HSY

Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua vuodenvaihteessa

Jaa

Ilotulituksista syntyy paljon pienhiukkasia. Ne heikentävät ilmanlaatua hetkellisesti etenkin vuodenvaihteessa kaupunkialueella. Lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa kroonisia keuhko- ja sydänvaivoja. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY neuvoo välttämään savuisia paikkoja ja seuraamaan ilotulitusta etäältä.

Värikkäitä ilotulituksia näkyy taivaalla.
Ilotulitteista pääsee hengitysilmaan terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Ilotulitusta kannattaakin seurata etäältä, jotta ei joudu hengittämään ilotulitteiden savuja. Kuva: Shutterstock.

Ilotulitteiden savujen hengittäminen on terveydelle haitaksi

Ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja ja metalleja, joilla saadaan aikaan ilotulitteiden väriloisto. Sinkoutuessaan ilmaan kemikaaleista ja metalleista muodostuu pienhiukkasia. Pienhiukkasia sisältävät ilotulitteiden savut eivät ole hyväksi kenenkään terveydelle, joten niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. 

Erityisesti astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä pienten lasten kannattaakin katsoa ilotulituksia etäältä. Pienet lapset voivat saada savuista hengitysoireita, kuten yskää, kurkkukipua ja nuhaa, herkemmin kuin terveet aikuiset.

– Jos haluaa katsella ilotulitteita, kannattaa välttää paikkoja, joissa näkyy savua hengityskorkeudella tai ilma haisee savulle, neuvoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen.

Savut jäävät hengitysilmaan erityisesti silloin, kun on tyyntä 

Ilotulitteiden savut heikentävät ilmanlaatua etenkin tyynellä ilmalla. Tuulisella säällä ilmansaasteet laimenevat nopeammin. HSY seuraa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua, ja uudenvuoden ilotulitusten savut voivat näkyä erityisesti kaupunkien keskustojen ja pientaloalueiden ilmanlaadussa kohonneina pienhiukkaspitoisuuksina.

– Tyynellä säällä pienhiukkasten pitoisuudet voivat uudenvuodenyönä kohota hyvinkin korkeiksi, jopa 15–20-kertaisiksi normaaliin verrattuna. Ilmanlaatu luokitellaan huonoksi, jos pienhiukkasten tuntipitoisuus on yli 50 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Viime uutena vuotena korkein mitattu pitoisuus oli 124, Manninen kertoo.

Lisätietoa:

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

WC-pytyt valtaavat Kansalaistorin – HSY:n Haitalliset aineet -projekti huipentuu tapahtumaan 7.5.20257.5.2025 08:27:07 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjestää 7.5.2025 klo 11–19 Kansalaistorilla Pytyllä on asiaa -tapahtuman. Tempauksessa kymmenistä WC-pytyistä rakennettu Itämeren portit -teos herättelee keskustelua arjen kemikaalikuormasta. Tapahtuman tavoitteena on lisätä asukkaiden ymmärrystä haitallisista aineista ja innostaa tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja omassa arjessaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye