Yrityskysely: Joka 10. maaseudun yritys varautuu lähikuukausina toiminnan loppumiseen
Pitkään jatkunut kysynnän heikentyminen sekä kustannusten ja korkojen nousu ovat vaikeuttaneet entisestään maaseudun yritysten lyhyen tähtäimen näkymiä. Joka kymmenes yritys on vaarassa ajautua konkurssiin tai toiminnan omaehtoiseen lopettamiseen talvikuukausien aikana. Myös vuoden 2025 kokonaisnäkymät ovat maaseudulla kaupunkialueita pessimistisemmät, ilmenee EK:n tekemästä Maaseutupulssi-yrityskyselystä.
Maaseudun yritysten arvioissa on eroja sen perusteella, kuinka kaukana ne sijaitsevat kasvukeskuksista. Vuosi 2024 oli yrityksille vaikeampi kaupunkien liepeillä, kun taas näkymät alkavalle vuodelle ovat synkemmät ydinmaaseudulla.
”Yritysten vaikeudet koskettavat nyt yhä laajempaa yritysjoukkoa ja alueita maaseudulla. Vaikeudet ovat levinneet aallon lailla hieman jälkijättöisesti nyt myös ydinmaaseudulle, jossa yritysten ahdinko vasta syvenee, kun kaupunkialueilla toiminnan elpyminen on jo käynnistymässä”, tiivistää EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen.
”Myönteistä on se, että kasvua haetaan kansainvälistymisestä. Harvempaan asutulla maaseudulla peräti puolet vientiyrityksistä uskoo ulkomaankaupan lisääntymiseen vuonna 2025”, toteaa Huovinen.
Maa- ja metsätalousministeriön johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski pitää tilannetta huolestuttavana juuri kun yrityksiin kohdistuu muutoinkin poikkeuksellisia paineita esimerkiksi kokonaisturvallisuuden näkökulmasta:
”Toimintaympäristön voimakkaat muutokset näkyvät nyt maaseudulla. Uudistumista tarvittaisiin, mutta epävarmuus estää investointien toteutumista. Tämä on heijastunut myös EU:n maaseuturahoituksen hakemiseen.”
”On kuitenkin muistettava, että joukossa on myös menestyviä ja toimintaansa kehittäviä yrityksiä. Toisaalta rahoituksen saatavuus on kiristynyt, eivätkä kaikki hyvätkään yritykset pysty toteuttamaan investointejaan.”
Maaseutupulssin keskeiset tunnusluvut
Maaseudun nykytilanne 2024
- Vuoden 2024 aikana kysyntä oli lisääntynyt 23 prosentilla ja vähentynyt 39 prosentilla ydin- ja harvaan asutun maaseudun yrityksistä (30 ja 31 prosenttia vuonna 2023). Sen sijaan kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 14 ja 42 prosenttia (24 ja 46 prosenttia vuosi sitten).
- Työntekijämäärän lisääntymisestä raportoi 18 prosenttia ja sen vähentymisestä 23 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun yrityksistä (30 ja 27 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla työntekijöiden määrä lisääntyi 18 prosentissa ja vähentyi 24 prosentissa yrityksiä (16 ja 27 prosenttia vuosi sitten).
- Investoinnit olivat ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla lisääntyneet 20 prosentilla ja vähentyneet 43 prosentilla yrityksistä (15 ja 41 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla investointien lisääntymisestä kertoi 13 prosenttia ja vähentymisestä 42 prosenttia yrityksistä (11 ja 38 prosenttia vuosi sitten).
- Ulkomaankauppa oli lisääntynyt 28 prosentilla ja vähentynyt 17 prosentilla ydin- ja harvaan asutun maaseudun vientiyrityksistä (21 ja 23 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 8 ja 33 prosenttia (22 ja 34 prosenttia vuosi sitten).
Maaseudun näkymät vuodelle 2025
- Omistajanvaihdos on tällä hetkellä ajankohtainen 22 prosentille maaseudun yrityksistä (23 prosenttia vuosi sitten).
- Seuraavan kolmen kuukauden aikana maaseudun yrityksistä 9 prosenttia ennakoi toiminnan laajentumista ja 19 prosenttia supistumista seuraavan kolmen kuukauden aikana (10 ja 19 prosenttia vuosi sitten). Toiminnan lopettamista ennakoi 6 prosenttia yrityksistä ja lisäksi 4 prosenttia arvioi yrityksen olevan vaarassa ajautua konkurssiin (0 ja 4 prosenttia vuosi sitten).
- Koko vuoden 2025 osalta kysynnän lisääntymiseen uskoo 30 prosenttia ja sen vähentymiseen 35 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun yrityksistä (24 ja 20 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 27 ja 27 prosenttia (24 ja 36 prosenttia vuosi sitten).
- Työntekijämäärän kasvua ennakoi ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla 16 prosenttia ja sen supistumista 23 prosenttia yrityksistä (23 ja 13 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla 17 prosenttia arvioi työntekijämäärän lisääntyvän ja 20 prosenttia sen vähentyvän tänä vuonna (15 ja 21 prosenttia vuosi sitten).
- Ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla investointien lisääntymiseen uskoo 12 prosenttia ja vähentymiseen 46 prosenttia yrityksistä (19 ja 37 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla investointien lisääntymiseen uskoo 10 prosenttia yrityksistä, kun taas 31 prosenttia arvioi niiden vähentyvän tänä vuonna (7 ja 44 prosenttia vuosi sitten).
- Ulkomaankaupan kasvua ennakoi 46 prosenttia ja vähentymistä 27 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun vientiyrityksistä (39 ja 10 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 19 ja 17 prosenttia (21 ja 26 prosenttia vuosi sitten).
Maaseutupulssin aineisto kerättiin marraskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 292 maaseudulla toimivaa yritystä sekä 795 kaupunkien yritystä. Aineiston analysoinnissa on käytetty yrityskoon ja päätoimialojen mukaan laskettuja painokertoimia, joiden ansiosta tulokset ovat suuntaa-antavasti yleistettävissä työnantajayritysten perusjoukkoon.
Tutustu tuloksiin infografiikan muodossa.
Lisätiedot:
Elinkeinoelämän keskusliitto EK: johtava asiantuntija Jari Huovinen, puh. 040 861 4582, etunimi.sukunimi@ek.fi
Maa- ja metsätalousministeriö: johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski, puh. 0295162470, etunimi.sukunimi@gov.fi
Yhteyshenkilöt
Satu ToivonenTiedottaja
Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Huoli EU:n innovaatiorahoituksesta kasvaa – tarjotaan ratkaisuksi Suomen ’veturihankkeita’13.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Suomi on tähän asti onnistunut erinomaisesti EU:n innovaatiorahoituksen kotiuttamisessa. Tämä menestystarina voi vaarantua, jos yritysvetoisten TKI-hankkeiden EU-rahoitus heikkenee. Nyt on oikea hetki tarjota Suomessa kehitettyä ’veturihankkeiden’ rahoitusmallia myös EU-tason yhteishankkeisiin. EU:ssa tähdätään isoon innovaatiokiriin, jotta Euroopan kilpailukyky ja talous kyettäisiin pelastamaan. Komissio haluaa rakentaa innovaatiojohtajuutta Suomelle tärkeillä aloilla kuten datataloudessa, energiasiirtymässä ja turvallisuudessa. Keskeisenä keinona on EU:n tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiorahoitus (TKI). Suomella on sen suhteen vahvat näytöt: yrityksemme ja myös tutkimus ovat tähän asti onnistuneet kotiuttamaan rahoitusta monilla mittareilla yli EU-keskiarvojen. Esimerkiksi pk-sektorin osalta olemme saaneet TKI-rahoitusta 3. eniten koko EU:ssa. TKI-rahoitus uuteen uskoon vuonna 2028 Nyt EU:ssa suunnitellaan seuraavaa monivuotista budjettikautta (MFF). Sen valmistelu herättää suoma
Kutsu: Työelämän murros – miten työpaikoilla otetaan haltuun tekoäly ja hybridityö?11.3.2025 09:42:55 EET | Tiedote
Aika: to 20.3. klo 13-16 Paikka: Kirjastotalo Oodi, Kino Regina -sali, Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki. Tilaisuteen on mahdollista osallistua myös etänä. EK:n teettämän etätyötutkimuksen tulokset julkaistaan torstaina 20.3. kello 13 kirjastotalo Oodissa. Tutkimuksessa kuultiin erityisesti yritysten ylintä johtoa etä- ja hybridityön vaikutuksista yritysten tuottavuuteen ja johtamiseen. Hybridi- ja etätyön vaikutuksia selvittivät tutkimuslaitos Etla ja tutkimustalo Innolink. Seminaarissa kuullaan myös, mitä ratkaisuja ja lähestymistapoja työelämän uudistajat suosittavat tekoälyyn ja hybridityöhön. Myös paikallisen sopimisen vaikutuksista työelämän arkeen ja uudistamiseen käsitellään. Ohjelma 13.00 Seminaarin avaussanat Toimitusjohtaja Jyri Häkämies | EK 13.10 Etätyö - läsnätyö Toimitusjohtaja Pekka Vuorela | Innolink Pääjohtaja Antti Koivula | Työterveyslaitos 13.40 Tekoäly ja työn muutos Professori Laura Ruotsalainen, Helsingin yliopisto / Suomen Tekoälykeskus (FCAI) Toimitusjohtaja
Elinkeinoelämän luottamuksessa ei juuri muutoksia helmikuussa27.2.2025 08:00:18 EET | Tiedote
Kokonaisuutena elinkeinoelämän luottamus pysyi likimain ennallaan. Teollisuudessa ja palveluissa pientä nousua, rakentaminen ja kauppa painuivat.
Info tänään klo 14: EU-komission 100 päivää – ennakkotietoa sääntelyn purusta, päästövähennyksistä ja teollisuusinvestoinneista24.2.2025 07:59:00 EET | Kutsu
ma 24.2. klo 14 - 15 Suomen-aikaa (Teams) Hyvä toimittaja / toimitus Euroopan turvallisuusuhat syvenevät ja riskit realisoituvat. Niihin vastaaminen ei voi onnistua ilman talouden kasvukäännettä: vain siten EU kykenee ottamaan aivan uudentasoista vastuuta Ukrainan puolustamisesta ja omasta turvallisuudesta. Uuden EU-komission ensimmäiset 100 päivää umpeutuvat helmikuun lopussa. Odotettu virstanpylväs on 26.2., jolloin komissio on julkaisemassa konkreettisempia tavoitteita ja etenemissuunnitelmia Suomellekin tärkeistä politiikkahankkeista. Tervetuloa kuulemaan Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijoiden ennakko-odotuksia lähipäivien uutisaiheista sekä kuulemaan, millaista talouden Restartia esitämme EU-tasolla: Sääntelyreformin käynnistyminen. Komissio on sitoutunut leikkaamaan yritysten hallintobyrokratiaa ja niistä aiheutuvia kustannuksia 25 prosenttia (pk-yritysten osalta 35 prosenttia). Komissio julkaisee 26.2. reformin ensimmäisen osan eli Green Omnibus -ehdotuksen, joka pureutuu
MEDIAKUTSU: EU-komission 100 päivää – ennakkotietoa sääntelyn purusta, päästövähennyksistä ja teollisuusinvestoinneista18.2.2025 10:37:00 EET | Kutsu
ma 24.2. klo 14 - 15 (Teams) Hyvä toimittaja / toimitus Euroopan turvallisuusuhat syvenevät ja riskit realisoituvat. Niihin vastaaminen ei voi onnistua ilman talouden kasvukäännettä: vain siten EU kykenee ottamaan aivan uudentasoista vastuuta Ukrainan puolustamisesta ja omasta turvallisuudesta. Uuden EU-komission ensimmäiset 100 päivää umpeutuvat helmikuun lopussa. Odotettu virstanpylväs on 26.2., jolloin komissio on julkaisemassa konkreettisempia tavoitteita ja etenemissuunnitelmia Suomellekin tärkeistä politiikkahankkeista. Tervetuloa kuulemaan Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijoiden ennakko-odotuksia lähipäivien uutisaiheista sekä kuulemaan, millaista talouden Restartia esitämme EU-tasolla: Sääntelyreformin käynnistyminen. Komissio on sitoutunut leikkaamaan yritysten hallintobyrokratiaa ja niistä aiheutuvia kustannuksia 25 prosenttia (pk-yritysten osalta 35 prosenttia). Komissio julkaisee 26.2. reformin ensimmäisen osan eli Green Omnibus -ehdotuksen, joka pureutuu yritysvastuu
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme