Joulupöydän salaisuus: Makuja, tarinoita ja vastuullisia valintoja maaseudulta
Kotimainen joulu on herkullinen ja vastuullinen juhla. Suomalainen ruokaketju alkaa maaseudulta, missä viljelijät tekevät tinkimätöntä työtä tuottaakseen laadukasta ja turvallista ruokaa. Joulupöytä voi koostua perinteisistä tai moderneista herkuista – tärkeintä on valita maistuvimmat. Hyvää Suomesta -merkki ja Sirkkalehti-merkki auttavat tekemään vastuullisia valintoja. Kotimainen kinkku, kalkkuna, kasvikset ja marjat ovat joulun tähtiä, jotka tekevät juhla-ateriasta sekä herkullisen että kestävän.

Joulupöytä rakentuu maun mukaan
Jouluna mikään ruoka ei ole "pakollista" – tärkeintä on valita juuri ne herkut, jotka maistuvat juhlanviettäjille. Olipa kyseessä perinteinen tai trendikäs juhlapöytä, kotimaiset, laadukkaat raaka-aineet sopivat kaikkeen ruuanlaittoon.
"Joulupöydässä on tilaa niin perinteille kuin uutuuksillekin, mutta kaiken pohjana ovat kotimaiset raaka-aineet. Monipuoliset kasvikset, laadukas kinkku ja herkulliset marjat tekevät joulusta sekä maistuvan että kestävän", toteaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Monipuoliset kasvikset ovat monen jouluruuan kulmakivi. Perinteisiä joulujuureksia on saatavilla viljelijöiden varastoista kevääseen saakka. Ne keventävät joulupöytää ja ovat samalla kukkaroystävällinen valinta. Kiireiselle kokille valmiit kasvissoseet tarjoavat helpon ratkaisun – laatikot valmistuvat niistä vaivattomasti!
Kotimainen kinkku juhlapöydän kuninkaana
Joulupöydän perinteinen kunkku on kotimainen kinkku! Kinkuista löytyy vaihtoehtoja monenlaiseen makuun ja tarpeeseen. Tarjolla on erikokoisia kinkkuja ja myös valmiiksi kypsennettyjä tuotteita.
"Kotimainen joulu on paljon enemmän kuin perinteisiä makuja – se on myös vastuullisia valintoja, jotka tukevat suomalaista maaseutua ja viljelijöiden tinkimätöntä työtä. Hyvää Suomesta -merkki on avain laadukkaaseen ja turvalliseen ruokaan", sanoo Heidi Siivonen.
Kotimainen kinkku on vastuullinen valinta: suomalainen sika saa pitää saparonsa, ja liha on taatusti antibiootitonta, puhdasta ja turvallista. Suomalainen ruoka tuotetaan aina ihmisten ja eläinten hyvinvointi huomioiden.
Vaihtelua juhlapöytään kotimaisista raaka-aineista
Vaihtelua joulupöytään voi tuoda kotimaisella kalkkunalla, juhlavalla kokonaisella broilerilla tai herkullisella naudanlihalla – pihvinä tai vaikkapa lihapatana. Kasvisten ystävä voi kruunata pöydän esimerkiksi kokonaisena paahdetulla sellerillä ja kokeilla lisukkeeksi raikasta keltaista rosollia. Makeat herkut täydentävät aterian. Esimerkiksi kotimaisilla marjoilla koristeltu raikas juustokakku päättää juhla-aterian suloisella tavalla.
Valitse kotimaisuus joulupöytään
Hyvää Suomesta -merkistä tunnistat kotimaisen elintarvikkeen, ja tuttu Sirkkalehti-merkki koristaa kotimaisia kasviksia, vihanneksia ja myös joulukukkia. Kaupassa kannattaa tarkistaa pakkausten merkinnät ja varmistaa lihan, kalan tai vaikkapa juuston maitoraaka-aineen alkuperämaa. Hyvää Suomesta -merkki kertoo, että tuotteen raaka-aineet ovat kotimaisia ja valmistus on suomalaista työtä.
Kiitos, kun valitset kotimaista
Suomen pelloilla, puutarhoissa, eläinsuojissa ja metsissä kasvaa ainutlaatuisia makuja, joista valmistetaan huippulaadukkaita ja turvallisia elintarvikkeita. Viljelijöiden ammattitaito ja kova työ maistuvat lautasellamme asti.
--------------
Jotain uutta, mutta kuitenkin jouluista juhlapöytään?
• Jouluinen lihapata: https://www.mtk.fi/-/jouluinen-lihapata
• Saaristolaisleipä ja paahdettu munavoi: https://www.mtk.fi/-/saaristolaisleipa-munavoi
• Vadelmainen piimäjuustokakku: https://www.mtk.fi/-/vadelmainen-piima-juustokakku
• Yrteillä maustettu piimäjuusto: https://www.mtk.fi/-/piimajuusto
• Ihanat juureslaatikot, perinteinen kinkku ja monet muut herkut: https://www.mtk.fi/reseptit
Vinkit leppoisaan, kotimaiseen jouluun:
• Mitään ei ole pakko olla, eikä joulun tarvitse näyttää samalta kuin ”kaikilla muilla”. Sydäntalvi taittuu tavallaan, pienesti tai suuresti.
• Varaa ruokaa maltillisesti. Mitä enemmän laatuja, sitä vähemmän kutakin tarvitaan. Kaikkea ei tarvitse olla pöydässä kerralla; vähemmän on enemmän. Näin vältät hävikkiä, eikä makuihin ehdi kyllästymään.
• Ennakoi ja oikaise. Monet jouluruuat voi tehdä valmiiksi ja pakastaa. Muista myös valmisruuat ja puolivalmiit tuotteet, kuten kasvissoseet.
• Suunnittele retki maaseudulle. Moni syksyn Lähiruokapäivästä tuttu kohde on avoinna myös jouluna! Tutustu kohteisiin https://lahiruokapaiva.fi
• Ruokalahjat sopivat kaikille. Kokoa kassiin vaikkapa kotimainen joulukukka, muutama kotimainen juusto ja kotoisista marjoista valmistettu hillo. Tyylikäs muistaminen on valmis!
• Kysy kuusi- ja kukkakaupoilla alkuperää! Kaunein joulukukka on kotimainen!
• Jouluksi tähtitaivaan alle ja avantosaunaan? Joulu maalla on aitoa tunnelmaa, lähiruuan tuoksua ja makuja, saunaperinteitä, kiireetöntä rentoutumista ja suomalaista kaunista luontoa. Tutustu kohteisiin: www.matkamaalle.fi
Lisätiedot: Heisi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Yhteyshenkilöt
Kaija Stormbomviestinnän asiantuntija
- maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys,
elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
Kuvat





Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Ravintolan on kerrottava lihan alkuperä kirjallisesti1.4.2025 10:48:35 EEST | Uutinen
Ravintolat, kahvilat, laitosruokalat ja esimerkiksi grillikioskit ovat velvollisia kertomaan asiakkaille, mistä maasta tarjoiltava liha on peräisin. Tieto on annettava kirjallisesti esimerkiksi ruokalistassa tai infotaululla. Tiedon pitää olla saatavilla ennen kuin asiakas tekee ostopäätöksen – pelkkä vastaus asiakkaan suulliseen kysymykseen ei riitä.
Miksi naudanjauheliha loppui kaupasta?31.3.2025 10:48:33 EEST | Tiedote
Naudanjauhelihan katoaminen kauppojen hyllyiltä ei ole sattumaa, vaan näkyvä merkki syvästä kriisistä suomalaisessa naudanlihantuotannossa. Muun muassa heikon kannattavuuden vuoksi maidon- ja lihantuotanto ei houkuttele – nuoria ei hakeudu alalle eikä investointeja juurikaan tehdä. Kulutusta on ohjattu hinnoittelulla jauhelihaan, mutta tuotanto ei ole pysynyt mukana, eivätkä tuottaja- ja kuluttajahinnat ole seuranneet eurooppalaista kehitystä.
Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari kokosi alan toimijat yhteen – Yhteistyö ja kehitys avainasemassa20.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote
Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari 18.–20.3.2025 kokosi Lappeenrantaan matkailualan asiantuntijoita, yrittäjiä ja kehittäjiä keskustelemaan maaseutumatkailun merkityksestä ja tulevaisuudesta. Seminaarissa korostui maaseutumatkailun rooli elinkeinoelämän vahvistajana sekä sen kehittämisen edellyttämä tiivis yhteistyö eri toimijoiden kesken.
Yksityismaiden luonnontilaisten metsien ja vanhojen metsien suojeluun varattava riittävä rahoitus20.3.2025 14:11:23 EET | Tiedote
Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen vanhan metsän kriteereistä ja luonnontilaisen metsän määritelmästä Suomessa. MTK korostaa, että päätös vaikuttaa merkittävästi myös yksityismaiden metsänomistajiin. Periaatepäätöksen mukaisten metsien suojelun toteuttaminen edellyttää riittävää rahoitusta METSO-ohjelman kautta, jotta metsänomistajien oikeudet ja vapaaehtoisuus voidaan aidosti turvata.
Maaseutumatkailun tunnustukset 2025: Ala-Orvola Vesilahdelta ja Kivennapa Juankoskelta20.3.2025 09:42:28 EET | Tiedote
Maaseutumatkailun vuoden yrittäjät palkittiin. Vuoden 2025 kehittyvä maaseutumatkailuyritys on Maatilamatkailu Kivennapa, jota luotsaavat Henrik Kähönen ja Vilma Kuosmanen Juankoskella, Kuopiossa. Maaseutumatkailun Kellokas 2025 -tunnustuksen sai Maatilamatkailu Ala-Orvola, jonka matkailutoiminnasta vastaavat Raija ja Markku Ala-Orvola Vesilahdelta. Palkinnot jaettiin Lappeenrannassa 19.3. valtakunnallisessa maaseutumatkailutapahtumassa, joka oli samalla Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n 30-vuotisjuhla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme