Työuraeläke toimii kuten suunniteltu, mutta tavoittaa vain rajatun ryhmän
Vuonna 2017 eläkeuudistuksessa käyttöön otettu työuraeläke näyttää toimivan suunnitellulla tavalla: erityiseläkkeenä pitkään raskasta työtä tehneille. Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimus osoittaa, että työuraeläkkeensaajat ovat tehneet keskimäärin 44 vuoden työuran 63 vuoden ikäisenä ja altistuneet fyysiselle rasitukselle työuransa aikana.

Kun alin vanhuuseläkeikä nousee asteittain, työuraeläke tarjoaa mahdollisuuden jäädä eläkkeelle 63-vuotiaana sellaisille henkilöille, jotka ovat tehneet vähintään 38 vuoden työuran rasittuneisuutta aiheuttaneessa työssä ja joiden työkyky on heikentynyt.
Eläketurvakeskuksen tutkimuksessa selvitettiin, toimiiko työuraeläke erityiseläkkeenä raskasta työtä tehneille vai onko se ennemminkin työkyvyttömyyseläke tai varhainen työstä poistumisen reitti.
Tutkimuksen mukaan työuraeläkkeensaajat poikkeavat selvästi muista varhaiseläkereittien ryhmistä, kuten työkyvyttömyyseläkkeensaajista tai osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirtyneistä.
– Työuraeläkkeelle jäävät ovat työskennelleet tehtävissä, joissa he ovat altistuneet raskaalle fyysiselle kuormitukselle, mikä saattaa aiheuttaa kasvavia terveysongelmia ja vaikeuksia suoriutua työssä lähellä eläkeikää. Työkyvyttömyyseläkkeelle jäävillä sen sijaan on usein terveysongelmia jo useita vuosia ennen eläkkeelle jäämistä, mikä taas on harvinaisempaa työuraeläkkeensaajilla, erikoistutkija Aart-Jan Riekhoff Eläketurvakeskuksesta kuvaa.
Työuraeläkettä saavat ovat usein miehiä ja matalasti koulutettuja
Yli 90 prosenttia työuraeläkettä saavista on miehiä. Miesten osuus on paljon suurempi kuin muilla varhaiseläkereiteillä.
Työuraeläkkeensaajat ovat verrattain matalasti koulutettuja; alle neljällä prosentilla heistä oli alempi tai ylempi korkeakoulututkinto. Työuraeläkettä saavilla oli myös muita ryhmiä pidemmät työurat.
Työuraeläkehakemus hylätään useimmiten siksi, että työ ei ole ollut riittävän raskasta
Yleisin peruste myönteiselle työuraeläkepäätökselle olivat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Lähes kolme neljäsosaa työuraeläkkeelle siirtyneistä oli saanut diagnoosin tuki- ja liikuntaelinten sairaudesta. Vain hyvin harvalla työuraeläkkeelle siirtyneistä oli mielenterveyden häiriö tai sydän- ja verisuonisairaus.
Työuraeläkehakemus puolestaan hylättiin useimmiten siksi, että tehtyä työtä ei voitu pitää riittävän raskaana tai työn raskautta ei voitu osoittaa. Miehillä tämä oli hylkäävän päätöksen syynä 73 prosentissa ja naisilla 79 prosentissa tapauksista.
Työuraeläke tuskin muuttuu nykyistä huomattavasti yleisemmäksi työstä poistumisen reitiksi
Työuraeläkkeelle siirtyi yhteensä 459 henkilöä vuosina 2018–2023. Työuraeläkkeen käyttö varhaisena työstä poistumisen reittinä saattaa kasvaa tulevaisuudessa, kun vanhuuseläkeikä nousee edelleen ja mahdollinen työuraeläkkeelläoloaika pitenee yhteensä kahteen vuoteen.
– Tästä huolimatta ei ole syytä uskoa, että työuraeläke muuttuisi huomattavasti laajemmin käytetyksi työstä poistumisen reitiksi, kun otetaan huomioon työuraeläkkeen tiukat ehdot ja vaativa hakumenettely, erikoistutkija Anu Polvinen Eläketurvakeskuksesta summaa.
Työuraeläkehakemukseen on dokumentoitava yksityiskohtaisesti työuran sisältö, lisäksi tarvitaan lääkärinlausunto ja työnantajan kuvaus työstä.
Erikoistutkija Aart-Jan Riekhoffin mukaan vaativa hakumenettely saattaa johtaa siihen, että työuraeläkettä hakevat vain tietyt ryhmät, esimerkiksi suurten työnantajien palveluksessa työskentelevät.
– Ne, jotka eivät tiedä työuraeläkkeestä tai saa riittävää tukea hakuprosessissa, eivät hae eläkettä, vaikka olisivat siihen oikeutettuja ja hyötyisivät työuraeläkkeelle siirtymisestä, Riekhoff toteaa.
Tutkimusjulkaisu: Arduous careers in times of longer working lives
Lisätietoa: erikoistutkija Aart-Jan Riekhoff, Eläketurvakeskus, puh. 029 411 2361, s-posti: arie.riekhoff@etk.fi
Erikoistutkija Anu Polvinen, Eläketurvakeskus, puh. 029 411 2218, s-posti: anu.polvinen@etk.fi
Vaativasta työstä varhain eläkkeelle -tutkimuswebinaari järjestetään tiistaina 14.1.2025 klo 14.00–15.15. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan Etk.fi-sivulla. Webinaari on englanninkielinen.
Avainsanat
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Mer än hälften av finländarna i arbetsför ålder sparar för pensionstiden – sparandet har ökat speciellt bland yngre28.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Privat sparande för pensionstiden har blivit klart vanligare under de senaste tio åren. Över hälften av 25–67-åringarna sparade eller hade sparat för pensionärstiden år 2024, framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) omfattande enkätundersökning.
Yli puolet työikäisistä säästää eläkeaikaa varten – etenkin nuorten säästäminen lisääntynyt28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yksityinen säästäminen eläkeaikaa varten on yleistynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Yli puolet 25–67-vuotiaista säästi tai oli säästänyt eläkeikää varten vuonna 2024, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) laajassa kyselytutkimuksessa.
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Finländarna i spetsen23.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var överraskande bra för pensionsfondernas placeringar på olika håll i världen. I en internationell avkastningsjämförelse gjord av Pensionsskyddscentralen (PSC) översteg den genomsnittliga realavkastningen långtidssiffrorna. De finländska pensionsfonderna placerade sig bland de bästa i sin serie.
Eläkerahastojen kansainvälinen tuottovertailu: Suomalaiset kipusivat kärkipaikoille23.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Eläkerahastojen sijoitusvuosi 2024 oli yllättävän hyvä eri puolilla maailmaa. Eläketurvakeskuksen (ETK) tekemässä kansainvälisessä tuottovertailussa keskimääräinen reaalituotto nousi yli pitkän aikavälin lukemien. Suomalaiset eläkerahastot sijoittuivat omassa sarjassaan parhaimpien joukkoon.
Upp till 40 procent av årskullen tar ut partiell ålderspension före pensionsåldern3.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Partiell förtida ålderspension har ökat avsevärt i popularitet de senaste åren. Cirka 20 procent av dem som är födda 1956 tog ut pension före pensionsåldern, medan motsvarande andel av dem som är födda 1959 redan var 40 procent, visar Pensionsskyddscentralens nya undersökning.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme