Hyvinvointialueet uudistavat palveluitaan – liikkuvat ja etäpalvelut tuovat hoidon lähemmäs asiakkaita
Hyvinvointialueet lisäävät liikkuvia ja etäpalveluita. Tavoitteena on helpottaa hoitoon pääsyä ja tarjota palveluita esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla.

Suurin osa hyvinvointialueista aikoo lisätä liikkuvien ja etäpalvelujen tarjontaa. Liikkuvia palveluita ovat esimerkiksi kotisairaalat, liikkuvat hammashoitolat ja palveluautot. Ne tuovat hoidon asiakkaiden luo, mikä vähentää matkustamisen tarvetta.
Uudet palvelut vastaavat esimerkiksi ikääntyneen väestön ja harvaan asuttujen alueiden tarpeisiin. Ne parantavat myös palvelujen saatavuutta ja oikea-aikaisuutta.
Tiedot käyvät ilmi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n selvityksestä, johon vastasi 18 hyvinvointialuetta. Kyselyssä kartoitettiin etä- ja liikkuvien palveluiden käyttöönottoa, kokemuksia ja laajentamissuunnitelmia.
– Hyvinvointialueet pyrkivät tuomaan palveluita lähelle asiakasta. Liikkuvien palveluiden ansiosta hoito voidaan aloittaa jo kotona tai koulussa, eikä asiakkaan tarvitse lähteä päivystykseen tai varata aikaa terveysasemalle, kertoo KT:n johtava työelämän kehittämisen asiantuntija Niilo Hakonen.
Liikkuva palvelu tulee luokse
Liikkuvia palveluita tarvitaan hyvinvointialueilla, joilla etäisyydet ovat pitkiä. Ne voivat helpottaa myös hauraimpien potilaiden hoitoa. Esimerkiksi liikkuva näytteenottopalvelu tarjoaa tavanomaiset laboratoriopalvelut, kuten verikokeet, sydänfilmin mittauksen ja näytteenoton, sitä varten varustellussa autossa.
Joskus liikkuva yksikkö tavoittaa asiakkaat taajamassakin parhaiten: liikkuva pop up -hammashoitola voi hoitaa esimerkiksi koululaisten tai hoitokodin asukkaiden hammastarkastukset.
Kyselystä selviää myös, että hyvinvointialueet pyrkivät siirtämään toimintansa painopistettä ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin. Kaikki alueet aikovat tiivistää kiinteiden toimipisteiden verkkoa ja lisätä digitaalisia sekä liikkuvia palveluita.
– Alueet arvioivat, millaiset lähipalveluiden, liikkuvien palveluiden ja etävastaanottojen yhdistelmät palvelevat parhaiten alueen asukkaita, kertoo Niilo Hakonen.
Kokemukset liikkuvista palveluista ovat vastaajien mukaan myönteisiä. Sekä asiakkaat että omaiset ovat olleet niihin tyytyväisiä.
Myös etäpalvelut ovat yleistyneet
Myös etäpalveluiden käyttö on yleistynyt, mutta tilanne vaihtelee eri hyvinvointialueilla. Kysymykseen vastanneet alueet arvioivat, että 5–55 prosenttia alueen vastaanottokäynneistä hoidetaan etävastaanottoina. Puolet vastaajista ei tiennyt etäkäyntien osuutta tai ei halunnut arvioida sitä.
Kolmetoista hyvinvointialuetta ilmoitti, että ne aikovat lisätä etäpalveluita edelleen. Kolmen alueen suunnitelmissa oli jatkaa nykyisillä etäpalveluilla. Yli puolet vastaajista piti kokemuksia etäpalveluista erittäin tai melko hyvinä.
– Etä- ja liikkuvat palvelut tukevat toisiaan. Asiakas voi saada hoitoa etävastaanoton kautta, mutta tarvittaessa liikkuva yksikkö tulee paikalle. Tämä on joustava tapa vastata asiakkaiden tarpeisiin, Niilo Hakonen kertoo.
FAKTA: Näin selvitys tehtiin
-
Selvitys kartoitti uusien liikkuvien ja etäpalveluiden käyttöönottoa, kokemuksia ja laajentamissuunnitelmia. Perinteistä kotihoitoa ei sisällytetty tarkasteluun, koska se on jo vakiintunut palvelumuoto.
-
Kyselyyn vastasi 18 hyvinvointialuetta 21:stä. Vastaajat edustavat alueiden henkilöstöjohtoa ja palvelualueiden johtoa.
-
Selvityksen tavoitteena oli tarjota kokonaiskuva hyvinvointialueiden uusista palveluista ja niiden kehityssuunnista.
-
Kyselyn toteutti Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Selvitys tehtiin hyvinvointialan kehittämisjaoksen ohjauksessa. Kehittämisjaoksessa ovat edustettuina työnantajan ja palkansaajien edustajat 11 hyvinvointialueelta ja valtakunnallisesta työelämän kehittämisryhmästä Tekrystä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niilo HakonenJohtava työelämän kehittämisen asiantuntijaKT / Henkilöstövoimavarojen kehittämisyksikkö
Puh:0408206800niilo.hakonen@kt.fiPiitu ParmannetyömarkkinatutkijaKT / Työmarkkinatutkimus
Puh:050 511 3774piitu.parmanne@kt.fiTietoa julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.
Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
KT ja alan palkansaajajärjestöt: Koulutuskorvauksen poisto kaventaisi osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia kunnissa ja hyvinvointialueilla18.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Lähes kaikki kunnat ja hyvinvointialueet ovat hyödyntäneet koulutuskorvausta. Korvauksen poistaminen heikentäisi julkisten työpaikkojen mahdollisuuksia henkilöstön kehittämiseen.
KT selvitti: Kolmasosa 60–70-vuotiaista on jatkanut tai aikoo jatkaa työntekoa eläkkeellä, puolet ei haikaile takaisin10.6.2025 02:00:00 EEST | Tiedote
Kolmannes (34 %) 60–70-vuotiaista eli yli 200 000 suomalaista tekee tai aikoo tehdä töitä eläkkeellä, noin puolet (48 %) ei tee, eikä se ole heillä myöskään suunnitelmissa.
Kunta- ja hyvinvointialalle lähes kolmen vuoden työrauha5.5.2025 23:30:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan kaikki neuvotteluosapuolet ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Ratkaisun yleisen linjan mukaiset sopimuskorotukset ovat yhteensä 7,37 prosenttia lähes kolmelle vuodelle. Lisäksi on sovittu kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman jatkosta vuosille 2026–2028.
Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen kunta- ja hyvinvointialan sopimuskorotuksista. Lopullinen tulos vaatii vielä kaikkien sopimusalojen neuvottelutulokset ja osapuolten hallintojen hyväksynnän.
Aikuiskoulutukseen löydettävä pysyvä ratkaisu, pilotin kohdennuksessa muistettava osaajapula-alat16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
KT vaatii pysyvää ratkaisua aikuiskoulutuksen rahoitukseen ja muistuttaa, että tuki on kohdennettava jatkossakin aloille, joilla osaajapula on suurin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme