Perinnebiotooppien hoito suojelee rikkaita luontotyyppejä
Ylöjärvellä kunnostettiin kolme perinnebiotooppikohdetta lampaiden ja lehmien laidunnettavaksi viime kesänä. Tämä on neljäs vuosi, kun kunnostuksia tehdään. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Vuoden aikana työtä tehtiin noin parillakymmenellä kohteella. Rikkaiden luontotyyppien vaaliminen oikeanlaisten hoitotoimien avulla auttaa uhanalaista lajistoa. Samalla se ylläpitää perinnemaisemien arvoja.

Tänä vuonna Ylöjärvellä kunnostettiin kolme perinnebiotooppikohdetta laitumiksi lampaille ja naudoille. Kaikilla kohteilla tehtiin pääsääntöisesti samanlaisia hoitotoimia. Kunnostukset ovat osa valtakunnallista Helmi-ohjelmaa.
Yksi valmistuneista kohteista oli pieni nautalaidun, jossa esiintyy pirkanmaalaisittain harvinaista tulvavaikutteista niittyä. Tulvavaikutteiset niityt ovat niittyjä, jotka altistuvat tulvalle säännöllisesti. Niiden kasvillisuudessa on havaittavissa vyöhykemäisyyttä, jota ei tulvimattomilla niityillä ole. Niityille muodostuu myös tulvamaannos tulvaveden tuoman kiintoaineksen myötä.
Yhdellä perinnebiotoopilla kunnostuksiin kuului raivausta, puuston poistoa sekä laitumen aitaamista. Alueen rantalaidun oli kasvanut pahasti umpeen ja pajukkoa oli runsaasti. Pajukko raivattiin miltei kokonaan. Laitumilta poistettiin myös puita, joista iso osa kuitenkin säästettiin. Säästynyt puusto jätettiin pieniin ryhmiin.
– Raivaukset ja puuston poisto avarsivat maisemaa ja avasivat kaukonäkymiä, kun maisemaa sulkeva pensaskerros raivattiin. Nyt valo pääsee kenttäkerrokseen, jossa heinät ja ruohot voivat kasvaa. Kun kenttäkerros kasvaa, naudoilla on enemmän laidunnettavaa aluetta, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen luonnon- ja maisemanhoidon asiantuntija Veera Mäkitalo.
Järvi näkyy nyt myös hyvin läheiselle tielle. Kunnostuksen ansiosta maisemassa vuorottelevat avoimet alueet ja puustoryhmät yhdessä pajujen kanssa.

Laiduntamisen hyödyt näkyvät jo
Raivausten ja puuston poiston jälkeen alue aidattiin. Aitamateriaalin valinnassa ja rakentamisessa huomioidaan aina laiduntava eläin, maaston erikoispiirteet sekä kohteelle sopivin aitatyyppi. Tällä kertaa aitaan tuli lautajuoksut ja sähkö.
Ensimmäisenä kesänä naudat laidunsivat osin kevytaidan avulla laidunaluetta. Jo ensimmäisen kesän jälkeen hyödyt olivat nähtävissä. Laidunnus piti tehokkaasti alueelta raivatun pajukon pois, jäljelle jäänyt pajukko pysyi matalana. Tämä on tärkeää, sillä paju palautuu nopeasti raivatuille alueille, jolloin tehdyn työn hyödyt menetetään. Kun kasvillisuus pysyy matalana, niittylajistolla on hyvät mahdollisuudet levitä uudelle laidunalueelle. Myös siemenpankki pääsee aktivoitumaan, kun naudat rikkovat maanpintaa ja pitävät muun kasvillisuuden matalana.
Alueen ja maiseman muutosta voi seurata hankealueelta tehdyn valokuvaseurannan avulla. Avonaisempi maisema näkyy selvästi tehtyjen kunnostusten jälkeen.

Arvokkaiden ja uhanalaisten lajien turvapaikkoja
Vuosittain tuettavat perinnebiotooppihoitokohteet ovat usein pieniä, laidunnukseen soveltumattomia niittyjä tai ketoja. Ketokohteet saattavat olla vain kymmenen aarin kokoisia.
Hoito on tärkeää, sillä kohteilla esiintyy huomionarvoisia kasveja, esimerkiksi noidanlukkoja, sekä uhanalaisia lajeja, kuten ahosilmäruohoa ja tähkämaitikkaa. Pienet kohteet myös ylläpitävät perinnebiotooppiverkostoa. Verkostoon kuuluu uuselinympäristöt, joita voivat olla esimerkiksi kuivat ja lyhyeksi leikatut tienpientareet. Näiden avulla laji säilyttää useita populaatioita ja pystyy leviämään mahdollisesti uusille alueille.
Vuosittainen hoito pitää kasvillisuuden matalana ja estää alueen umpeenkasvua sekä metsittymistä. Perinnebiotooppilajisto ei ole hyvä kilpailemaan korkeaa kasvustoa vastaan, vaan tarvitsee avoimen kasvupaikan. Usein laidunnus luo nämä olosuhteet. Vastaavasti, kun laidunnus vähenee, monet kohteet kasvavat umpeen.
Perinnebiotoopit ovat monipuolisia luontotyyppejä, joiden hoitaminen suojelee uhanalaista lajistoa. Niiden säilyttäminen estää myös luontokatoa. Helmi-elinympäristöohjelman kunnostukset jatkuvat aina vuoteen 2030 saakka.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus
Luonnon- ja maisemanhoidon asiantuntija, Veera Mäkitalo, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. +358 295 036 217
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan päällystyskohteet viikolla 2730.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Viikolla 27 päällystetään Tampereella, Ylöjärvellä, Nokialla ja Akaassa.
Työllisyyskatsaus: Pitkäaikaistyöttömyys jatkoi toukokuussa kasvuaan Pirkanmaalla25.6.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Pirkanmaan työttömyystilanne on hivenen helpottunut huhtikuusta, mutta viime vuoteen verrattuna työttömyys on kasvanut yli 15 prosenttia. Pirkanmaan työttömyysaste oli toukokuussa 11,2 prosenttia.
Pirkanmaan päällystyskohteet viikolla 2623.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Viikolla 26 päällystetään Nokialla ja Pirkkalassa. Viimeistelytöitä tehdään Sastamalassa, Virroilla ja Kangasalla.
Leväseuranta: Juhannusviikolla sinilevää havaittiin viidessä järvessä19.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Juhannusviikolla, viikolla 25, Pirkanmaalla havaittiin sinilevää Kangasalla, Nokialla, Kihniössä, Sastamalassa sekä Hämeenkyrössä.
Uusi Sisä-Suomen elinvoimakeskus aloittaa 1.1.2026 – toimii Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä19.6.2025 08:37:50 EEST | Tiedote
Ensi vuoden alussa voimaan astuva valtion aluehallinnon uudistus tuo muutoksia Pirkanmaalle ja Kanta-Hämeeseen. Maakuntien asukkaat, yritykset ja organisaatiot saavat jatkossa valtaosan nykyisten ELY-keskusten palveluista uudesta Sisä-Suomen elinvoimakeskuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme