Tampereen kaupungin museot vetivät yleisöä - kävijäennätyksiä jälleen rikki
Valtakunnallinen museobuumi näkyi Tampereella selvästi vuonna 2024, sillä kaupungin museoissa rikottiin aiempia kävijäennätyksiä. Museoissa kävi yhteensä yli 610 000 kävijää. Museot ovat panostaneet viime vuosina niin asiakaskokemuksen kehittämiseen kuin näyttelyiden sisältöihinkin. Se on kannattanut. Asiakkaita kiinnostavat museot ovat merkittävä vetovoimakohde Tampereelle.

Historiallisten museoiden kaikki kolme kohdetta tekivät kävijäennätyksen vuonna 2024. Museokeskus Vapriikissa päästiin huikeaan lukuun 267 845, mikä on yli 42 000 kävijää enemmän kuin viime vuonna, joka sekin oli ennätys. Helmikuun alussa auennut Manserock-näyttely toi vuoden aikana runsaasti uutta kävijäkuntaa ympäri Suomen tutustumaan tähän suosittuun musiikki-ilmiöön. Lisäksi lapsiperheitä kiinnosti kesällä avoinna ollut Kiven voima, ja lokakuussa avautunut Australian aboriginaalien kulttuuria esittelevä Songlines tarjosi Vapriikin kävijöille jotakin aivan uutta. Museo Milavidassa kävi 49 934, 9 000 kävijää enemmän kuin edellisenä vuonna. Huhtikuussa avautunut Muodin huipulla ja jo perinteeksi muodostunut Palatsin joulu kiinnostivat kävijöitä. Historiallisten museoiden kolmas kohde, kesämuseo Amurin museokortteli, keräsi kesäkaudella 23 811 kävijää, lähes 5 000 kävijää enemmän kuin edellisenä vuonna.
– Aivan upeaa, että olemme mahdollistaneet kohteissamme yhteensä 341 590 kohtaamista tiedon, elämysten ja tapahtumien äärellä, sanoo historiallisten museoiden johtaja Heidi Rytky.
– Tämä huikea luku kertoo siitä, että työllämme on merkitystä. Menestyksen taustalla ovat kiinnostavat näyttelyt ja laadukkaat asiakaskohtaamiset, joiden eteen on tehty valtavasti monipuolista työtä, Rytky jatkaa.
Tampereen taidemuseossa puolestaan on takana melkeinpä kaikkien aikojen ennätysvuosi, sillä museossa oli kaikkiaan 99 146 kävijää vuonna 2024. Enemmän kävijöitä on ollut vuosina 1993 (115 497) ja 2001 (100 102), jolloin järjestettiin ihmisten mieliin jääneitä suurnäyttelyitä. Vuoden 2024 avasivat Tampereen taidemuseossa kauneutta pursuava Tuula Lehtisen näyttely sekä Charles Sandisonin valoinstallaatio, joissa kävi yli 27 000 vierasta. Varsinainen ryntäys koettiin kesän HYPER-näyttelyssä, jossa yli 60 000 kävijää ihasteli hyperrealistisen kuvanveiston kansainvälisiä huippuja. Syksyn päättivät Vuoden nuori taiteilija 2024 Suvi Sysi sekä aiempien Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia esittelevä Silmänruokaa.
Muumimuseo teki kävijäennätyksen viime vuoden tapaan. Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia kävi katsomassa kaikkiaan 96 891 kävijää. Muumien vetovoima jatkuu, sillä myös kansainväliset vieraat ovat pandemian jälkeen palanneet Muumimuseoon. Museossa oli keväällä esillä runoilija Kirsi Kunnaksen (1924–2021) rakastettuihin lastenrunoihin perustuva näyttely Tiitiäisen aika. Observatoriossa edelleen avoinna oleva näyttely Taiteilijaelämää – Tove Jansson käsittelee Janssonin taiteellisen tuotannon ohella hänen elämänsä vaiheita ja ihmissuhteita.
– Vuosi 2024 oli Tampereen taidemuseossa ja Muumimuseossa ennätyksellisen menestyksekäs. Monipuolinen näyttelyohjelma, panostukset viestintään sekä onnistuneet asiakaskohtaamiset ovat menestysreseptimme. Yleisömme on reagoinut todella myönteisesti niihin satsauksiin, joita olemme tehneet kävijän kokonaisvaltaisen näyttelykokemuksen eteen, iloitsee Tampereen taidemuseon ja Muumimuseon johtaja Selma Green.
Sara Hildénin taidemuseon vuoden 2024 kokonaiskävijämääräksi tuli 72 875. Kevään näyttely Vihreän puun punaiset linnut esitteli Sara Hildénin Säätiön kokoelman ydintä eli ulkomaista kokoelmaa ja osoitti kävijämäärällään 17 061 kestävän kiinnostuksen kokoelman klassikoita kohtaan. Kesän kansainvälisen näyttelyn luontoteema puhutteli suomalaisyleisöä, ja näin näyttely Jean-Michel Othoniel: Under an Endless Light nousi vuoden suosituimmaksi 38 306 kävijällään. Lokakuussa suomalaisyleisölle tarjoutui harvinainen tilaisuus tutustua pitkää kansainvälistä uraa tehneen Maaria Wirkkalan monipuoliseen tuotantoon näyttelyssä EDES TAKAISIN. Maaria Wirkkalan uralla takautuva näyttely itsessään on harvinaisuus. Hän rakentaa teoksensa tilaan luodakseen ohikiitäviä ”hetkiä ja paikkoja” – tämän taiteen ystävät oivalsivat, ja näyttely keräsi jo vuoden loppuun mennessä hyvän yleisön, 14 067 kävijää.
– – On palkitsevaa huomata, että pitkäjänteinen työmme Sara Hildénin perinnön äärellä näkyy kävijämäärissä. Vuoden 2024 kävijäennätys tehtiin aiempien vuosien tapaan kansainvälisen kokoelmataiteilijamme tuotantoa esittelevässä näyttelyssä, jossa oli nyt vuorossa Jean-Michel Othoniel. Näyttelyiden yhteydessä museon asiakkaat ovat löytäneet veistospuiston osittain vaihtuvine teoksineen. Vierailijoilta olemme myös saaneet arvokasta palautetta, jossa korostuu näyttelytilojemme ja ympäröivän luonnon merkitys taidekokemuksen osana ja vahvistajana, museonjohtaja Anna Hjorth-Röntynen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Historiallisten museoiden johtaja Heidi Rytky, puh. 040 527 8750, Tampereen taidemuseon ja Muumimuseon johtaja Selma Green, puh. 040 689 3800, Sara Hildénin taidemuseon johtaja Anna Hjorth-Röntynen, puh. 040 185 4132
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vapriikki
Vapriikki avoinna heinäkuussa joka päivä23.6.2025 09:41:06 EEST | Tiedote
Museokeskus Vapriikki Tampereella palvelee lomalaisia heinäkuussa joka päivä. Museo on avoinna klo 10–18. Vapriikissa on tänä kesänä tarjolla peräti kaksi uutta vaihtuvaa näyttelyä: Supersankarit – Antiikista nykypäivään sekä Muinais-DNA: Avain menneisyyteen. Kaikki Vapriikin 14 näyttelyä näkee yhdellä pääsylipulla.
Ensimmäisiä tutkimustuloksia Suomeen palautetuista kalloista – aivojen jäänteet poikkeuksellinen löytö10.6.2025 08:54:17 EEST | Tiedote
Vajaa vuosi on kulunut niin kutsuttujen Pälkäneen kallojen palautumisesta Suomeen, ja nyt kallojen tutkimuksista on saatu ensimmäisiä tuloksia. Neljä muumioitunutta kalloa on CT-kuvattu. Pälkäneen kallojen CT-kuvantamisen tulokset ovat mukana Vapriikissa tällä viikolla avautuvassa Muinais-DNA: Avain menneisyyteen -näyttelyssä.
Vapriikissa avautuu Muinais-DNA: avain menneisyyteen -näyttely4.6.2025 08:42:44 EEST | Tiedote
Miltä menneisyyden ihmiset näyttivät, mistä he tulivat ja millaisia jälkiä he jättivät meihin? Vapriikin Muinais-DNA: Avain menneisyyteen -näyttely vie museokävijän aikamatkalle menneisyyden ihmisten elämään uusimman tieteellisen tutkimuksen keinoin. Samalla selviää, millaisia jälkiä he ovat jättäneet meihin. Näyttelyn avajaisia vietetään 12.6. illalla, avajaisiin voi osallistua ostamalla pääsylipun museoon. Median edustajilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn etukäteen, varaa oma aikasi: viestintäasiantuntija Tähtitalvikki Poikajärvi, puh. 0503211189.
Muinaiset jumalat ja modernit sankarit kohtaavat Vapriikissa21.5.2025 10:16:13 EEST | Tiedote
Vapriikissa 29.5. avautuva Supersankarit-näyttely on vauhdikas ja värikäs matka sankaritarinoiden historiaan. Esille pääsevät niin muinaiset jumalat kuin nykyiset elokuvista ja sarjakuvista tutut sankarit. Näyttely pohtii, millaisia esikuvia supersankareille löytyy muinaisista myyteistä ja taruista, ja kävijä voi seurata supersankarien kehitystä sekä kronologisessa järjestyksessä että teemoittain. Median edustajilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn etukäteen. Varaa oma aikasi: viestintäasiantuntija Tähtitalvikki Poikajärvi, puh. 0503211189.
Pelimuseo avaa Vapriikissa pienoisnäyttelyn yhteistyölautapeleistä19.5.2025 08:43:53 EEST | Tiedote
Suomen pelimuseon Yhteispeli vaakalaudalla – yhteistyölautapelejä Pandemicista Agemoniaan -pienoisnäyttelyssä tutustutaan yhteistyölautapelien maailmaan. Näissä lautapeleissä pelataan yhdessä pelilautaa vastaan, ja pelien haasteet voitetaan tai hävitään myös yhdessä. Perjantaina 23.5. avautuvassa pienoisnäyttelyssä pääsee tutustumaan paitsi ilmiön historiaan, myös yhteen viime vuosien suosituimmista yhteistyölautapeleistä, eli suomalaiseen Agemoniaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme