Laaja projekti digitaalisen terveydenhuollon kehittämiseksi
Oulun yliopisto yhteistyössä johtavien korkeakoulujen, tutkimuskeskusten ja alan yritysten kanssa aloittaa Sustainable Healthcare with Digital Health Data Competence (SUSA) -hankkeen. Sen tavoitteena on kehittää digitaalista terveydenhuoltoa ja datan hyödyntämistä kestävien terveydenhuoltoratkaisujen kehittämiseksi.

SUSA on laaja projekti, jonka kokonaisbudjetti on 12,4 miljoonaa euroa. Konsortiossa on 12 korkeakoulua yhdeksästä Euroopan maasta. Yhteistyön tuloksena on tarkoitus tarjota 46 uudistettua ja integroitua kandidaatin ja maisterin tutkinto-ohjelmaa, joita täydentää 16 elinikäisen oppimisen modulaarista oppimismahdollisuutta. Nämä on suunniteltu tuottamaan 6558 tutkinnon suorittanutta uutta osaajaa ja 660 täydennyskouluttautunutta ammattilaista, joilla on erityistä digitaalista osaamista terveydenhuollon käytäntöjen edistämiselle kaikkialla Euroopassa.
"Tämä on keskeinen hetki eurooppalaiselle terveydenhuollon koulutukselle. Projektin avulla luomme työvoimaa, joka voi hyödyntää uudella tavalla digitaalista terveystietoa potilaiden hoitoon ja edistää kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa terveydenhuoltojärjestelmää. Integroimalla huipputeknologian ja tieteidenvälisen yhteistyön koulutukseen emme ole vain valmistamme opiskelijoita tulevaisuutta varten – me varustamme heidät muokkaamaan sitä", pohtii Minna Isomursu, SUSA:n projektijohtaja ja professori Oulun yliopistosta.
Koulutusmalli digitaaliselle aikakaudelle
Uudessa koulutuksessa otetaan käyttöön sisältöä datasta, tekoälystä, kyberturvallisuudesta, esineiden internetistä (IoT), kestävyydestä ja sääntelystä. Nämä on upotettu osallistuvien yliopistojen koulutusohjelmiin, mikä edistää tieteidenvälistä yhteistyötä ja antaa opiskelijoille todellisia taitoja, joita tarvitaan tehokkaaseen työskentelyyn nykypäivän terveydenhuollon ympäristöissä.
Opetussuunnitelma tarjoaa joustavuutta myös elinikäisen oppimisen moduuleilla, jotka on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille, jotka haluavat päivittää digitaalisia taitojaan. Nämä moduulit on suunniteltu sopimaan erilaisiin urapolkuihin, ja ne antavat lääketieteen ammattilaisille, hoidon tarjoajille ja tekniselle henkilöstölle mahdollisuuden integroida digitaalisia työkaluja työhönsä.
”Projektissa tehtävällä yhteistyöllä voimme kehittää uutta Lääketieteen tekniikan tutkinto-ohjelmaamme vastaamaan tulevaisuuden koulutustarpeita tekoälyn ja muiden digitaalisten teknologien hyödyntämiseen”, toteaa lääketieteellisen tekniikan professori Tapio Seppänen Oulun yliopistosta.
Projektin keskeinen piirre on yhteistyön painottaminen terveydenhuollon ekosysteemin keskeisten sidosryhmien kanssa. Kumppaniorganisaatioita ovat sairaalat, tutkimuslaitokset ja teknologian tarjoajat, jotka varmistavat, että opiskelijat saavat käytännön kokemusta ja altistuvat todellisille haasteille.
"Terveydenhuolto kehittyy nopeasti, samoin sen koulutusjärjestelmä. Akateemisen tiedon yhdistäminen alan asiantuntemukseen varmistaa, että valmistuneet eivät ole vain ammattitaitoisia, vaan myös valmiita johtamaan terveydenhuollon käytäntöjen muuttamista maailmanlaajuisesti", professori Minna Isomursu lisää.
Kestävän tulevaisuuden tukeminen
Digitaalinen Eurooppa -ohjelman rahoittama SUSA noudattaa tiiviisti Euroopan unionin Green Deal - ja Digital Decade -tavoitteita ja edistää kestäviä terveydenhuoltoratkaisuja koulutuksen avulla. Kouluttamalla datalähtöiseen päätöksentekoon perehtyneiden ammattilaisten sukupolvea hanke tukee pitkän aikavälin poliittisia tavoitteita, kuten ympäristövaikutusten vähentämistä, resurssitehokkuuden parantamista ja potilastulosten parantamista.
"Tämä lanseeraus merkitsee alkua eurooppalaisen terveydenhuollon yhteismitalliseksi kehittämiseksi Meidän tulee saada aikaan merkittäviä muutoksia terveydenhuoltojärjestelmissä maailmanlaajuisesti” sanoo professori Isomursu.
SUSA edustaa eurooppalaista yhteistyötä, jossa on mukana 12 korkeakoulua: Oulun yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu, Thessalonikin Aristoteles-yliopisto (AUTH, Kreikka), Sevillan yliopisto (USE, Espanja), Łódźin yliopisto (ULODZ, Puola), University College Dublin (UCD, Irlanti), Limerickin yliopisto (UL, Irlanti), Trinity College Dublin (TCD, Irlanti), Lähi-idän tekninen yliopisto (METU, Türkiye), Slovakian teknillinen yliopisto (STUBA, Slovakia), Erasmus University Medical Center (EMC, Alankomaat) ja Zagrebin yliopisto (UNIZG-FER, Kroatia). Lisäksi mukana on viisi alan yritystä: Success Clinic (Suomi), Gnomon Informatics (Kreikka), iCognitus (Portugali), Skillnet (Irlanti), Innovation through Health Data (Belgia) sekä tutkimuskeskukset Ruđer Bošković Institute (RBI, Kroatia), National Children's Hospital (Irlanti), DigitalEurope ja DigitalSME.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Minna Isomursu, Oulun yliopisto 050 59 79 660
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Pellot tarvitsevat lisää kosteutta hillitsemään päästöjä – vettä ohjattava 20 kertaa suuremmalta alueelta14.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uuden tutkimuksen mukaan vettä on ohjattava turvepellolle jopa 20 kertaa suuremmalta alueelta, jotta saavutetaan riittävä kosteus kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi. Oulun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus etsii ratkaisuja turvepeltojen päästöihin vesienhallinnan avulla.
Tutkijat kehittävät uuden menetelmän metaanipäästöjen havaitsemiseen13.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Metaani on yksi ilmakehän voimakkaimmista kasvihuonekaasuista. Uudessa projektissa Oulun yliopiston Optoelektroniikan ja mittaustekniikan -tutkimusyksikön tutkijat yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun ja Keski-Ruotsin yliopiston FSCN- ja STC-tutkimuskeskuksien tutkijoiden kanssa kehittävät menetelmän päästöjen havaitsemiseksi ja määrän arvioimiseksi jätehuollossa, biokaasun tuotannossa, maataloudessa ja kosteikkojen ennallistamisessa.
Oulun yliopistolle excellence-laatuleima poikkeuksellisen korkealaatuisesta kehittämistyöstä12.5.2025 11:11:00 EEST | Tiedote
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on myöntänyt Oulun yliopistolle excellence-laatuleiman erinomaisesta toiminnan kehittämisestä. Arvioinnin mukaan yliopiston toiminta osoittaa innovatiivista edelläkävijyyttä ja pitkäjänteistä kehittämisotetta.
Kalastusvälineiden kierrätys laajenee koko Suomeen – Keräyspiste Erämessuilla 16.–18.5. Oulun yliopiston osastolla12.5.2025 06:16:00 EEST | Tiedote
Kalastusvälineet ovat merkittävimpiä merten muoviroskan lähteitä, ja niitä varten on alkamassa lain velvoittama erilliskeräys. Käytettyjen kalastusvälineiden keräystä ja kierrätysratkaisuja tutkitaan Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä CIRCNETS-hankkeessa.
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme