Tara Junker loihti perinteisten joululaatikoiden raaka-aineista raikkaan juuressalaatin
Ruokavaikuttaja ja ravitsemusasiantuntija Tara Junker suunnitteli lämpimän juuressalaatin, joka on sekä raikas että täyttävä. Kotimainen pakasteherne on suomalaisten jouluinen suosikki ja joulupöydän tuorein herkku.

Tara Junkerin talvinen salaatti, jonka pohjana toimii Apetit Kotimainen Peruna & uunijuures, sopii illalliseksi sellaisenaan tai vaikka tuomaan raikkautta joulupöytään. Idea salaattiin syntyi nimenomaan jouluteemasta.
”Meillä ei syödä kovin perinteisiä jouluruokia, vaan kaipasin joulupöytään jotain kivaa salaattia. Juuressalaatti on mahdollisuus lisätä pientä raikkautta perinteiseen jouluateriaan. Salaatin pohjana toimivat myös perinteisten laatikkoruokien pääraaka-aineet: peruna, porkkana ja lanttu”, Junker sanoo.
Uunissa paahdettuna juuresten maku syvenee ja ne saavat rapean pinnan. Salaatti on myös helppo valmistaa, sillä juurekset ovat pussissa uunivalmiita. Kuorimisen ja pilkkomisen voi siis unohtaa. Värikkäiden ainesten ansiosta ruokalaji on näyttävä.
”Juuresten lisäksi salaattiin tulee lehtikaalia, punasipulia, fetajuustoa ja appelsiinia. Salaatin voi syödä lämpimänä tai kylmänä. Oli kiva huomata, miten hyvin juurekset toimivat salaatissa”, Junker kertoo.
Hän toteaakin, että on lukemattomia vaihtoehtoja käyttää pakastevihanneksia salaateissa: voi hyödyntää uunijuureksia tai esimerkiksi kuumennettuja herneitä. Jyviä sisältäviin salaatteihin, esimerkiksi kuskussalaatteihin, sopii puolestaan tomaattinen Pomodoro Rosso -sekoitus.
”Suomalaiset kaipaisivat apua siihen, kuinka pakasteita voisi käyttää salaateissa. Salaatti pitää osata nähdä uudella tavalla ja hyödyntää pakastevihannesten monipuolisuutta. Niiden avulla on helppo lisätä kasviksia ruokavalioon. Jos esimerkiksi syö juuressalaatin päivällisenä, saa siitä jo mittavan määrän kasviksia”, Junker pohtii.
Joulupöydän tuorein - pakasteherne on joulun suosikki
Pakastevihanneksia syödään juhlapöydässä myös sellaisenaan: suomalaisen joulupöydän klassikko on makeat ja kepeät kotimaiset herneet.

”Herneiden suosio suomalaisessa joulupöydässä näkyy myös vuosittain myynnissä, sillä pakasteherneen menekki moninkertaistuu joulun alla,” kertoo Apetitin markkinointipäällikkö Nina Dahlberg.
Apetitin pakasteherneet on puitu, kun ne ovat parhaimmillaan ja pakastettu tuoreina noin kahden tunnin sisällä puinnista. Paras tapa säilyttää pakasteherneen napakkuus myös kotikeittiössä, on kiehauttaa ne nopeasti pienessä määrässä vettä. Liian pitkä kuumennusaika muuttaa herneen rakennetta löysäksi.
Jos joulun herneisiin kaipaa uusia vivahteita, voi herneet maustaa appelsiinilla ja valkosipulilla. Ne tuovat uutta twistiä herneiden makuun. Sitruksiset herneet maistuvat lisukkeena esimerkiksi joulupöydässä.
Tara Junker on ravitsemustieteilijä sekä ruokavaikuttaja ja -kirjailija. Hän kirjoittaa kolumneja ja laatii reseptejä eri aikakauslehtiin sekä opettaa ruoanlaittoa Arbiksessa Helsingissä.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiLinkit
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit - 75 vuotta kotimaista kasvipohjaista ruokaa17.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Apetitin juuret juontuvat Länsi-Suomen sokeritehtaan perustamiseen vuonna 1950. Jo 75 vuotta kestänyt ja yhä jatkuva kehitysmatka on vienyt Apetitin sokerin tuottajasta kasvipohjaisiin ruokaratkaisuihin erikoistuneeksi yhtiöksi. Vuonna 2025 Apetit on ruokatrendien ja ravitsemussuositusten ytimessä: pääosin kasvipohjaisia vihannes- ja ruokapakasteita sekä kasviöljyjä sisältävä tuotevalikoima vastaa vallitseviin ruokatrendeihin, vastuulliseen syömiseen ja ravitsemussuosituksiin.
Suositulle Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihville uusi maku – Klassisiin perunapakasteisiin uutuustuote21.2.2025 10:30:00 EET | Tiedote
Suosikkituote Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvi saa rinnalleen herkullisen uutuusmaun: Lime & Lempeä chili. Samalla klassiset perunapakasteet laajenevat Apetit Kotimaiset Perunaviipaleilla, ja uuni- ja grillikasvisten ystäville on tarjolla uusi makuelämys: Apetit Uuni- & Grillikasvis Paahdettu valkosipuli. Apetitin kevään uutuudet ovat saatavilla ruokakaupoissa maaliskuun alusta alkaen.
Apetit Oyj:n tilinpäätöstiedotteen 2024 julkistaminen 13. helmikuuta 20257.2.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Apetit Oyj:n tilinpäätöstiedote vuodelta 2024 julkistetaan torstaina 13.2.2025 klo 8.30. Tilinpäätöstiedote on luettavissa julkistamisen jälkeen yhtiön verkkosivuilla apetit.fi.
Publishing of Apetit Plc’s Financial Statements Release 2024 on 13 February 20257.2.2025 10:00:00 EET | Press release
Apetit Plc will publish its Financial Statements Release for 2024 on Thursday, 13 February 2025 at 8:30 a.m. The release can be found on the company’s website at apetit.fi after its publishing.
Apetit tutki markkinoiden rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiileja – makuerot selkeitä21.1.2025 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit selvitti rypsi- ja rapsiöljyjen makueroja. Makututkimuksen* mukaan Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on maultaan markkinoiden miedoin. Makututkimuksen suoritti koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati. Markkinoilla olevien rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiilit eroavat toisistaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme