Suomessa on maailman tarkin viiva ja se sijaitsee Nummelassa
Ydinvoimaloiden ja siltojen tarkkaan rakentamiseen tarvittavaa liki kilometrin virheetöntä etäisyysmittaa on matkustettu käyttämään Suomen Nummelaan kaukoidästä asti. Nummelan normaaliperusviiva on maailman tarkin kahden pisteen välillä maastossa mitattava etäisyys, joka tuo paikalle teollisuuden asiakkaita, tutkijoita ja maanmittauslaitosten edustajia ympäri maailmaa. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus tarkastaa viivan kerran pari vuosikymmenessä mittauksilla, jonka kenttätyöt on juuri saatu päätökseen.

Nummelassa sijaitsee 864 metriä pitkä viiva, jonka etäisyys päästä päähän on tarkin maailmassa. Se tiedetään alle millimetrin kymmenesosan tarkkuudella. Alun perin Nummelan normaaliperusviivan avulla saatiin mittakaavan perusta Suomen kartoille. Nykyisin viivaa käytetään maailman tarkimpien elektronisten etäisyysmittareiden tarkistamiseen. Se tuo Nummelaan asiakkaita ympäri maailmaa tarkistamaan laitteitaan. Tällaista tarkkuutta tarvitaan esimerkiksi patojen, siltojen ja ydinvoimaloiden rakentamiseen sekä uusien tarkimpien etäisyyden mittauslaitteiden kehitystyössä.
Normaaliperusviivan etäisyyden tarkistaminen on tutkijoiden kielellä nimeltään interferenssimittaus. Sen kenttätöitä tehtiin viime syksynä aina kun sää sen salli.
- Kyseessä on osaamisen ja sääolojen puolesta vaativa projekti. Mittaus tehdään Väisälän interferenssikomparaattorilla, joka mittaa pituutta peilien välillä heijastuvien valonsäteiden avulla. Tästä syystä mittaus vaatii oikeanlaiset sääolosuhteet. Syksyllä öisin paksu pilvisyys tarjoaa parhaat olosuhteet, jolloin teimme mittauksia niin pitkään kuin oli mahdollista, kertoo tutkimuspäällikkö Jorma Jokela Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Suomalainen vientituote
Nummelassa käytettävän mittausmenetelmän kehitti akateemikko Yrjö Väisälä, joka tunnetaan maineikkaana geodeettina, tähtitieteilijänä ja fyysikkona. Nummelan soraharju valikoitui normaaliperusviivan paikaksi vakaan maaperänsä ansiosta. Vuodesta 1947 lähtien viivan pituus on vaihdellut ainoastaan 0,7 mm. Alustava mittaustulos tuoreista mittauksista on millimetrin kymmenesosan tarkkuudella sama kuin viimeksi vuonna 2013: 864122,9 millimetriä.
Suomessa kehitetty menetelmä tunnetaan kansainvälisesti, mutta mittakaavan siirto on ollut myös suosittu osaamisen vientituote. Nummelan mittakaava on viety jo noin 30 maahan, muun muassa Viroon, Liettuaan, Itävaltaan, Saksaan, Espanjaan, Kiinaan ja Etelä-Koreaan.
Lisätiedot
Jorma Jokela, tutkimuspäällikkö 029 531 4743 etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Nationella program för flygfotografering och laserskanning får fortsättning – exaktare tredimensionell information om Finland än tidigare3.7.2025 15:41:14 EEST | Pressmeddelande
Nya nationella program för flygfotografering och laserskanning inleds 2026, och samtidigt ökar laserskanningarnas exakthet avsevärt. Det nuvarande programmet avslutas under pågående sommar.
Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta3.7.2025 09:40:52 EEST | Tiedote
Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.
Rikastuta retkeilykokemustasi paikkatiedon avulla2.7.2025 07:16:38 EEST | Tiedote
Moni hyödyntää nykyään retkien suunnittelussa paikkatietopalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta saat paljon ideoita ja apua sekä retkeilyreittien suunnitteluun että mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen.
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme