Tara Junker loihti perinteisten joululaatikoiden raaka-aineista raikkaan juuressalaatin
Ruokavaikuttaja ja ravitsemusasiantuntija Tara Junker suunnitteli lämpimän juuressalaatin, joka on sekä raikas että täyttävä. Kotimainen pakasteherne on suomalaisten jouluinen suosikki ja joulupöydän tuorein herkku.

Tara Junkerin talvinen salaatti, jonka pohjana toimii Apetit Kotimainen Peruna & uunijuures, sopii illalliseksi sellaisenaan tai vaikka tuomaan raikkautta joulupöytään. Idea salaattiin syntyi nimenomaan jouluteemasta.
”Meillä ei syödä kovin perinteisiä jouluruokia, vaan kaipasin joulupöytään jotain kivaa salaattia. Juuressalaatti on mahdollisuus lisätä pientä raikkautta perinteiseen jouluateriaan. Salaatin pohjana toimivat myös perinteisten laatikkoruokien pääraaka-aineet: peruna, porkkana ja lanttu”, Junker sanoo.
Uunissa paahdettuna juuresten maku syvenee ja ne saavat rapean pinnan. Salaatti on myös helppo valmistaa, sillä juurekset ovat pussissa uunivalmiita. Kuorimisen ja pilkkomisen voi siis unohtaa. Värikkäiden ainesten ansiosta ruokalaji on näyttävä.
”Juuresten lisäksi salaattiin tulee lehtikaalia, punasipulia, fetajuustoa ja appelsiinia. Salaatin voi syödä lämpimänä tai kylmänä. Oli kiva huomata, miten hyvin juurekset toimivat salaatissa”, Junker kertoo.
Hän toteaakin, että on lukemattomia vaihtoehtoja käyttää pakastevihanneksia salaateissa: voi hyödyntää uunijuureksia tai esimerkiksi kuumennettuja herneitä. Jyviä sisältäviin salaatteihin, esimerkiksi kuskussalaatteihin, sopii puolestaan tomaattinen Pomodoro Rosso -sekoitus.
”Suomalaiset kaipaisivat apua siihen, kuinka pakasteita voisi käyttää salaateissa. Salaatti pitää osata nähdä uudella tavalla ja hyödyntää pakastevihannesten monipuolisuutta. Niiden avulla on helppo lisätä kasviksia ruokavalioon. Jos esimerkiksi syö juuressalaatin päivällisenä, saa siitä jo mittavan määrän kasviksia”, Junker pohtii.
Joulupöydän tuorein - pakasteherne on joulun suosikki
Pakastevihanneksia syödään juhlapöydässä myös sellaisenaan: suomalaisen joulupöydän klassikko on makeat ja kepeät kotimaiset herneet.

”Herneiden suosio suomalaisessa joulupöydässä näkyy myös vuosittain myynnissä, sillä pakasteherneen menekki moninkertaistuu joulun alla,” kertoo Apetitin markkinointipäällikkö Nina Dahlberg.
Apetitin pakasteherneet on puitu, kun ne ovat parhaimmillaan ja pakastettu tuoreina noin kahden tunnin sisällä puinnista. Paras tapa säilyttää pakasteherneen napakkuus myös kotikeittiössä, on kiehauttaa ne nopeasti pienessä määrässä vettä. Liian pitkä kuumennusaika muuttaa herneen rakennetta löysäksi.
Jos joulun herneisiin kaipaa uusia vivahteita, voi herneet maustaa appelsiinilla ja valkosipulilla. Ne tuovat uutta twistiä herneiden makuun. Sitruksiset herneet maistuvat lisukkeena esimerkiksi joulupöydässä.
Tara Junker on ravitsemustieteilijä sekä ruokavaikuttaja ja -kirjailija. Hän kirjoittaa kolumneja ja laatii reseptejä eri aikakauslehtiin sekä opettaa ruoanlaittoa Arbiksessa Helsingissä.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiLinkit
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Pakasteesta grillin täydeltä juhannusherkkuja17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viimeistään juhannuksena käynnistyvän grillikauden kuumimmat herkut löytyvät pakasteesta. Uuni- ja grillikasviksilla kesäkokkailu on vaivatonta ja maukasta. Grillikasvikset valmistuvat helposti grillausalustalla, parilalla tai muurikalla ja maistuvat hyvin grillin muiden antimien kanssa. Burgereiden pääroolissa puolestaan ovat Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit.
Ellan matkassa Los Angelesiin - Apetit ja Ella Junnila jatkavat yhteistyötään vuoden 2028 olympialaisiin17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit ja korkeushyppääjä Ella Junnila ovat sopineet Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisiin asti ulottuvasta yhteistyöstä. Apetitin ja Junnilan yhteistyö käynnistyi vuonna 2021.
Sipuli mukaan Apetitin sopimusviljelyyn - pakasteherneen viljelyala ennätyssuuri8.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit viljelyttää alkaneella satokaudella ensimmäistä kertaa sopimusviljelykasvina kotimaista sipulia. Sipuli on merkittävässä roolissa useassa pakastealtaan suosikkituotteessa. Kevään kylvöt käynnistyivät huhtikuun lopussa pinaatilla. Pakastehernettä viljellään ennätyssuurella pinta-alalla.
Näin valmistat herkulliset munkkirinkilät – lue apetitlaisten vinkit uppopaistoon24.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Vapun ehdottomiin herkkuihin kuuluvat munkkirinkilät. Apetitilaiset kertovat, kuinka täydelliset vappumunkit syntyvät turvallisesti. Myös tutut tippaleivät valmistuvat kotikeittiössä vaikka vegaanisena ja saavat raikkaaksi kaverikseen passionhedelmädipin. Miedon ja tasapainoisen makunsa ansiosta rypsi- ja rapsiöljy sopii loistavasti ruonlaittoon, leivontaan ja uppopaistamiseen.
Apetit Oyj:n tammi-maaliskuun 2025 liiketoimintakatsauksen julkistaminen22.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apetit Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi-maaliskuulta 2025 julkaistaan perjantaina 25.4.2025 klo 8.30. Liiketoimintakatsaukseen liittyen ei järjestetä erillistä tiedotustilaisuutta. Apetit Oyj
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme