
Ilpo LahtinenErikoissuunnittelijaKela
Puh:040 576 4479etunimi.sukunimi@kela.fiKelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.
Puh:020 634 7745viestinta@kela.fiKansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA
Kom med i valfrihetsförsöket och erbjud allmänläkartjänster för personer som fyllt 65 år30.6.2025 09:02:17 EEST | Pressmeddelande
Ett försök med valfrihet för personer som fyllt 65 år inleds 1.9.2025. Vad handlar försöket om och varför lönar det sig för privata hälsovårdsföretag att delta i försöket?
Osallistu valinnanvapauskokeiluun ja tarjoa yleislääkärin palveluja 65 vuotta täyttäneille30.6.2025 09:02:17 EEST | Tiedote
Valinnanvapauskokeilu 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille käynnistyy 1.9.2025. Mistä kokeilussa on kyse, ja miksi yksityisen terveydenhuollon kannattaa osallistua siihen?
FPA:s utlåtande: Den föreslagna reformen av utkomststödet ökar FPA:s arbetsmängd avsevärt men gör också verkställigheten av stödet smidigare27.6.2025 13:53:48 EEST | Pressmeddelande
Regeringen föreslår en reform av utkomststödet. Det viktigaste målet med reformen är att stärka kundens förmåga att klara sig självständigt och att spara in 74 miljoner euro på utgifterna för utkomststöd. Detta eftersträvas bland annat genom att man skärper kundernas skyldighet att söka heltidsarbete och förmåner som är primära i förhållande till utkomststödet. I sitt utlåtande om regeringens proposition betonar FPA att det krävs tillräckliga tjänster och ett nära samarbete mellan myndigheterna för att reformen ska lyckas.
Kelan lausunto: Toimeentulotukeen ehdotettu uudistus kasvattaa Kelan työmäärää merkittävästi mutta myös sujuvoittaa tuen toimeenpanoa27.6.2025 13:53:48 EEST | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Hallitus esittää uudistusta toimeentulotukeen. Uudistuksen tärkein tavoite on vahvistaa asiakkaan itsenäistä selviytymistä ja säästää 74 miljoonaa euroa toimeentulotukimenoissa. Tähän pyritään muun muassa sillä, että asiakkaita velvoitetaan entistä tiukemmin hakemaan kokoaikatyötä ja toimeentulotukeen nähden ensisijaisia tukia. Esitystä koskevassa lausunnossaan Kela korostaa, että uudistuksen onnistuminen edellyttää riittäviä palveluita ja tiivistä yhteistyötä viranomaisten välillä.
Kelan kuntoutuksen käyttämän GAS-menetelmän materiaalit löytyvät nyt myös kolmella saamen kielellä25.6.2025 11:10:49 EEST | Tiedote
Kelan kuntoutuksessa on käytössä GAS-menetelmä kuntoutuksen tavoitteiden laatimisen ja niiden toteutumisen arvioinnin välineenä. GAS-menetelmän Käsikirja ja Omat tavoitteeni -lomake löytyvät nyt myös pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme