SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mika Kari: Turvallisuusympäristömme muutos luo paineita puolustusselonteolle ja maanpuolustuksen kehittämiselle

Jaa

Tänään hallitus on antanut eduskunnalle puolustusselontekonsa. Selonteon valmistelun parlamentaarisen seurantaryhmän varapuheenjohtajana toiminut kansanedustaja Mika Kari (sd.) pitää tärkeänä, että uusi selonteko linjaa laaja-alaisesti Suomen puolustuksen kehittämisestä osana puolustusliitto Naton pelotetta ja puolustusta pitkälle 2030-luvulle uudessa turvallisuusympäristössä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Uusi puolustusselonteko on historiallinen. Se on ensimmäinen sen jälkeen, kun Suomi on liittynyt Naton jäseneksi. Selonteossa tunnistetaan pitkäkestoisesti muuttunut turvallisuustilanne, johon maanpuolustuksemme tulee pystyä vastaamaan. Tärkeää on, että Suomen maanpuolustus perustuu myös jatkossa yleiseen asevelvollisuuteen, laajaan ja koulutettuun reserviin, koko maan puolustamiseen sekä vahvaan maanpuolustustahtoon. Suurin muutos on se, että nyt oma puolustuksemme toimii osana liittokunnan pelotetta ja puolustusta, Kari toteaa.

Maailmantilanteen vuoksi puolustusmenot ovat korkealla kaikkialla. Selonteossa tunnistetaan, että myös Suomessa puolustusmäärärahojen nostoon liittyy tulevina vuosina merkittäviä paineita. Karin mukaan Suomen tulee varautua siihen, että Naton puolustusbudjettitavoite tulee nousemaan merkittävästi nykyisestä kahdesta prosentista suhteessa bruttokansantuotteeseen.

- SDP pitää tärkeänä, että selonteon mukaisesti sitoudumme toteuttamaan vähintään Natossa yhteisesti sovitun puolustusmäärärahatavoitteen. Sitoudumme yhteiseen prosenttitavoitteeseen, ja korostamme, että puolustusmenojen tulee ensisijaisesti perustua maanpuolustuksemme tarpeisiin. Keskiössä on se, mitä rahalla saadaan. Suomen kannalta myönteistä on, että meillä ei ole päässyt syntymään samanlaista puolustuksen korjausvelkaa kuin useissa muissa Nato-maissa. Suomen tulee vaikuttaa niin, että myös muut eurooppalaiset Nato-maat täyttäisivät yhdessä sovitut tavoitteet, Kari korostaa.

Karin mukaan puolustusbudjettiin liittyy korotuspaineita myös ennen kaikkea kipeästi tarvittavien lisähenkilöstöresurssien sekä tarpeellisten puolustusmateriaalihankintojen vuoksi.

- SDP painottaa, että Puolustusvoimien henkilöstömäärää tulee määrätietoisesti tulevina vuosina kasvattaa, sillä työmäärä on viime vuosina lisääntynyt valtavasti turvallisuusympäristön muutoksen ja Nato-jäsenyyden tuomien lisätehtävien myötä. Henkilöstö on ollut kovilla, ja lisäkäsille on suuri tarve. Henkilöstöä ja kouluttajia tarvitaan, jotta voidaan turvata sekä Puolustusvoimien joukkotuotanto ja asevelvollisten kouluttaminen sekä toisaalta reserviläisten koulutuksesta huolehtiminen välttämättömien kertausharjoitusten muodossa. Tulevina vuosina myös esimerkiksi asevelvollisuuden kehittäminen tasa-arvoisemmaksi aiheuttaa lisätarvetta. Kalustoinvestointien osalta seuraavaksi on vuorossa Maavoimien monitahoisiin kehittämistarpeisiin vastaaminen, Kari kertoo.

- Varsinkin nykytilanteessa on keskeistä, että pidämme myös jatkossa huolta suomalaisesta maanpuolustustahdosta, joka perinteisesti on ollut vahva. Tähän liittyen on tärkeää turvata vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytykset. Siksi SDP turvaisi myös Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) rahoituksen jo valtion talousarvioesityksessä, ettei vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarpeita tarvitsisi kattaa eduskunnan joululahjarahoista, Kari huomauttaa.

Myös Ukrainan sota ja sen pitkäkestoiset ja laaja-alaiset vaikutukset Euroopan turvallisuuteen on selonteossa huomioitu. Tärkeää on, että Suomi on myös jatkossa sitoutunut Ukrainan puolustamiseen ja jälleenrakentamiseen.

- Henkilökohtaisesti haluan kiittää kaikkia puolueita historiallisen hyvästä yhteistyöstä seurantaryhmän työssä maanpuolustukseen liittyvissä kysymyksissä. Seuraavaksi työ jatkuu eduskunnassa täysistuntosalissa ja valiokunnissa, ja kevätistuntokaudella valmistuvan mietinnön myötä Suomen maanpuolustuksen kehittämistä jatketaan eduskunnan kannan pohjalta. Jatkossa on ensisijaisen tärkeää löytää pitkäjänteisiä ratkaisuja yli hallitus-oppositiorajojen vaikeisiin kysymyksiin, mukaan lukien niin puolustusbudjetti, jalkaväkimiinat kuin myös asevelvollisuuden kehittäminen, jotta pystytään varmistamaan kestävä puolustussuunnittelu yli vaalikausien, Kari päättää. 

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan Mika Kari: eduskuntakuulemiset Ottawan sopimuksesta irtautumisesta aloitettava1.4.2025 15:12:48 EEST | Tiedote

Puolustushallinto ja ulkoministeriö ovat selvittäneet jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista. Arvio on, että sopimuksesta tulisi irtautua, jotta Suomi voi varata itselleen mahdollisuuden rakentaa jalkaväkimiinoihin perustuvaa suorituskykyä puolustuksensa vahvistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnassa vuodesta 2011 asti toiminut Mika Kari pitää selvityksen arviota irtautumisesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa perusteltuna ja katsoo olevan tärkeää, että eduskunta aloittaa kuulemiset asiassa ja että eduskunnassa huolellisesti kuullaan Puolustusvoimia ja muita asiantuntijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye