Työttömyyden kehityksen epävarmuustekijät lisääntyivät marraskuussa
Työttömyyden kehitys on ollut loppuvuodesta tyypillisestä kausivaihtelusta poikkeavaa. Lapissa oli marraskuun lopussa noin 7 470 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 700. Erot työttömyyden kehityksessä ovat lisääntyneet alueiden, iän, sukupuolen, koulutuksen ja ammatin mukaan.

Marraskuussa työttömyyden väheneminen taittui ja työttömien määrä ylitti vuodentakaisen. Lapissa oli marraskuun lopussa noin 7 470 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 700. Työttömiä oli saman verran kuin lokakuussa ja 105 enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Työttömyysjaksoja päättyi marraskuussa vähemmän kuin viime vuonna. Pitkäaikaistyöttömyyden kuukausittainen väheneminen on pysähtynyt ja myös väheneminen vuodentakaiseen verrattuna on hidastunut.
Työttömyyden kehitys kuitenkin jatkui Lapissa myönteisempänä kuin koko maassa ja muilla ELY-keskusalueilla. Koko maassa työttömiä oli 11 % enemmän kuin vuotta aiemmin ja ELY-keskuksista Lapin työttömyys lisääntyi selvästi vähiten. Työttömien osuus työvoimasta oli marraskuun lopussa Lapissa 9,2 % ja koko maassa 10,9 %.
” Lapissa edelleen tilanne poikkeaa koko maan tilanteesta positiivisesti, mutta ilmassa on merkkejä, siitä että työmarkkinoilla ei ole samalla tavalla liikehdintää kuin aikaisemmin. Lähikuukaudet näyttävät meille, miten tilanne lähtee kehittymään”, pohtii johtaja Marja Perälä Lapin ELY-keskuksesta.
Alueiden väliset erot voimistuneet
Lapissa työttömien osuus työvoimasta oli alin Pohjois-Lapin (6,6 %), Tunturi-Lapin (8,0 %) ja Rovaniemen (8,6 %) seutukunnissa. Korkein osuus oli Itä-Lapissa (13,1 %). Torniolaakson, Pohjois-Lapin ja Itä-Lapin seutukunnissa työttömiä oli vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sen sijaan Rovaniemen, Kemi-Tornion ja Tunturi-Lapin seutukunnissa työttömyys lisääntyi vuodentakaisesta.
Työttömien osuus työvoimasta vaihteli kunnittain 5,4–14,4 %:iin. Alimmat osuudet olivat Utsjoen 5,4 % ja Sodankylän 5,7 %. Kittilässä alittui 7 % ja Muoniossa ja Inarissa 8 %. Korkein osuus oli Kemijärvellä ja 14 % ylittyi myös Kemissä ja Sallassa. Työttömiä oli 13 kunnassa vähemmän ja 8 kunnassa enemmän kuin vuotta aiemmin. Suhteellisesti eniten työttömien määrä väheni Posiolla ja Utsjoella ja lisääntyi eniten Keminmaassa, Kolarissa, Torniossa.
Työttömyyden kehityserot lisääntyneet
Työttömyyden kehityksen muutoksessa on eroavaisuuksia iän, sukupuolen, koulutuksen ja ammatin mukaan.
Työttömyys väheni vuodentakaiseen verrattuna vain 15–19, 50–54 ja 60–64-vuotiaiden ikäryhmissä. Eniten työttömyys lisääntyi ikäryhmässä 20–24-vuotiaat. Vuodentakaiseen verrattuna työttömiä naisia oli 120 enemmän ja miesten työttömyys hieman väheni.
Työttömyys väheni vuodentakaisesta vain alemman perusasteen ja alimman korkea-asteen tutkinnon suorittaneilla. Suhteellisesti eniten lisääntyi ylemmän korkeakouluasteen tutkinnon suorittaneiden työttömyys. Vuodentakaiseen verrattuna työttömyys väheni ammattiryhmissä toimisto- ja asiakaspalvelu-, maa- ja metsätalous-, rakennus, korjaus ja valmistus- sekä muut työntekijät. Työttömyys lisääntyi eniten ammatteihin luokittelemattomien, palvelu- ja myyntityöntekijöiden sekä erityisasiantuntijoiden ammattiryhmissä.
Avoimet työpaikat vähentyneet
Avoimia työpaikkoja vähemmän kuin viime vuonna. Marraskuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa 1 810 avointa työpaikkaa. Avoimet työpaikat vähenivät useimmissa ammattiryhmissä. Vain asiantuntijoiden ja erityisasiantuntijoiden ammattiryhmissä työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi enemmän kuin viime vuoden marraskuussa.
Kohti vuotta 2025
Vuoden vaihteessa TE-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille. ELY-keskus laatii jatkossakin Lapin työllisyyskatsauksen kuukausittain. Seuraava työllisyyskatsaus (joulukuu 2024) julkaistaan 24.1.2025.
Seuraava työllisyyskatsaus (joulukuu 2024) julkaistaan 24.1.2026.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:
Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Kuvat

Linkit
- Uusin Lapin työllisyyskatsaus
- Tuoreimmat koko maan ja ELY-keskusten työllisyyskatsaukset
- Työllisyyskatsaukset –sivu: Lapin työllisyyskatsaus pdf-versiona (koottuna myös aiempien katsausten pdf-versiot)
- Työmarkkinatilastot
- Työnvälitystilaston keskeiset tiedot (koko maa, ELY-keskuksittain, seutukunnittain ja kunnittain) Tilastokeskuksen StatFin-tilastotietokannassa polkua Työmarkkinat / Työnvälitystilasto (TEM)
- Työnvälitystilaston tilastokanta
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Myöhäisen jälleenrakennuskauden kämppärakentamista edustava esimerkki on suojeltu1.7.2025 15:30:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus on suojellut Posiolla Kuorikkilammen rannalla sijaitsevan Kuorikin uittokämpän piha-alueineen. Simon Maksniemen kylän vanhaa koulurakennusta koskeva suojeluesitys on hylätty.
Peltovalvonnat alkavat Lapissa - valvonnalla varmistetaan tukien oikeudenmukaisuus25.6.2025 12:28:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskuksen tarkastajat aloittavat peltovalvonnat 1.7.2025. Kesän aikana Lapin alueella kiertää kuusi valvojaa. Valvonta kohdistuu EU:n peltotukia hakeneille tiloille. Valvonnassa tarkastetaan peltojen viljelytapa ja pinta-ala.
Työttömyyden kehitys jatkui Lapissa koko maata myönteisempänä25.6.2025 08:47:57 EEST | Tiedote
Toukokuussa työttömien määrä laski tyypillisen kausivaihtelun mukaisesti. Työttömiä oli kuitenkin 590 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä on vähentynyt. Kaupunkipaikkakuntien työttömyys on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut myös Lapissa ja uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Työmarkkinatorille viime vuotta vähemmän.
Buggeluossabivddus galgá váldit vuhtii Atlántta luosa23.6.2025 12:01:42 EEST | Tiedote
Deanu guollebivddus vurdet álgán bivdobaji leat ealaskeappo go diibmá. Hui heajos dilis lean Atlántta luosa bivdu lea gildojuvvon, muhto buggeluosa vurdet valjit goargŋut Detnui. Dan stággobivdu lea dihto njuolggadusaiguin vejolaš, man olis báikkálaš servošat sáhttet ordnet lobivuollásaš buggeluosa jávkadanbivdofidnuid. Norga figgá eastit buggeluosa goargŋuma rastábuođuin, iige goargŋunmeari sáhte einnostit dálá dilis. Norgga buođđu dahje buggeluosa eará guollebivdu ii oaččo dagahit hehttehusaid Atlántta lussii.
Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi23.6.2025 11:16:23 EEST | Tiedote
Tenon kalastuksesta odotetaan alkaneella kalastuskaudella viimevuotista vilkkaampaa. Erittäin heikossa tilassa olevan Atlantin lohen kalastus on kiellettyä, mutta kyttyrälohta odotetaan nousevan Tenoon runsaasti. Sen vapakalastus on tietyin säännöin mahdollista, minkä ohella paikalliset yhteisöt voivat järjestää luvanvaraisia kyttyrälohen poistokalastushankkeita. Norja pyrkii estämään kyttyrälohen nousun lohipadon avulla, eikä nousumäärää voida ennakoida tässä vaiheessa. Norjan pato tai kyttyrälohen muu kalastus eivät saa aiheuttaa haittoja Atlantin lohelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme