Maatalouden ilmastovaikutuksia laajasti selvittävälle tutkimukselle kahden miljoonan rahoitus
Uusi tutkimus etsii kokonaisvaltaista käsitystä ruuantuotannon ja maatalouden ilmastovaikutuksista. Helsingin yliopiston johtamassa tutkimuksessa tarkastellaan suoria kasvihuonekaasupäästöjä sekä ilmastoa viilentäviä aerosolihiukkasia. Business Finlandin ja kumppaniyritysten rahoitus hankkeelle on 2 miljoonaa euroa.
Ruuantuotannon ilmastovaikutukset ovat merkittävät, joten on tärkeää kehittää ilmastoneutraalia maataloutta ja elintarviketeollisuutta. Maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vaikutukset ilmastoon tunnetaan jo hyvin, mutta ilmakehän pienhiukkasten eli aerosolihiukkasten osuudesta maatalouden kokonaisilmastovaikutuksiin tiedetään vähemmän.
Ilmakehän aerosolihiukkasia muodostuu sekä luonnossa että ihmisen toiminnan seurauksena. Aerosolihiukkaset viilentävät ilmastoa vaikuttamalla pilvien muodostumiseen ja ominaisuuksiin sekä maahan päätyvään auringon säteilyyn. Hiukkaset siis auttavat tasoittamaan kasvihuonekaasupäästöjen lämmittäviä vaikutuksia. Aerosolihiukkasten muodostumisen ja niiden monimutkaisten vuorovaikutusten ymmärtämiseen liittyy kuitenkin vielä paljon epävarmuuksia.
– Näiden epävarmuustekijöiden vuoksi maatalouden ilmastoa lämmittävä kokonaisvaikutus on todennäköisesti yliarvioitu. Maatalouden ilmastovaikutuksissa pitää ottaa huomioon sekä kasvihuonekaasut että aerosolihiukkaset, sanoo tutkimuksen vetäjä, akateemikko Markku Kulmala Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskus INARista.
Viljelykasvien ja karjanhoidon kokonaisvaikutus tarkastelussa
Helsingin yliopiston koordinoima Kohti ilmastopositiivista maataloutta -tutkimushanke (CARBON+) pyrkii lisäämään ymmärrystä siitä, miten ilmastoon vaikuttavia aerosolihiukkasia muodostuu maataloudessa. Tammikuussa 2025 alkavassa kolmivuotisessa hankkeessa tutkijat pyrkivät tunnistamaan, millainen on eri viljelykasvien ja karjanhoidon kokonaisvaikutus ilmastoon.
– Kun aerosolihiukkasten muodostumisesta maataloudessa saadaan mittaustietoa, joka yhdistetään kasvihuonekaasuista kertyvään dataan, voimme ymmärtää ruuantuotannon ilmastovaikutuksia aiempaa laajemmin, sanoo hankkeen yhden työpaketin vetäjä, apulaisprofessori Anna Lintunen Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskus INARista.
– Tutkimus pyrkii edistämään ilmastoneutraalia maataloutta ja elintarviketeollisuutta, mikä auttaa ilmastonmuutoksen hillinnässä ja lisää suomalaisen elintarviketeollisuuden vientiarvoa, sanoo kehityspäällikkö Virpi Kling Valiolta.
CARBON+ on saanut hankkeelle Business Finlandin tutkimusrahoitusta 1,2 miljoonaa euroa, ja yhdessä yhteistyökumppanien osuuksien kanssa kokonaisrahoitus nousee 2 miljoonaan euroon. CARBON+ on osa Valion Food 2.0 -ohjelmaa, joka pyrkii rakentamaan kiertotalouteen perustuvaa tulevaisuuden ruokajärjestelmää. Teollisuuskumppaneita hankkeessa ovat elintarvikeyritykset Atria, HK Foods ja Fazer, teknologiayritykset Gasmet, Airmodus, Megasense ja Airel sekä Climate Analytics Finland. Tutkimuskumppaneita Helsingin yliopiston vetämässä hankkeessa ovat myös Luonnonvarakeskus ja Ilmatieteen laitos.
Lisätiedot:
Markku Kulmala
Akateemikko, Ilmakehätieteiden keskus INAR, Helsingin yliopisto
markku.kulmala@helsinki.fi
0405962311
Anna Lintunen
Apulaisprofessori, Ilmakehätieteiden keskus INAR, Helsingin yliopisto
anna.lintunen@helsinki.fi
0407510341
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston ja Rosebudin yhteistyö jatkuu17.9.2025 16:12:51 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja Niklas Bruun ja rehtori Sari Lindblom ovat käyneet keskustelun Rosebud-kirjakaupan toimitusjohtajan Hannu Paloviidan kanssa Rosebudin ja yliopiston yhteistyön muodoista jatkossa. Samalla sovittiin Kaisa-talon vuokrasuhteen loppuun ja muuttoon liittyvistä käytännön asioista.
Palkokasvien lisäämisellä sekä punaisen ja prosessoidun lihan vähentämisellä yllättävän positiivisia vaikutuksia miesten terveyteen17.9.2025 12:22:18 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan punaisen ja prosessoidun lihan osittainen korvaaminen herne- ja härkäpapupohjaisilla elintarvikkeilla laskee miesten kokonais- ja ”huonoa” LDL-kolesterolia ja painoa.
Mediakutsu: Miten asiantuntijat edistävät algoritmisten järjestelmien kehittämistä16.9.2025 14:20:02 EEST | Kutsu
Tule torstaina 18. syyskuuta klo 17–19 Helsingin yliopiston Tiedekulmaan kuulemaan tekoälyteknologian tutkimuksen uusimpia tuloksia.
Matematiikan soveltamista pitäisi oppia paremmin jo koulupolun alussa16.9.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Matematiikan soveltaminen on keskeinen taito nyky-yhteiskunnassa, jossa koneet suorittavat puolestamme yksinkertaiset laskutoimitukset. Taitoja tulisi tukea tutkimukseen perustuvilla menetelmillä ja ottaa huomioon yksilön ominaisuudet sekä tehtävien piirteet.
Teologiaa, jossa ihminen ei ole enää kaiken mitta15.9.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Minkälaista teologiaa syntyy maailmassa, jossa ihmisen erityisasemaa ei enää pidetä itsestäänselvyytenä? Toni Koivulahti haastaa kristillisen teologian ihmiskeskeisen ajattelun väitöstutkimuksessaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme