Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeille 2,5 miljoonan euron EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitus

Jaa

Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa. Jyväskylän yliopiston hankkeet saivat ohjelmasta rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät alkuvuodesta.

Seminaarinmäki ja Jyväskylän yliopiston päärakennus talvipäivänä.
Seminaarinmäki ja Jyväskylän yliopiston päärakennus talvipäivänä. Ei julkaisurajoituksia. Kuvaaja Inka Pasanen, Jyväskylän yliopiston kuva-arkisto.

Jyväskylän yliopisto koordinoi kahta uutta Horisontti Eurooppa pilari 2-hanketta. Professori Nathan Lillien hankkeessa (EGRUIEN) tutkitaan digitaalisen ja vihreän siirtymän edistämistä osallistavilla ammattiyhdistys- ja työnantajaneuvotteluilla. Hankkeen JYU:n rahoitusosuus on noin 490 000 euroa.

Yliopistonlehtori Farid Karimin koordinoiman DeCrises-hankkeen tavoitteena on osoittaa Euroopan Unionin sisällä nykyisen kaksoissiirtymää ohjaavan hallintokehityksen puutteet ja ehdottaa tilalle ratkaisuja, jotka tasoittavat tietä oikeudenmukaiselle siirtymälle. Hankkeen JYU:n rahoitus on noin 600 000 euroa.

Tutkimusprofessori Terhi Nokkala on partnerina kahdessa hankkeessa. Tulevaisuuden yhdenvertaisten yhteiskuntien rakentaminen vaatii monikulttuurista ja kulttuurienvälistä ymmärrystä. INTRACOMP-hanke tutkii, miten kulttuurienvälinen kompetenssi syntyy, miten sitä voidaan arvioida ja miten erityisesti esittävän taiteen kentällä toimivien kansalaisjärjestöjen parhaista käytänteistä voidaan oppia formaalin koulutuksen kentällä. Hankkeessa mukana on myös yliopistotutkija Katja Mäkinen. METEOR-hanke tukee väitöskirjatutkijoiden laaja-alaisten taitojen kehittymistä monitieteisissä kansainvälisissä oppimisryhmissä. Hankkeen perusteella luodaan yliopistoille ja päätöksentekijöille toimintasuosituksia tutkijakoulutuksen kehittämiseen. Kummankin hankkeen rahoitus on noin 290 000 euroa.

Professori Sari Pietikäinen on mukana hankkeessa, jossa yhdeksän eurooppalaista yliopistoa yhdistävät voimansa selvittääkseen, miten liikkuvuus ja tekoäly vaikuttavat nuorten monikielisiin viestintäkäytänteisiin ja kieli-ideologioihin (MUltiLX). Jyväskylän rahoitusosuus on noin 200 000 euroa.

Akatemiatutkija Nerea Abrego ja akatemiaprofessori Otso Ovaskainen Jyväskylän yliopistosta ovat mukana LUKE:n johtamassa Biologisen monimuotoisuuden ja hiilirikkaiden metsäverkostojen turvaaminen Euroopassa -hankkeessa. Hankkeessa sovelletaan Abregon ja Ovaskaisen kehittämää lajien yhteisesiintymisen mallinnusmenetelmää Euroopan metsien biodiversiteettiin, ja erityisesti biodiversiteetin ja hiilivarantojen välisten yhteyksien ymmärtämiseen. Jyväskylän rahoitusosuus on noin 645 000 euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye