Tulli

Yritykset ovat tuoneet lihaa Suomeen puutteellisilla asiakirjoilla

Jaa

Tullissa on tutkittu kahta mittavaa lihojen salakuljetusta Suomeen. Maahan on tuotu yli 10 000 kg lihaa ilman riittäviä asiakirjoja Virosta ja Latviasta vuosina 20222024.

Ensimmäisessä tapauksessa Tulli pysäytti epäillyn Helsingin Länsisatamassa elokuussa 2023, kun hän toi Virosta Suomeen liki 800 kg naudanlihaa. Liha epäillään kuljetetun auton säilytystilassa suojaamattomana, ilman kylmäkuljetusta ja puutteellisin dokumentein. Asiassa epäillään myös, että viranomaisille on annettu virheellistä tietoa salmonellatestistä ja että salmonellatodistus on väärennetty. Juttua on tutkittu terveysrikoksena, salakuljetuksena ja väärennyksenä.

Toisessa tapauksessa Tulli epäilee, että Suomeen tuotiin marraskuusta 2022 helmikuulle 2024 yli 9 000 kg siipikarjan lihaa puutteellisilla tai virheellisillä asiakirjoilla ja ilman kylmäkuljetusta. Tapaus paljastui, kun Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö teki Tullille tutkintapyynnön. Kokonaisuutta on tutkittu terveysrikoksena, laittomaan tuontitavaraan ryhtymisenä ja salakuljetuksena.

Tutkinnanjohtaja Hanna Koskenranta kertoo, että tarkastustilanteissa toistuvat samat puutteet.

- Usein on erilaisia virheitä ja puutteita asiakirjoissa, myös asiakirjaväärennöksiä esitetään ja salmonellatodistukset puuttuvat. Vaikka EU:n sisällä tavarat liikkuvat pääsääntöisesti vapaasti voi elintarvikkeille olla maista riippuen erilaisia tuontivaatimuksia, sanoo Koskenranta.

Vastuu tuoteturvallisuudesta on tuojalla

Motiivina elintarvikerikoksissa on usein taloudellisen hyödyn tavoittelu.

- Molemmissa tutkimissamme tapauksissa toimijat ovat olleet yrityksiä, jotka ovat rekisteröineet toimintansa, joka tarvitaan elintarvikelain mukaan elintarvikkeiden kaupalliseen tuontiin. Yritykset ovat siis itse vastuussa tuotteidensa turvallisuudesta ja lainsäädännön noudattamisesta, Koskenranta summaa.

EU:n sisäkaupassa Euroopan komissio on myöntänyt Suomelle salmonellaa koskevat erityistakuut. Takuiden johdosta Suomeen kaupalliseen tarkoitukseen lähetettävän naudan, sian ja siipikarjan lihan tulee olla salmonellavapaita ennen niiden lähettämistä Suomeen. Lähetysten mukana on oltava salmonellaa koskeva kaupallinen asiakirja ja laboratorion tutkimustodistus. Salmonellanäytteet tulee olla otettu lähettävässä laitoksessa.

Jutuissa on yhteensä kahdeksan epäiltyä. Esitutkinnat ovat siirtymässä Etelä-Suomen alueen syyttäjälle syyteharkintaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Koskenranta, tutkinnanjohtaja
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta(a)tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat Ukrainassa – tulliyhteistyötä vahvistetaan1.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat viime viikolla Ukrainassa tukeakseen maan viranomaisten toimintaa sodan aikana. Maan EU-assosiaatioprosessin tukeminen sekä korruption ja salakuljetuksen ehkäisemiseen liittyvä yhteistyö ovat tärkeitä Ukrainan tullin toiminnan kehittämisessä. Tuki Ukrainalle näkyy myös tullien päivittäisessä työssä EU-pakotteiden valvontana.

Uusi tullausjärjestelmä UTU yhdistää EU-lakipykälät ja tulevaisuudenkin tarpeisiin vastaavat ICT-ratkaisut19.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote

Uusi tullausjärjestelmä eli UTU on Tullin vuonna 2015 käynnistynyt, kymmenien miljoonien eurojen arvoinen tulliselvityksen kokonaisuudistushanke. Tullin historian suurimman ICT-hankkeen tavoitteena on ollut ottaa käyttöön uusi, EU-vaatimusten mukainen tulliselvitysjärjestelmä. Vuonna 2026 valmistuvaa työtä ovat haastaneet niin velvoittava lainsäädäntö kuin muuttuvat verkkokaupan trenditkin. Haasteista huolimatta Suomi kuuluu EU:n laajuisen uudistustyön kärkimaihin.

Tullin uusi kuvantamislaite paljastaa kehonsisäiset huumeet – viisi kätköä jo löytynyt18.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote

Tulli on ottanut käyttöön ensimmäisen henkilönkuvantamislaitteensa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Laitetta käytetään kansainvälisen matkustajaliikenteen valvonnassa, kun matkustajan epäillään salakuljettavan kehonsisäisesti esimerkiksi huumeita. Alkuvuoden aikana kuvantamislaitteen avulla on paljastunut viisi tapausta, joissa matkustaja on yrittänyt tuoda maahan kehonsa sisällä huumausaineita. Uusi valvontalaite tehostaa Tullin matkustajatarkastuksia ja säästää sekä Tullin että matkustajan aikaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye