ENNAKKOTIEDOTE: Yli puoli miljoonaa myynyt tietokirja: ultraprosessoitu ruoka syynä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan
Palkittu brittitutkija ja lääkäri Chris van Tulleken on tutkinut pitkään ultraprosessoidun ruoan terveysvaikutuksia. Lukijoita ympäri maailman tyrmistyttänyt hittitietokirja kertoo ultraprosessoidun ruoan aiheuttavan riippuvuutta ja olevan keskeinen syy ylipainoon. Ylipainon lisäksi se liittyy moniin terveyshaittoihin sydän- ja verisuonisairauksista syöpään ja masennuksesta dementiaan. Ultraprosessoidun ruoan ongelmista kärsivät eniten pienituloiset ihmiset, joilla ei ole varaa syödä ravintosuositusten mukaisesti. Kansanterveyden vaarantamisen ohella voittojen maksimointiin keskittyvä elintarviketeollisuus tuhoaa paikallisia ruokakulttuureja ja kuormittaa ympäristöä. Suomeksi 2.1.2025 ilmestyvä teos saa katsomaan ruokaa ja hyvinvointia uusin silmin ja muistuttaa, että meillä on oikeus tietää, mitä syömme.

"Jos olet lihava, syynä ei ole tahdonvoiman puute, eikä tilanne ole sinun vikasi. [...] Ruokavalioon liittyvät sairaudet syntyvät ikivanhojen geenien kohdatessa uuden ravintoympäristön, joka on suunniteltu aiheuttamaan liikakulutusta, jota emme tällä hetkellä näytä osaavan, tai ehkä haluavan, hallita."
Kirjassaan van Tulleken vertaa ultraprosessoitua ruokaa tupakkaan. Molemmat aiheuttavat riippuvuutta ja niitä on markkinoitu harhaanjohtavilla tiedoilla. Häikäilemätön lobbaus ja tutkimukseen vaikuttaminen ovat tuttuja toimintatapoja niin tupakkayhtiöille kuin kansainvälisille elintarvikejäteillekin. Van Tulleken kehottaa vaatimaan lainsäätäjiä vastuuseen ruoantuotannon ongelmakohdista.
Mitä ultraprosessoitu ruoka on?
Chris van Tulleken tiivistää, että ultraprosessoitua ruokaa (eli UPR:aa) ovat kaikki elintarvikkeet, jotka on pakattu muoviin ja sisältävät vähintään yhden ainesosan, jota tavallisesta kotikeittiöstä ei sellaisenaan löydy.
”Yhä suurempi määrä saamistamme kaloreista on peräisin muunnetuista tärkkelyksistä, inverttisokereista, hydrolysoiduista proteiini-isolaateista ja siemenöljyistä, jotka on puhdistettu, valkaistu, deodoroitu, hydrattu – ja esteröity. Lisäksi noihin kaloreihin on sekoitettu muita molekyylejä, joita ihmisaistit eivät koskaan ennen ole kohdanneet: synteettisiä emulgointiaineita, vähäkalorisia makeutusaineita, stabilointiaineita, kosteudensäilyttäjiä, aromiaineita, värejä, värien stabilointiaineita, karbonointiaineita, kiinteyttämisaineita, täyteaineita ja paakkuuntumisenestoaineita. [...] Teollistuneissa maissa, kuten Britanniassa, jokainen ihminen syö vuosittain kahdeksan kiloa lisäaineita.”
Ultraprosessoitu ruoka ei ole pelkästään ”roskaruokaa” vaan myös luomua, vapaasti kasvatetuista eläimistä tuotettua ja ”eettistä” sekä terveellisenä, ravinteikkaana, ympäristöystävällisenä tai laihduttavana markkinoitua ruokaa.
Chris van Tulleken (s. 1978) on palkittu brittiläinen lääkäri ja tutkija, jonka teos Ultraprosessoitua on saavuttanut suuren suosion maailmalla. Van Tulleken toimii professorina University College Londonissa ja työskentelee tartuntatautien lääkärinä.
Kirjaa tehdessään van Tulleken suoritti ihmiskokeen. Hän oli kuukauden syömättä ultraprosessoitua ruokaa ja noudatti sen jälkeen kuukauden ruokavaliota, jossa 80 % ravinnosta koostuu ultraprosessoidusta ruoasta. Tällä tavoin syö noin joka viides britti ja yhdysvaltalainen. Ultraprosessoidun ruoan vaikutukset olivat hälyttäviä jopa näin lyhyessä ajassa: heikkenemistä näkyi yöunessa, virkeydessä ja aineenvaihdunnassa, paino nousi kuusi kiloa ja hormonitoiminnassa sekä aivojen hermoverkoissa kulkevassa informaatiossa havaittiin näkyviä muutoksia.
Chris van Tulleken: Ultraprosessoitua – Miksi syömme ruokaa, joka ei ole ruokaa, ja miten se meihin vaikuttaa?
alkuteos Ultra-Processed People. Why Do We All Eat Stuff That Isn’t Food ... and Why Can’t We Stop?
suomentaneet Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen
ilmestyy 2.1.2025
430 sivua
myös äänikirjana, lukija: Raiko Häyrinen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva HerrainsiltaViestintäpäällikkö
Puh:040 5146 360eeva.herrainsilta@gummerus.fiKuvat
Linkit
Gummerus
Gummerus on vuonna 1872 perustettu yleiskustantamo. Toteutamme edelleen Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
Vuoden 2025 Tähtivaeltaja-palkinto Siiri Enorannan romaanille Keuhkopuiden uni24.4.2025 11:13:19 EEST | Tiedote
Helsinki Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto on myönnetty Siiri Enorannan romaanille Keuhkopuiden uni (Gummerus). Finlandia-palkitun Enorannan yhdestoista romaani on sielukas ja dekadentti fantasiaromaani ihmisen ja luonnon suhteesta. Palkintoraati luonnehtii Keuhkopuiden unta "omaääniseksi, monikerroksiseksi taidonnäytteeksi".
Vuoden 2025 J. A. Hollon palkinto suomentaja Ulla Lempiselle Merlin Sheldraken Näkymätön valtakunta -tietokirjan käännöksestä12.4.2025 19:01:00 EEST | Tiedote
Suomentaja Ulla Lempinen saa J. A. Hollon palkinnon taidokkaasta tietokirjasuomennoksesta. Merlin Sheldraken teos Näkymätön valtakunta – Miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieliämme ja tulevaisuuttamme (Gummerus) on Lempisen taidokas suomennos, josta välittyy alakohtaisen terminologian tarkka käännöstyö ja sienten kiehtovan maailman henkeäsalpaava kuvailu.
ENNAKKOTIEDOTE: Hyvinvointia luonnon rytmisyydestä –Uusimpaan tutkimustietoon pohjaava kirja kertoo, miten luonto auttaa toipumaan ja elämään hyvää elämää10.4.2025 15:01:40 EEST | Tiedote
Maantieteilijä Marko Leppäsen ja biologi, FT Adela Pajusen uutuuskirja Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen (Gummerus) kertoo, miten vuoden- ja vuorokaudenajat vaikuttavat luontoon ja ihmiseen. Tutkimustietoon, kulttuurihistoriaan ja kokemukseen perustuva tarinallinen tietokirja inspiroi ja yllättää esitellessään rytmien vaikutusta. Leppänen ja Pajunen ovat olleet yli kymmenen vuotta mukana luomassa tutkitusti toimivaa ja viralliseen terveydenhuoltoon hyväksyttyä Terveysmetsä-menetelmää. Kirja ilmestyy 10.5.
ENNAKKOTIEDOTE: Mikä on myyttinen sampo? – Historiallista romaanisarjaa 20 vuotta työstänyt kirjailija Mikko Kamula antaa oman tulkintansa vuosisataiseen kysymykseen4.4.2025 08:48:19 EEST | Tiedote
Folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Nyt viidenteen osaan edenneellä Metsän kansa -romaanisarjallaan hän haluaa kertoa meille suomalaisille juuristamme. Pohjolan neito (Gummerus) ilmestyy ja on arvosteluvapaa 17.4.
ENNAKKOTIEDOTE: ”Minulla oli kerran seitsemän isää seitsemän vuoden aikana.” – Andrev Waldenin August-palkittu perheromaani ei moralisoi28.3.2025 08:20:00 EET | Tiedote
Ruotsalaisen Andrev Waldenin omakohtainen esikoisromaani Miehenpuolet (Gummerus) on ollut valtaisa menestys kotimaassaan yli 300 000 kappaleen myynnillä. Kirjan käännösoikeudet on ostettu useisiin maihin, ja siitä on tekeillä filmatisointi. Kuvaus rankasta lapsuudesta, rikkinäisestä perheestä, köyhyydestä ja miehenä olemisen vaikeudesta on samaan aikaan hurja, humoristinen, harkittu ja rosoinen. Andrev Walden esiintyy toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla yhdessä Samuli Putron kanssa. Miehenpuolet ilmestyy Jaana Nikulan suomentamana 28.4.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme