ELY-keskukset

KUTSU Itä-Suomen ilmastokonferenssiin (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)

Jaa

Lämpimästi tervetuloa Itä-Suomen kolmanteen ilmastokonferenssiin. Tällä kertaa tapaamme Imatralla 13.2.2025 Kulttuuritalo Virrassa.

Itä-Suomessa tehdään paljon töitä ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja myös ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Miten ilmastonmuutos ja ilmastotyö vaikuttavat Itä-Suomen alueen elinkeinoihin ja elinvoimaan, millaisia haasteita niihin liittyy ja kuinka voimme kääntää ne uusiksi mahdollisuuksiksi? Tätä on pohtimassa monipuolinen joukko eri alojen asiantuntijoita. Yhteisellä keskustelulla voimme löytää aivan uudenlaisia kestäviä ja elinvoimaa edistäviä avauksia.

Viime vuoden ilmastokonferenssin tunnelmia.
Viime vuoden ilmastokonferenssin tunnelmia. Jon Norppa.

Ilmasto-onnistumisia kuntasektorilta

Tilaisuuden avaa Imatran kaupunginjohtaja Matias Hilden ja juontaa toimittaja ja luova johtaja Jani Halme. Lähdemme liikkeelle laajoista ilmastokysymyksistä, mutta kurkistamme myös matosien kautta maahan asti. Ensimmäisenä nousee estradille meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi, joka tuo uusia ajatuksia ja ”Puhtia ilmastotyöhön alueellemme”. Energiatehokkuus on keskeinen kysymys, kun pohditaan kuntien ja alueiden tavoitetta kurkotella hiilineutraaliuteen. Kuopion kaupungilta Mari Turunen kerrotaan meille, kuinka energiatehokkuustavoitteita ylitetään! Kontiolahdella on myös hihat kääritty ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, siitä on kertomassa kunnan ympäristöpäällikkö Antti Suontama.

Tauoilla on tarjolla virvokkeiden ja vapaamuotoisten keskustelujen lisäksi tietoa erilaisista ilmastotyön rahoitusvaihtoehdoista.

Missä mennään ilmastotyössä

Mikä on Itä-Suomen kuntien tilanne ilmastotyössä? Kuntaliiton erityisasiantuntija Pauliina Jalonen valottaa tilannekuvaa alueen hiilineutraaliustavoitteiden toteutumisesta. Kurkistamme myös maakunnalliseen ilmastotyöhön, siitä kertomassa Etelä-Savon ELY-keskuksen Jaana Leppänen. Miten saadaan tieto ja toiminta kohtaamaan kuntien päätöksenteossa, näitä valottaa Lahden kaupungin ympäristökoordinaattori Aino Kulonen.

Ilmastonmuutoksen sopeutumistyö tuo myös hyvinvointia alueelle

Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa tehdään uraauurtavaa työtä ilmastomuutokseen sopeutumiseksi. Yksi työkalu on FINNSCAPE-hanke, jonka soveltamisesta Pohjois-Karjalassa kertoo meille Syken tutkija Anna Lipsanen. Ilmastobudjetoinnista kuulemme Joensuun kaupungilta kertoo Tuuli Hyppänen ja Pohjois-Savosta HIPOVA-hankkeen ilmastoasiantuntija lyö pöytään ilmastomuutokseen sopeutumisen riskikortit Saara Karkulahti.

Lisäksi ohjelmassa on mielenkiintoinen paneelikeskustelu siitä, miten ilmastotyö tuo myös kaivattua elinvoimaa alueelle. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Viime vuoden ilmastokonferenssi vauhdissa
Viime vuoden ilmastokonferenssi vauhdissa
Jon Norppa
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kelirikko- ja painorajoituskausi käynnistyi Keski- ja Itä-Suomessa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)1.4.2025 08:56:49 EEST | Tiedote

Kelirikkokausi on alkanut ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä on jo paikoin pystytetty teiden varsille. Kelirikon lopullinen vaikeusaste riippuu kuitenkin vielä paljon kevään säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa tilannetta. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.

Tillsammans mot bättre vattenförvaltning - föreslå lösningar och påverka Skärgårdshavets tillstånd!27.3.2025 12:21:02 EET | Pressmeddelande

Översiktsplanerna för att minska närings- och partikelbelastningen i Skärgårdshavsprogrammets pilotområden har färdigställts, och arbetet framskrider nu i samarbete med markägare för att genomföra verksamma vattenskyddsåtgärder. Planerna utgör grunden för åtgärderna, men lösningarna utvecklas tillsammans med markägarna, med lyhördhet för deras behov och utmaningar. Översiktsplanerna underlättar prioriteringen och verkställandet av verksamma åtgärder på avrinningsområdet och koordineringen av arbetet. och underlättar för olika aktörer att delta i arbetet. Ett brett samarbete är nyckeln till en förbättrad status för Skärgårdshavet, och alla aktörer i området är välkomna att delta.

Yhdessä kohti parempaa vesienhallintaa – ehdota ratkaisuja ja vaikuta Saaristomeren tilaan!27.3.2025 12:21:02 EET | Tiedote

Saaristomeri-ohjelman pilottialueiden yleissuunnitelmat ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseksi ovat valmistuneet, ja työ etenee nyt yhteistyössä maanomistajien kanssa vaikuttavien vesiensuojelutoimien toteuttamiseen. Suunnitelmat tarjoavat pohjan toimenpiteille, mutta ratkaisuja kehitetään yhdessä maanomistajien kanssa heidän tarpeitaan ja haasteitaan kuunnellen. Yleissuunnitelmat helpottavat vaikuttavien toimenpiteiden priorisointia ja toteutusta, valuma-alueilla, työn koordinointia ja helpottaa eri toimijoiden osallistumista työhön. Laaja yhteistyö on avain Saaristomeren tilan parantamiseen, ja kaikki alueen toimijat ovat tervetulleita mukaan.

Vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket – Dataunderlaget är till hjälp vid planeringen av åtgärder inom skogsbruket27.3.2025 09:55:00 EET | Pressmeddelande

Det nationella dataunderlaget över vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket är färdigt. Syftet med dataunderlaget är att hjälpa till att beakta vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket, redan i det skedet då man börjar planera skötselåtgärder. Dataunderlaget har sammanställts i samarbete mellan NTM-centralerna och Finlands miljöcentral (SYKE) och de geografiska objekten kan granskas på en karta. Dataunderlaget är avsett för att underlätta planeringsarbetet, så att skadlig inverkan på vattendrag kan förebyggas och minskas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye