Vaikutusarvioselvitys tukee liittymismaksu-uudistuksen käyttöönottoa
Vaikutusarvioselvityksen mukaan Fingridin esittämä liittymismaksu-uudistus ei vaaranna Suomen kilpailukykyä eikä puhtaan siirtymän toteutumista. Vaikutusarvio tukee uudistuksen käyttöönottoa osoittamalla, että ehdotetulla uudistuksella saavutettaisiin merkittäviä säästöjä kantaverkkoinvestoinneissa. Uudistus myös edesauttaisi Suomen säilymistä yhtenä tarjousalueena ja kantaverkkomaksujen pysymistä kilpailukykyisellä tasolla. Fingrid arvioi uudistuksen käyttöönottoa alkuvuonna 2025.
Fingrid esitti kesäkuussa muutoksia kantaverkkomaksuihin, joiden tarkoituksena on lisätä aiheuttamisperiaatetta verkonvahvistusinvestointien kustannusten kattamiseen, parantaa uusien hankkeiden liitettävyyttä, sekä tehostaa verkon käyttöä. Muutosesityksistä kuultiin sidosryhmiä loppukesästä. Saadun konsultaatiopalautteen perusteella Fingrid päätti teettää konsulttiselvityksenä vaikutusarvion esittämästään liittymismaksu-uudistuksesta.
Vaikutusarvion tekijäksi valikoitui kilpailutuksen perusteella TkT Juha Vanhanen, Centrocampista Oy. Selvitys toteutettiin loka-joulukuun aikana. Vaikutusarvioon sisältyi uudistustarpeen arviointi nykytilan ja ennusteiden valossa, vertailututkimus (Ruotsi, Tanska, Iso-Britannia), sidosryhmien haastatteluja, laskennallinen analyysi sekä edellisten perusteella tehdyt johtopäätökset.
Selvityksessä arvioitiin liittymismaksu-uudistuksen vaikutuksia 1) yksittäisten hankkeiden kannattavuuteen, 2) ohjausvaikutusta hankkeiden sijoittumiseen ja 3) kokonaispotentiaalin toteutumiseen eri hanketyypeittäin (aurinkovoima, tuulivoima, sähkövarastot, sähkökattilat, vedyntuotanto ja muu sähköintensiivinen teollisuus). Toteutuvien hankkeiden kokonaispotentiaalin tai Suomen kilpailukykyyn kansainvälisessä vertailussa uudistuksella ei havaittu merkittäviä vaikutuksia, vaikka yksittäisten hankkeiden osalta vaikutuksia ilmeni.
Liittymismaksu-uudistus ohjaisi aurinkovoimahankkeita toteutumaan enemmän kulutus- ja tasapainoisilla alueilla kuin ilman uudistusta. Akkuvarastoja ohjautuisi puolestaan enemmän tuotanto- ja tasapainotteisille alueille. Tämä keventäisi kantaverkon vahvistustarpeita ja edesauttaisi Suomen pysymistä yhtenä sähkömarkkinoiden tarjousalueena. Arvion mukaan vuosina 2026-2030 uudistus vähentäisi uuden verkon rakentamistarvetta yhden pohjois-eteläsuuntaisen 400 kV siirtoyhteyden verran, eli euroissa noin 400 miljoonaa. Tämä säästö tarkoittaisi verkkohinnoittelun valvontaperiaatteiden perusteella keskimäärin 25 M€/v vähemmän kerättäviä kantaverkkomaksuja verrattuna tilanteeseen ilman ohjausvaikutusta.
Liitynnän tehomaksut voisivat kattaa noin 10 % Fingridin kantaverkkomaksutuloista, jos liitynnän tehomaksut perittäisiin sekä kantaverkkoon että suurjännitteiseen jakeluverkkoon liittyjiltä. Maksujen kohdistaminen edelleen suurjännitteisiin jakeluverkkoihin edellyttäisi kuitenkin lainsäädännön muuttamista. Mikäli liitynnän tehomaksut perittäisiin vain kantaverkkoon liittyjiltä, jäisi uudistuksen vaikutukset sekä aiheuttamisperiaatteen että ohjausvaikutuksen osalta vajavaisiksi. Tämä tarkoittaisi myös, että säästöt kantaverkkoinvestoinneissa jäisivät osin toteutumatta.
Fingrid arvioi liittymismaksu-uudistuksen käyttöönoton edistämistä alkuvuodesta 2025. Juha Vanhanen esittelee vaikutusarviota Fingridin sidosryhmätilaisuudessa 16.12.2024. Tilaisuudessa esitetään myös tarkempi aluejako suunnitelluista tuotanto- ja kulutuspainotteisten sekä tasapainoisen alueiden rajoista. Tilaisuuteen voi ilmoittautua täältä.
Lisätietoa
Laura Ihamäki, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5166
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi
Avainsanat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Fingrid on päivittänyt arviotaan sähkön riittävyydestä kuluvan talven ajalle: EstLink 2 -yhteyden vikaantuminen heikentää sähkön riittävyyttä erittäin kylmänä ja tyynenä talvipäivänä9.1.2025 10:58:15 EET | Tiedote
Päivitetyn arvion mukaan Viron ja Suomen välisen EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden vikaantuminen heikentää sähkön riittävyyttä erittäin kylminä ja tuulettomina talvipäivinä. Mahdollisissa niukkuustilanteissa sähkön käytön hintajouston odotetaan turvaavan sähkön riittävyyttä, eikä sähköstä arvioida syntyvän pulaa kotimaisten voimalaitosten ja siirtoyhteyksien toimiessa normaalisti. Tavanomaisena talvipäivänä vauriolla on vähäisempi merkitys sähkön saatavuuteen ja sähkön arvioidaan Suomessa riittävän.
Olkiluoto 3:n järjestelmäsuojan maksujärjestelyistä sovittu väliaikaisesti31.12.2024 13:26:53 EET | Tiedote
Fingrid ja TVO ovat sopineet Olkiluoto 3:n järjestelmäsuojan maksujärjestelyistä väliaikaisesti 1.1.2025 alkaen. Sopimus pohjautuu Energiaviraston eiliseen päätökseen järjestelmäsuojan kustannuksista, joista suurin osa lankeaa TVO:n vastuulle.
Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden vika on paikannettu merikaapeliin26.12.2024 12:49:01 EET | Tiedote
Suomen ja Viron välinen sähkönsiirtoyhteys vikaantui keskiviikkona 25.12. Häiriötä on selvitetty yhteistyössä Viron kantaverkkoyhtiö Eleringin ja viranomaisten kanssa. Vikapaikka saatiin torstaina paikannettua merikaapeliin.
Fault in the EstLink 2 Electricity Transmission Connection Between Finland and Estonia Located in the Submarine Cable26.12.2024 12:49:01 EET | Press release
The electricity transmission connection between Finland and Estonia was disconnected on Wednesday, 25 December. The fault has been investigated in cooperation with the Estonian transmission system operator Elering and authorities. On Thursday, the fault was located in the submarine cable.
Suomen ja Viron välinen EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteys vikaantunut, selvitystyöt ovat käynnissä25.12.2024 20:57:34 EET | Tiedote
Suomen ja Viron välinen sähkönsiirtoyhteys vikaantui keskiviikkona 25.12.2024. Häiriötä EstLink 2 -yhteydellä selvitetään yhteistyössä Viron kantaverkkoyhtiö Eleringin ja viranomaisten kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme