Suomeen tuotiin valaanlihaa koiranruoaksi kymmeniä tuhansia kiloja
Tulli on tutkinut laitonta valaanlihan tuontia Norjasta Suomeen. Valaanlihaa on tuotu Suomeen vuoden 2022 aikana valjakkokoirien ruoaksi noin 36 000 kg. Kyseessä on ollut lahtivalaan liha, jonka vienti Norjasta sekä tuonti Euroopan unioniin on kielletty.
Valaanlihaa tuotiin Suomeen koiranmakkarassa, joka on sisältänyt puolet CITES-lajiksi luokiteltavan lahtivalaan lihaa ja puolet siipikarjan lihaa. Yhteensä koiranmakkaraa on tuotu 72 000 kg. Tällaista koiranruokaa ei ole myynnissä markkinoilla, vaan se on valmistettu Norjassa suomalaisen maahantuojan tilauksen perusteella.
Keskeinen syy valaanlihaa sisältäneen koiranruoan tuonnille on ollut edullinen hinta. Tällaisilla tuontimäärillä on ruokittu iso määrä koiria, toteaa tutkinnanjohtaja Tuomo Kunnari.
Tutkinta käynnistyi, kun Ruotsin tulli ilmoitti Tullille Suomeen matkalla olleesta kuormasta ja epäselvyyksistä tullausasiakirjoissa. Ruotsin tulli käännytti lähetyksen Norjaan.
CITES-sopimuksella suojellaan eläin- ja kasvilajeja, joita uhkaa niillä käytävä kansainvälinen kauppa. Lahtivalas kuuluu kansainvälisen CITES-yleissopimuksen alaisiin lajeihin ja lisäksi Suomen kansallinen laki valaiden ja arktisten hylkeiden suojelusta kieltää valaanlihan ja muiden valastuotteiden tuonnin Suomeen kaikista maista. CITES-sopimuksen lisäksi myös Norjan kansallinen CITES-lainsäädäntö kieltää lahtivalaan viennin kaupalliseen tarkoitukseen Suomeen.
Tutkinnassa on tehty yhteistyötä Ruotsin ja Norjan viranomaisten kanssa. Norjan poliisi on suorittanut esitutkintaa koskien luvatonta valaan lihan vientiä Norjasta Suomeen. Tulli on kuullut tapaukseen epäiltyinä yhteensä viittä henkilöä ja tapausta on tutkittu epäiltynä törkeänä luonnonsuojelurikoksena ja tulliselvitysrikoksena. Juttu on siirtynyt syyteharkintaan Pohjois-Suomen syyttäjänalueella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuomo Kunnari
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat Ukrainassa – tulliyhteistyötä vahvistetaan1.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat viime viikolla Ukrainassa tukeakseen maan viranomaisten toimintaa sodan aikana. Maan EU-assosiaatioprosessin tukeminen sekä korruption ja salakuljetuksen ehkäisemiseen liittyvä yhteistyö ovat tärkeitä Ukrainan tullin toiminnan kehittämisessä. Tuki Ukrainalle näkyy myös tullien päivittäisessä työssä EU-pakotteiden valvontana.
Tulli keräsi yli 260 miljoonaa euroa veroja vuonna 202431.3.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Tulli keräsi veroja vuonna 2024 yhteensä noin 263 174 miljoonaa euroa, joista 137 944 miljoonaa euroa kannettiin EU:lle osana Euroopan unionin tulliliittoa. Suomen valtiolle Tulli keräsi veroja suoraan tuloutettavana 125 184 miljoonaa euroa. Tullimaksujen määrä laski noin 15 % edeltävään vuoteen 2023 verrattuna.
Tulli paljasti rikollisorganisaation marihuanan maahantuonnin ja levitystoiminnan Uudellamaalla21.3.2025 08:21:00 EET | Tiedote
Tulli on tutkinut marihuanan maahantuonti- ja levitysorganisaatiota vuoden 2024 keväästä lähtien. Rikollisryhmän toiminta on ollut suunnitelmallista, järjestelmällistä, peiteltyä ja sen toimintaan on osallistunut useita henkilöitä.
Uusi tullausjärjestelmä UTU yhdistää EU-lakipykälät ja tulevaisuudenkin tarpeisiin vastaavat ICT-ratkaisut19.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Uusi tullausjärjestelmä eli UTU on Tullin vuonna 2015 käynnistynyt, kymmenien miljoonien eurojen arvoinen tulliselvityksen kokonaisuudistushanke. Tullin historian suurimman ICT-hankkeen tavoitteena on ollut ottaa käyttöön uusi, EU-vaatimusten mukainen tulliselvitysjärjestelmä. Vuonna 2026 valmistuvaa työtä ovat haastaneet niin velvoittava lainsäädäntö kuin muuttuvat verkkokaupan trenditkin. Haasteista huolimatta Suomi kuuluu EU:n laajuisen uudistustyön kärkimaihin.
Tullin uusi kuvantamislaite paljastaa kehonsisäiset huumeet – viisi kätköä jo löytynyt18.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Tulli on ottanut käyttöön ensimmäisen henkilönkuvantamislaitteensa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Laitetta käytetään kansainvälisen matkustajaliikenteen valvonnassa, kun matkustajan epäillään salakuljettavan kehonsisäisesti esimerkiksi huumeita. Alkuvuoden aikana kuvantamislaitteen avulla on paljastunut viisi tapausta, joissa matkustaja on yrittänyt tuoda maahan kehonsa sisällä huumausaineita. Uusi valvontalaite tehostaa Tullin matkustajatarkastuksia ja säästää sekä Tullin että matkustajan aikaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme