Huoltovarmuuskeskus käynnistää uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on päivittänyt ohjelmakokonaisuuttaan vastaamaan paremmin HVK:n strategian 2024–2027 painopisteisiin. HVK:n hallitus on päättänyt uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman käynnistämisestä. Samalla Alue 2030 -ohjelma päättyy. Energiaan, logistiikkaan ja digitaaliseen turvallisuuteen keskittyvät ohjelmat jatkuvat HVK:n strategian mukaisiksi päivitettyinä.

Ohjelmien avulla HVK kehittää huoltovarmuuden turvaamiseksi tehtävää työtä, jotta yhteiskunnan ja talouden suuriin murroksiin ja huoltovarmuusvaikutuksiin voitaisiin vastata tehokkaasti ja vaikuttavasti. Ohjelmat ovat myös keskeisiä välineitä HVK:n strategian toimeenpanossa.
"Strategian toimeenpano onnistuu parhaiten, kun se konkretisoidaan selkeiksi ohjelmiksi, jotka vievät strategiset tavoitteet käytäntöön. Ohjelmilla voidaan kohdentaa riittävä resursointi, kattava sidosryhmien osallistuminen ja toteutuksen seuranta huoltovarmuuden kehittämiseen”, sanoo HVK:n varautumisen suunnittelu ja ohjelmajohtaminen -yksikön yksikönjohtaja Jarna Hartikainen.
HVK:n ohjelmakokonaisuuteen kuuluu tällä hetkellä neljä ohjelmaa: Alue 2030, Energia 2030, Logistiikka 2030 sekä Digitaalinen turvallisuus 2030. Vuoden 2024 huhtikuussa HVK julkaisi uuden, vuoteen 2027 ulottuvan strategian, jonka yksi painopiste on elintarvike- ja vesihuollon turvaaminen. Uuden strategian myötä ohjelmakokonaisuutta on päivitetty vastaamaan paremmin HVK:n strategian painopisteisiin.
Ohjelmakokonaisuuden päivityksen seurauksena käynnistetään uusi ohjelma: Ruoka ja vesi 2030. Samalla Alue 2030 -ohjelma päätetään vuoden 2024 lopussa. Jatkossa aluenäkökulma otetaan huomioon kaikissa HVK:n ohjelmakokonaisuuden ohjelmissa.
Ruoka ja vesi vaikuttavat läpileikkaavasti yhteiskuntaan
HVK:n strategiassa elintarvike- ja vesihuolto on yksi painopisteistä, sillä se vaikuttaa ennen kaikkea siviiliyhteiskunnan toimivuuteen kriisitilanteissa. Ruoka ja vesi 2030 -ohjelma pyrkii siihen, että Suomen väestölle turvataan riittävästi ravitsevaa ja vastuullisesti tuotettua ruokaa ja vettä kaikissa tilanteissa.
”Elintarvike- ja vesihuollolla on läpileikkaava vaikutus yksilön toimintakykyyn. Sen toimivuus heijastuu myös muihin toimialoihin, mutta samaan aikaan elintarvike- ja vesihuolto on itse erittäin riippuvainen eri resursseista sekä järjestelmistä”, kommentoi Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman ohjelmajohtaja Miika Ilomäki aiheeseen sisältyviä näkökulmia.
Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman tavoitteena on kehittää Suomen kykyä tuottaa ravintoa sekä taata ravinnon tuottaminen pitkäkestoisissa kriisitilanteissa. Toimiva yhteiskunta vaatii toimivaa ruoan ja elintarvikkeiden tuotantoa, kauppaa ja jakelua, ruokapalveluita sekä vesi- ja jätehuoltoa. Koska elintarvike- ja vesihuolto leikkaa läpi yhteiskunnan, on ruoan virtaus ja materian kierto eri tuotantotoimintojen läpi varmistettava kaikissa olosuhteissa. Myös kierrossa olevien resurssien hyödyntäminen sekä elintarvike- ja vesihuollon varajärjestelyjen kehittäminen huoltovarmuuden varmistamiseksi on tärkeää.
Kuten HVK:n strategiassa, pyritään Ruoka ja vesi 2030 -ohjelmassakin vastaamaan muuttuvan toimintaympäristön, kuten ilmastonmuutoksen, tuomiin haasteisiin ja huoltovarmuusvaikutuksiin. Jotta huoltovarmuus voidaan taata muuttuvassa toimintaympäristössä, ja uudenlaisiin uhkiin voidaan vastata, on uusia toimintatapoja ja malleja löydettävä.
Ruoka ja vesi 2030 -ohjelma liitetään osaksi HVK:n ohjelmakokonaisuutta 1.1.2025 alkaen.
Alue 2030 -ohjelman tulokset jäävät kehitystyön pohjaksi
Alue 2030 -ohjelma on osana HVK:n strategian toimeenpanoa päätetty lopettaa vuoden 2024 loppuun mennessä. Alueiden erityispiireet huomioivassa ohjelmassa on kehitetty poikkihallinnollista yhteistyötä alueellisen huoltovarmuuden ja varautumisen parantamiseksi.
”Ohjelman avulla on onnistuttu muun muassa lisäämään tietoisuutta alueellisen tason huoltovarmuustoiminnasta sekä sen jatkuvan kehittämisen tarpeesta, ja alueellinen taso on tunnistettu keskeiseksi huoltovarmuustyön toteuttamisen tasoksi kansallisen tason rinnalla”, sanoo Alue 2030 -ohjelman ohjelmajohtaja Ville Anttila.
Vaikka ohjelma päättyy, toimii sen aikana tehty työ hyvänä kehyksenä huoltovarmuustoiminnan jatkokehittämiselle alueilla. Alueellista kehitystyötä sekä ohjelman meneillään olevia projekteja jatketaan edelleen osana HVK:n aluetiimin työtä sekä osana muita HVK:n strategiakauden 2030-ohjelmia. Myös yhteistyötä ohjelman keskeisten sidosryhmien kanssa jatketaan.
Alue 2030 -ohjelma käynnistettiin kesäkuussa 2021 ja se päättyy 31.12.2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miika IlomäkiJohtava varautumisasiantuntija ja Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman ohjelmajohtajaHuoltovarmuuskeskus
Puh:029 505 1033miika.ilomaki@nesa.fiVille AnttilaJohtava varautumisasiantuntija ja Alue 2030 -ohjelman ohjelmajohtajaHuoltovarmuuskeskus
Puh:029 505 1009ville.anttila@nesa.fiTietoa Huoltovarmuuskeskuksesta
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus
Nordiska försörjningsberedskapsmyndigheter bygger konkreta samarbetsformer vid möte i Helsingfors17.6.2025 10:54:18 EEST | Pressmeddelande
Myndigheter med ansvar för försörjningsberedskap i de nordiska länderna deltar just nu i Nordic Summit on Security of Supply, som arrangeras av Försörjningsberedskapscentralen (FBC) i Helsingfors. Det två dagar långa mötet inleddes av näringsminister Sakari Puisto.
Pohjoismaiset huoltovarmuusviranomaiset rakentavat konkreettisia yhteistyön muotoja tapaamisessaan Helsingissä17.6.2025 10:54:18 EEST | Tiedote
Huoltovarmuudesta vastaavia pohjoismaisia viranomaisia osallistuu parhaillaan Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) isännöimään Nordic Summit on Security of Supply -seminaariin. Kaksipäiväisen tapaamisen avasi elinkeinoministeri Sakari Puisto.
Försörjningsberedskapscentralens årsöversikt: Kristider framhäver försörjningsberedskapens betydelse21.5.2025 06:25:36 EEST | Pressmeddelande
Försörjningsberedskapscentralens (FBC:s) årsöversikt sammanfattar de olika aspekterna av försörjningsberedskapsarbetet under fjolåret. Den nya strategin från våren 2024 angav riktningen för verksamheten. I årsöversikten ingår för första gången även en hållbarhetsrapport.
Huoltovarmuuskeskuksen vuosikatsaus: kriisiajat korostavat huoltovarmuuden merkitystä21.5.2025 06:25:36 EEST | Tiedote
Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) vuosikatsaus vetää yhteen viime vuoden moniulotteista huoltovarmuustyötä. Keväällä 2024 laadittu uusi strategia on antanut suuntaa toiminnalle. Ensimmäistä kertaa vuosikatsauksen osana julkaistaan myös vastuullisuusraportti.
The National Emergency Supply Agency’s Annual Review: times of crisis highlight the importance of security of supply21.5.2025 06:25:36 EEST | Press release
The Annual Review of the National Emergency Supply Agency (NESA) summarises the multidimensional security of supply activities carried out last year. The new strategy prepared in spring 2024 has provided direction for the activities. For the first time, a sustainability report is also published as part of the Annual Review.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme