Saamen kielten asemaa ja pohjoismaista opetusyhteistyötä kehitetään OKM:n rahoituksella
Oulun yliopiston Giellagas-instituutti on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoituksen saamenkielisen korkeakoulutuksen ja pohjoismaisen yhteistyön kehittämiseen. Rahoitus tukee yhteispohjoismaisen saamenkielisten korkeakouluopettajien yhteistyöverkoston ja opetuspilotin perustamista.

Giellagas-instituutti toteuttaa rahoituksen turvin vuosina 2025–2027 hankkeen, jonka tavoitteena on vahvistaa saamen kielten asemaa Pohjoismaissa. Hankkeessa perustettava opettajien verkosto vastaa resurssipulaan, joka koskettaa kaikkia saamen kielten opetusta ja saamenkielistä opettajakoulutusta tarjoavia yliopistoja. Yhteistyö mahdollistaa uusien toimintamallien kehittämisen ja tiedon jakamisen Pohjoismaiden välillä. OKM:n myöntämä rahoitus on 328 860 euroa.
Hanketta johtaa Oulun yliopiston Giellagas-instituutti ja muut osapuolet ovat Lapin yliopiston kasvatustieteen tiedekunta, Norjan Arktinen yliopisto ja Sámi allaskuvla eli Norjan saamelainen korkeakoulu. Koulutuspoliittisissa kysymyksissä hanketta tukee Suomen Saamelaiskäräjät. Mukana pilotin toteuttamisessa on myös Saamelaisalueen koulutuskeskus.
Hankkeen tärkeimpiä tavoitteita ovat saamenkielisen opetusyhteistyön pilotointi ja opetuksen toteuttaminen digitaalisessa oppimisympäristössä.
”Uhanalaisten saamen kielten opetuksen erityispiirteet haastavat kehittämään erilaisia saamen kielten lukemisen ja kirjoittamisen opettamisen erityispedagogisia menetelmiä ja opetusmateriaaleja. Tavoitteena onkin luoda yhdessä muiden yliopistojen kanssa saamen kielten opettajien verkosto, jolle syntyy kokemusta yhteisten opintojaksojen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä niiden mahdollisuuksista ja haasteista”, Oulun yliopiston Giellagas-instituutin johtaja Sigga-Marja Magga sanoo.
Hankkeessa pilotoidaan saame toisena ja vieraana kielenä -didaktiikan 15 opintopisteen kokonaisuus. Opetuspilotti on suunnattu saamen kielten aineenopettajille, saamenkielisille luokanopettajille ja sellaisiksi Pohjoismaissa opiskeleville. Opetus toteutetaan monimuotoisena verkko-opetuksena, joka soveltuu yhteispohjoismaiseen koulutukseen. Suomessa opetuspilotti liitetään osaksi avoimen väylän tarjontaa ja kokonaisuutta tarjotaan myös ammattikorkeakouluissa opiskeleville.
Opetuspilotti tarjoaa mahdollisuuden kehittää digitaalisia oppimisympäristöjä ja verkossa tapahtuvaa opetusyhteistyötä. Samalla arvioidaan verkko-opetuksen vahvuuksia ja haasteita saamenkielisessä koulutuksessa.
Hankkeen aikana saaduista kokemuksista kirjoitetaan tieteellinen artikkeli, joka tuo lisää ymmärrystä saamenkielisen korkeakoulutuksen mahdollisuuksista ja haasteista. Tavoitteena on myös edistää saamen kielten ja muiden kotoperäisten vähemmistökielten elinvoimaisuutta korkeakoulutuksen avulla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja Sigga-Marja Magga, Giellagas-instituutti, Oulun yliopisto, p. 050 5685326, sigga-marja.magga@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme