Gummerus

ENNAKKOTIEDOTE: Yli puoli miljoonaa myynyt tietokirja: ultraprosessoitu ruoka syynä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan

Jaa

Palkittu brittitutkija ja lääkäri Chris van Tulleken on tutkinut pitkään ultraprosessoidun ruoan terveysvaikutuksia. Lukijoita ympäri maailman tyrmistyttänyt hittitietokirja kertoo ultraprosessoidun ruoan aiheuttavan riippuvuutta ja olevan keskeinen syy ylipainoon. Ylipainon lisäksi se liittyy moniin terveyshaittoihin sydän- ja verisuonisairauksista syöpään ja masennuksesta dementiaan. Ultraprosessoidun ruoan ongelmista kärsivät eniten pienituloiset ihmiset, joilla ei ole varaa syödä ravintosuositusten mukaisesti. Kansanterveyden vaarantamisen ohella voittojen maksimointiin keskittyvä elintarviketeollisuus tuhoaa paikallisia ruokakulttuureja ja kuormittaa ympäristöä. Suomeksi 2.1.2025 ilmestyvä teos saa katsomaan ruokaa ja hyvinvointia uusin silmin ja muistuttaa, että meillä on oikeus tietää, mitä syömme.

Kansikuva Ultraprosessoitua
Chris van Tulleken: Ultraprosessoitua Kansi: Henry Petrides

"Jos olet lihava, syynä ei ole tahdonvoiman puute, eikä tilanne ole sinun vikasi. [...] Ruokavalioon liittyvät sairaudet syntyvät ikivanhojen geenien kohdatessa uuden ravintoympäristön, joka on suunniteltu aiheuttamaan liikakulutusta, jota emme tällä hetkellä näytä osaavan, tai ehkä haluavan, hallita." 

Kirjassaan van Tulleken vertaa ultraprosessoitua ruokaa tupakkaan. Molemmat aiheuttavat riippuvuutta ja niitä on markkinoitu harhaanjohtavilla tiedoilla. Häikäilemätön lobbaus ja tutkimukseen vaikuttaminen ovat tuttuja toimintatapoja niin tupakkayhtiöille kuin kansainvälisille elintarvikejäteillekin. Van Tulleken kehottaa vaatimaan lainsäätäjiä vastuuseen ruoantuotannon ongelmakohdista. 

Mitä ultraprosessoitu ruoka on? 

Chris van Tulleken tiivistää, että ultraprosessoitua ruokaa (eli UPR:aa) ovat kaikki elintarvikkeet, jotka on pakattu muoviin ja sisältävät vähintään yhden ainesosan, jota tavallisesta kotikeittiöstä ei sellaisenaan löydy.  

”Yhä suurempi määrä saamistamme kaloreista on peräisin muunnetuista tärkkelyksistä, inverttisokereista, hydrolysoiduista proteiini-isolaateista ja siemenöljyistä, jotka on puhdistettu, valkaistu, deodoroitu, hydrattu – ja esteröity. Lisäksi noihin kaloreihin on sekoitettu muita molekyylejä, joita ihmisaistit eivät koskaan ennen ole kohdanneet: synteettisiä emulgointiaineita, vähäkalorisia makeutusaineita, stabilointiaineita, kosteudensäilyttäjiä, aromiaineita, värejä, värien stabilointiaineita, karbonointiaineita, kiinteyttämisaineita, täyteaineita ja paakkuuntumisenestoaineita. [...] Teollistuneissa maissa, kuten Britanniassa, jokainen ihminen syö vuosittain kahdeksan kiloa lisäaineita.” 

Ultraprosessoitu ruoka ei ole pelkästään ”roskaruokaa” vaan myös luomua, vapaasti kasvatetuista eläimistä tuotettua ja ”eettistä” sekä terveellisenä, ravinteikkaana, ympäristöystävällisenä tai laihduttavana markkinoitua ruokaa. 

Chris van Tulleken (s. 1978) on palkittu brittiläinen lääkäri ja tutkija, jonka teos Ultraprosessoitua on saavuttanut suuren suosion maailmalla. Van Tulleken toimii professorina University College Londonissa ja työskentelee tartuntatautien lääkärinä.  

Kirjaa tehdessään van Tulleken suoritti ihmiskokeen. Hän oli kuukauden syömättä ultraprosessoitua ruokaa ja noudatti sen jälkeen kuukauden ruokavaliota, jossa 80 % ravinnosta koostuu ultraprosessoidusta ruoasta. Tällä tavoin syö noin joka viides britti ja yhdysvaltalainen. Ultraprosessoidun ruoan vaikutukset olivat hälyttäviä jopa näin lyhyessä ajassa: heikkenemistä näkyi yöunessa, virkeydessä ja aineenvaihdunnassa, paino nousi kuusi kiloa ja hormonitoiminnassa sekä aivojen hermoverkoissa kulkevassa informaatiossa havaittiin näkyviä muutoksia. 

Chris van Tulleken: Ultraprosessoitua – Miksi syömme ruokaa, joka ei ole ruokaa, ja miten se meihin vaikuttaa?
alkuteos Ultra-Processed People. Why Do We All Eat Stuff That Isn’t Food ... and Why Can’t We Stop?
suomentaneet Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen
ilmestyy 2.1.2025
430 sivua
myös äänikirjana, lukija: Raiko Häyrinen 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansikuva Ultraprosessoitua
Chris van Tulleken: Ultraprosessoitua
Kansi: Henry Petrides
Lataa
Äänikirjakansi: Ultraprosessoitua
Chris van Tulleken: Ultraprosessoitua
Kansi: Henry Petrides
Lataa
Chris van Tulleken
Chris van Tulleken
Kuva: Jonny Storey
Lataa

Linkit

Gummerus

Gummerus on vuonna 1872 perustettu yleiskustantamo. Toteutamme edelleen Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Chilillä maustettua kurpitsalattea – Bootkok-hitti Kahvila Pumpkin Spice (Gummerus) on täsmäkirja Halloween-fiilistelyyn15.9.2025 12:42:16 EEST | Tiedote

Laurie Gilmoren suositun Dream Harbor -sarjan ensimmäinen osa Kahvila Pumpkin Spice (Gummerus) on noussut kansainvälisten myyntilistojen ykkössijoille ja lukijoiden suursuosikiksi. Kahvila Pumpkin Spice edustaa tällä hetkellä etenkin kirjatiktokkaajien keskuudessa trendaavaa viihdekirjallisuuden lajityyppiä, jossa yhdistyvät kodikkaat ja omalaatuiset pikkukaupungit, sympaattiset hahmot, romantiikka sekä poskia kuumottavat seksikohtaukset.

ENNAKKOTIEDOTE: Hiljaisia eroja ja vaiettuja tabuja – japanilainen rakkauselämä suomalaisen silmin5.9.2025 10:30:56 EEST | Tiedote

Vuosia Japanissa asuneen ja opiskelleen Minna Eväsojan tarinallinen tietokirja Rakkauden merkit (Gummerus) on hurmaava kurkistus japanilaisten naisten maailmaan rakkauden, parisuhteen ja perhe-elämän näkökulmasta.​ Kirja avaa japanilaisen rakkauselämän erikoisuuksia sekä eroihin, lapsettomuuteen, väkivaltaan ja häpeään liittyviä tabuja. Teos ilmestyy 3.10.

ENNAKKOTIEDOTE: Millaista taistelua vaatii selvittää syy lapsen pahoinvoinnille? Tiikeri – Erityisen tytön tarina (Gummerus) ilmestyy 1.10.4.9.2025 08:06:00 EEST | Tiedote

Tiikeri – Erityisen tytön tarina (Gummerus) on omakohtainen tositarina erityisen lapsen selviytymisestä tavallisten maailmassa ja äidin väsymättömistä yrityksistä hankkia apua. Janiina Lammin oma kokemus nepsy-nuoren äitinä kertoo nykypäivän suomalaisesta ”hyvinvointiyhteiskunnasta”, jossa avun saaminen ja nuoren pääseminen terapiaan on käsittämättömän vaikeaa. Tiikeri ilmestyy ääni- ja e-kirjana Storytelissä 1.10.2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye