Gummerus

ENNAKKOTIEDOTE: Yli puoli miljoonaa myynyt tietokirja: ultraprosessoitu ruoka syynä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan

Jaa

Palkittu brittitutkija ja lääkäri Chris van Tulleken on tutkinut pitkään ultraprosessoidun ruoan terveysvaikutuksia. Lukijoita ympäri maailman tyrmistyttänyt hittitietokirja kertoo ultraprosessoidun ruoan aiheuttavan riippuvuutta ja olevan keskeinen syy ylipainoon. Ylipainon lisäksi se liittyy moniin terveyshaittoihin sydän- ja verisuonisairauksista syöpään ja masennuksesta dementiaan. Ultraprosessoidun ruoan ongelmista kärsivät eniten pienituloiset ihmiset, joilla ei ole varaa syödä ravintosuositusten mukaisesti. Kansanterveyden vaarantamisen ohella voittojen maksimointiin keskittyvä elintarviketeollisuus tuhoaa paikallisia ruokakulttuureja ja kuormittaa ympäristöä. Suomeksi 2.1.2025 ilmestyvä teos saa katsomaan ruokaa ja hyvinvointia uusin silmin ja muistuttaa, että meillä on oikeus tietää, mitä syömme.

Kansikuva Ultraprosessoitua
Chris van Tulleken: Ultraprosessoitua Kansi: Henry Petrides

"Jos olet lihava, syynä ei ole tahdonvoiman puute, eikä tilanne ole sinun vikasi. [...] Ruokavalioon liittyvät sairaudet syntyvät ikivanhojen geenien kohdatessa uuden ravintoympäristön, joka on suunniteltu aiheuttamaan liikakulutusta, jota emme tällä hetkellä näytä osaavan, tai ehkä haluavan, hallita." 

Kirjassaan van Tulleken vertaa ultraprosessoitua ruokaa tupakkaan. Molemmat aiheuttavat riippuvuutta ja niitä on markkinoitu harhaanjohtavilla tiedoilla. Häikäilemätön lobbaus ja tutkimukseen vaikuttaminen ovat tuttuja toimintatapoja niin tupakkayhtiöille kuin kansainvälisille elintarvikejäteillekin. Van Tulleken kehottaa vaatimaan lainsäätäjiä vastuuseen ruoantuotannon ongelmakohdista. 

Mitä ultraprosessoitu ruoka on? 

Chris van Tulleken tiivistää, että ultraprosessoitua ruokaa (eli UPR:aa) ovat kaikki elintarvikkeet, jotka on pakattu muoviin ja sisältävät vähintään yhden ainesosan, jota tavallisesta kotikeittiöstä ei sellaisenaan löydy.  

”Yhä suurempi määrä saamistamme kaloreista on peräisin muunnetuista tärkkelyksistä, inverttisokereista, hydrolysoiduista proteiini-isolaateista ja siemenöljyistä, jotka on puhdistettu, valkaistu, deodoroitu, hydrattu – ja esteröity. Lisäksi noihin kaloreihin on sekoitettu muita molekyylejä, joita ihmisaistit eivät koskaan ennen ole kohdanneet: synteettisiä emulgointiaineita, vähäkalorisia makeutusaineita, stabilointiaineita, kosteudensäilyttäjiä, aromiaineita, värejä, värien stabilointiaineita, karbonointiaineita, kiinteyttämisaineita, täyteaineita ja paakkuuntumisenestoaineita. [...] Teollistuneissa maissa, kuten Britanniassa, jokainen ihminen syö vuosittain kahdeksan kiloa lisäaineita.” 

Ultraprosessoitu ruoka ei ole pelkästään ”roskaruokaa” vaan myös luomua, vapaasti kasvatetuista eläimistä tuotettua ja ”eettistä” sekä terveellisenä, ravinteikkaana, ympäristöystävällisenä tai laihduttavana markkinoitua ruokaa. 

Chris van Tulleken (s. 1978) on palkittu brittiläinen lääkäri ja tutkija, jonka teos Ultraprosessoitua on saavuttanut suuren suosion maailmalla. Van Tulleken toimii professorina University College Londonissa ja työskentelee tartuntatautien lääkärinä.  

Kirjaa tehdessään van Tulleken suoritti ihmiskokeen. Hän oli kuukauden syömättä ultraprosessoitua ruokaa ja noudatti sen jälkeen kuukauden ruokavaliota, jossa 80 % ravinnosta koostuu ultraprosessoidusta ruoasta. Tällä tavoin syö noin joka viides britti ja yhdysvaltalainen. Ultraprosessoidun ruoan vaikutukset olivat hälyttäviä jopa näin lyhyessä ajassa: heikkenemistä näkyi yöunessa, virkeydessä ja aineenvaihdunnassa, paino nousi kuusi kiloa ja hormonitoiminnassa sekä aivojen hermoverkoissa kulkevassa informaatiossa havaittiin näkyviä muutoksia. 

Chris van Tulleken: Ultraprosessoitua – Miksi syömme ruokaa, joka ei ole ruokaa, ja miten se meihin vaikuttaa?
alkuteos Ultra-Processed People. Why Do We All Eat Stuff That Isn’t Food ... and Why Can’t We Stop?
suomentaneet Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen
ilmestyy 2.1.2025
430 sivua
myös äänikirjana, lukija: Raiko Häyrinen 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansikuva Ultraprosessoitua
Chris van Tulleken: Ultraprosessoitua
Kansi: Henry Petrides
Lataa
Äänikirjakansi: Ultraprosessoitua
Chris van Tulleken: Ultraprosessoitua
Kansi: Henry Petrides
Lataa
Chris van Tulleken
Chris van Tulleken
Kuva: Jonny Storey
Lataa

Linkit

Gummerus

Gummerus on vuonna 1872 perustettu yleiskustantamo. Toteutamme edelleen Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

ENNAKKOTIEDOTE: Millaisia mahdollisuuksia 1600-luvun naisella oli luovaan työhön ja uraan?5.8.2025 08:36:18 EEST | Tiedote

Paula Havasteen, rakastetun historiallisen romaanin taiturin teos Lauha (Gummerus) kertoo laulamisen lahjan omaavasta naisesta, joka haluaa valita oman elämänsä nuotit itse. Luovuudesta ja naisena olemisen reunaehdoista kertova historiallinen romaani kuvaa tarkasti 1600-luvun elämää, mutta sisältää yhtymäkohtia omaan aikaamme ja kysyy: Mikä on naiselle sopiva osa? ​Romaani ilmestyy ja on arvosteluvapaa 18.8.

ENNAKKOTIEDOTE: Japanilainen, keskustelumuotoon kirjoitettu menestyskirja nyrjäyttää ajatukset uuteen asentoon – Kaikkien ei tarvitse pitää sinusta (Gummerus) ilmestyy 11.8.1.8.2025 08:44:30 EEST | Tiedote

Traumat eivät ole todellisia. Viha on itse aiheutettu tunne. Kaikki ongelmat ovat sosiaalisten suhteiden ongelmia. Elämä ei ole kilpailua. Lukijan ajattelumaailman mylläävä, japanilaiskirjailijoiden Ichiro Kishimin ja Fumitake Kogan valtavaksi myyntimenestykseksi noussut Kaikkien ei tarvitse pitää sinusta – Vapaudu muiden odotuksista ja uskalla olla oma itsesi ilmestyy suomeksi 11.8.

KUTSU: Tule tapaamaan Gummeruksen dekkaristeja lauantaina 6.9. klo 1330.7.2025 13:41:02 EEST | Tiedote

Oletko aina pohtinut, mistä dekkaristit ammentavat jännittävät aiheensa? Entä miltä näyttää kotimaisten ja käännettyjen dekkareiden kustannusprosessi? Lauantaina 6.9. klo 13 järjestettävässä Gummeruksen Dekkaritapahtumassa kirjailijamme kertovat piinaavien juonikuvioiden rakentamisesta, monisyisten hahmojen luomisesta ja siitä, miten yhteiskunnalliset aiheet päätyvät dekkareiden aiheiksi. Tapahtumassa vieraina ovat Pauli Jokinen, Samuli Laiho, Nilla Kjellsdotter, Eppu Nuotio, Petja Lähde, Anu Ojala sekä etäyhteyksin seuraan liittyvä Aamos Honka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye