ENNAKKOTIEDOTE: Yli puoli miljoonaa myynyt tietokirja: ultraprosessoitu ruoka syynä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan
Palkittu brittitutkija ja lääkäri Chris van Tulleken on tutkinut pitkään ultraprosessoidun ruoan terveysvaikutuksia. Lukijoita ympäri maailman tyrmistyttänyt hittitietokirja kertoo ultraprosessoidun ruoan aiheuttavan riippuvuutta ja olevan keskeinen syy ylipainoon. Ylipainon lisäksi se liittyy moniin terveyshaittoihin sydän- ja verisuonisairauksista syöpään ja masennuksesta dementiaan. Ultraprosessoidun ruoan ongelmista kärsivät eniten pienituloiset ihmiset, joilla ei ole varaa syödä ravintosuositusten mukaisesti. Kansanterveyden vaarantamisen ohella voittojen maksimointiin keskittyvä elintarviketeollisuus tuhoaa paikallisia ruokakulttuureja ja kuormittaa ympäristöä. Suomeksi 2.1.2025 ilmestyvä teos saa katsomaan ruokaa ja hyvinvointia uusin silmin ja muistuttaa, että meillä on oikeus tietää, mitä syömme.

"Jos olet lihava, syynä ei ole tahdonvoiman puute, eikä tilanne ole sinun vikasi. [...] Ruokavalioon liittyvät sairaudet syntyvät ikivanhojen geenien kohdatessa uuden ravintoympäristön, joka on suunniteltu aiheuttamaan liikakulutusta, jota emme tällä hetkellä näytä osaavan, tai ehkä haluavan, hallita."
Kirjassaan van Tulleken vertaa ultraprosessoitua ruokaa tupakkaan. Molemmat aiheuttavat riippuvuutta ja niitä on markkinoitu harhaanjohtavilla tiedoilla. Häikäilemätön lobbaus ja tutkimukseen vaikuttaminen ovat tuttuja toimintatapoja niin tupakkayhtiöille kuin kansainvälisille elintarvikejäteillekin. Van Tulleken kehottaa vaatimaan lainsäätäjiä vastuuseen ruoantuotannon ongelmakohdista.
Mitä ultraprosessoitu ruoka on?
Chris van Tulleken tiivistää, että ultraprosessoitua ruokaa (eli UPR:aa) ovat kaikki elintarvikkeet, jotka on pakattu muoviin ja sisältävät vähintään yhden ainesosan, jota tavallisesta kotikeittiöstä ei sellaisenaan löydy.
”Yhä suurempi määrä saamistamme kaloreista on peräisin muunnetuista tärkkelyksistä, inverttisokereista, hydrolysoiduista proteiini-isolaateista ja siemenöljyistä, jotka on puhdistettu, valkaistu, deodoroitu, hydrattu – ja esteröity. Lisäksi noihin kaloreihin on sekoitettu muita molekyylejä, joita ihmisaistit eivät koskaan ennen ole kohdanneet: synteettisiä emulgointiaineita, vähäkalorisia makeutusaineita, stabilointiaineita, kosteudensäilyttäjiä, aromiaineita, värejä, värien stabilointiaineita, karbonointiaineita, kiinteyttämisaineita, täyteaineita ja paakkuuntumisenestoaineita. [...] Teollistuneissa maissa, kuten Britanniassa, jokainen ihminen syö vuosittain kahdeksan kiloa lisäaineita.”
Ultraprosessoitu ruoka ei ole pelkästään ”roskaruokaa” vaan myös luomua, vapaasti kasvatetuista eläimistä tuotettua ja ”eettistä” sekä terveellisenä, ravinteikkaana, ympäristöystävällisenä tai laihduttavana markkinoitua ruokaa.
Chris van Tulleken (s. 1978) on palkittu brittiläinen lääkäri ja tutkija, jonka teos Ultraprosessoitua on saavuttanut suuren suosion maailmalla. Van Tulleken toimii professorina University College Londonissa ja työskentelee tartuntatautien lääkärinä.
Kirjaa tehdessään van Tulleken suoritti ihmiskokeen. Hän oli kuukauden syömättä ultraprosessoitua ruokaa ja noudatti sen jälkeen kuukauden ruokavaliota, jossa 80 % ravinnosta koostuu ultraprosessoidusta ruoasta. Tällä tavoin syö noin joka viides britti ja yhdysvaltalainen. Ultraprosessoidun ruoan vaikutukset olivat hälyttäviä jopa näin lyhyessä ajassa: heikkenemistä näkyi yöunessa, virkeydessä ja aineenvaihdunnassa, paino nousi kuusi kiloa ja hormonitoiminnassa sekä aivojen hermoverkoissa kulkevassa informaatiossa havaittiin näkyviä muutoksia.
Chris van Tulleken: Ultraprosessoitua – Miksi syömme ruokaa, joka ei ole ruokaa, ja miten se meihin vaikuttaa?
alkuteos Ultra-Processed People. Why Do We All Eat Stuff That Isn’t Food ... and Why Can’t We Stop?
suomentaneet Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen
ilmestyy 2.1.2025
430 sivua
myös äänikirjana, lukija: Raiko Häyrinen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva HerrainsiltaViestintäpäällikkö
Puh:040 5146 360eeva.herrainsilta@gummerus.fiKuvat
Linkit
Gummerus
Gummerus on vuonna 1872 perustettu yleiskustantamo. Toteutamme edelleen Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
Petja Lähteen Kolme kärkeä (Gummerus) on hyytävä Helsinki-dekkari syrjäytyneiden nuorten miesten murhista – syksyn trillereissä selvitetään kiinteistövälittäjän kuolemaa ja kadonneiden naisten tapausta30.9.2025 10:03:49 EEST | Tiedote
Helsinkiläisen kirjailija, näyttelijä ja käsikirjoittaja Petja Lähteen Kolme kärkeä jatkaa lukijoita koukuttavaa Terhi Nuora -dekkarisarjaa, jossa Lähde käsittelee yhteiskunnallisia teemoja. Lähteen tarkkanäköiset hahmot ja nopeatempoinen kerronta pitävät otteessaan viimeiselle sivulle asti. Kolme kärkeä (Gummerus) ilmestyy 16.10.
MEDIATIEDOTE JA KUTSU: Miten ihmiskauppa levisi läpi suomalaisen yhteiskunnan ja oikeusjärjestelmä käänsi uhreille selkänsä? Paavo Teittisen Pitkä vuoro – Kuinka moderni orjuus juurtui Suomeen (Gummerus) ilmestyy 29.9.29.9.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Suomessa ulkomaalaiset ihmiskaupan uhrit tekevät pakkotyötä ravintoloissa, siivousfirmoissa, marjatiloilla, rakennustyömailla ja metsissä. Köyhistä maista saapuvia työntekijöitä riistetään järjestelmällisesti. Työehdot ovat mielivaltaiset. Poliitikot ja viranomaiset katsoivat pitkään ilmiötä sormiensa läpi. Palkitun tutkivan journalistin Paavo Teittisen Pitkä vuoro – Kuinka moderni orjuus juurtui Suomeen (Gummerus) kuvaa varjoyhteiskuntaa, joka Suomeen on muodostunut päättäjien silmien alla.
Kirjallisen menestysromaanin Ukrainan historiasta kirjoittanut Sofija Andruhovytš Helsingin kirjamessuille23.9.2025 10:05:00 EEST | Tiedote
Amadoka on ukrainalaisen Sofija Andruhovytšin yli tuhatsivuinen suurromaani, joka kartoittaa Ukrainan historiaa sadan vuoden ajalta aina Stalinin vainoista holokaustiin ja Krimin valtaukseen. Suomeksi kolmessa niteessä julkaistavan teoksen ensimmäinen osa Amadoka 1: Romana (Gummerus) ilmestyy Riku Toivolan suomentamana 26.9. Sofija Andruhovytš vierailee Helsingin kirjamessuilla lokakuussa.
Ikipuut-kirjailijan häikäisevä uutuus kysyy, voiko valtameret pelastaa ihmisen ahneudelta16.9.2025 10:27:44 EEST | Tiedote
Pulitzer-palkitun Richard Powersin Alkumeri (Gummerus) tekee valtamerille sen, mitä menestysromaani Ikipuut (2021) teki metsille. Syvästi vaikuttava teos kertoo merien mahdista ja kauneudesta, ihmisen jättämistä peruuttamattomista jäljistä sekä teknologian vääjäämättömältä vaikuttavasta voittokulusta. Teoksen on suomentanut palkittu kääntäjä Antero Tiittula.
Chilillä maustettua kurpitsalattea – Bootkok-hitti Kahvila Pumpkin Spice (Gummerus) on täsmäkirja Halloween-fiilistelyyn15.9.2025 12:42:16 EEST | Tiedote
Laurie Gilmoren suositun Dream Harbor -sarjan ensimmäinen osa Kahvila Pumpkin Spice (Gummerus) on noussut kansainvälisten myyntilistojen ykkössijoille ja lukijoiden suursuosikiksi. Kahvila Pumpkin Spice edustaa tällä hetkellä etenkin kirjatiktokkaajien keskuudessa trendaavaa viihdekirjallisuuden lajityyppiä, jossa yhdistyvät kodikkaat ja omalaatuiset pikkukaupungit, sympaattiset hahmot, romantiikka sekä poskia kuumottavat seksikohtaukset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme