Apetit tutki markkinoiden rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiileja – makuerot selkeitä
Apetit selvitti rypsi- ja rapsiöljyjen makueroja. Makututkimuksen* mukaan Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on maultaan markkinoiden miedoin. Makututkimuksen suoritti koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati. Markkinoilla olevien rypsi- ja rapsiöljyjen makuprofiilit eroavat toisistaan.

Rypsi- ja rapsiöljylle ominaista on mieto maku. Apetitin teettämässä makututkimuksessa kävi ilmi, että markkinoilla olevat öljyt eroavat kuitenkin toisistaan aromiltaan ja flavoriltaan eli maun ja tuoksun yhteisvaikutukselta. Makututkimuksessa rypsi- ja rapsiöljynäytteistä arvioitiin viisi aromiominaisuutta ja neljä flavoriominaisuutta.
”Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on aromiltaan kokonaisuudessaan miedoimpia markkinoilla olevista rypsi- ja rapsiöljyistä. Aromi on viljainen, mutta sen paahteisuus, voimaisuus ja siemenmäisyys oli vertailun miedoimpia. Flavoriltaan Apetit Rypsi- & rapsiöljy on miedoin testatuista”, tuotepäällikkö Liisi Nyman kuvailee.
Apetitin toinen vähittäiskaupoissa myynnissä oleva kasviöljy Apetit Neito Rypsi- & rapsiöljy puolestaan eroaa aromiltaan muista markkinoilla olevista öljyistä: Siinä on löydettävissä eniten viljaisuutta ja paahteisuutta. Apetit Neito öljyt puristetaan hellävaraisesti erikseen valikoiduista siemenistä.
"Tuotevalikoimamme öljyt erottuvat selkeästi maultaan toisistaan, mutta sopivat samaan käyttötarkoitukseen. Neito-öljyn maku on täyteläisempi ja suutuntuma on profiililtaan paksumpi, erilaisen tuotantotavan voi erottaa maussa. Käyttökohteet öljyillä ovat kuitenkin samat”, Nyman sanoo.
Apetit valmistaa kasviöljyä mekaanisesti puristamalla ja öljy puhdistetaan fysikaalisesti raffinoimmalla. Toinen maailmalla yleinen valmistusmenetelmä on uuttaminen liuottimen avulla.
* Makututkimuksessa koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati (n=10) arvioi rypsin ja rapsin siemenestä valmistettujen öljyjen aromia ja flavoria aistinvaraisen arvioinnin laboratoriossa (ISO 8589) Turussa. Kuvailevaa menetelmää käyttäen luotiin öljyjen aromia ja flavoria kuvaileva sanasto.
Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy
- Valmistetaan mekaanisesti puristamalla Kirkkonummella
- Syksyllä 2024 Apetitin puristamoon valmistui pullotuslinja, jonka käyttöönoton yhteydessä pakkauksia on uusittu
- Apetit-öljyjen koko arvoketju on Suomessa: Apetitin rypsi- & rapsiöljyt valmistetaan ja pakataan Suomessa kotimaisesta siemenestä
- Pullotuslinjan käyttöönoton yhteydessä tuotteen nimi muuttui Apetit Rypsiöljystä Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyksi. Nimenmuutoksesta huolimatta itse tuote pysyy täysin ennallaan. Ruokaviraston suositus muuttaa tuotteiden nimet vastaamaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta. Asetus edellyttää, että elintarvikkeet nimetään kasvialkuperän mukaan.
- Apetit ei erottele rypsin ja rapsin siemeniä kasviöljypuristamollaan, sillä ne ovat käytännössä katsoen identtisiä. Apetit erottelee prosessissaan ainoastaan kotimaisen ja ulkomaisen siemenen pystyäkseen takaamaan tuotteen alkuperän.
- Vähittäiskaupassa myytyjen Apetit-öljyjen raaka-aine on 100-prosenttisesti kotimaista rypsiä ja rapsia siinä suhteessa, kuin öljykasveja on Suomessa viljelty.
- Rypsi-rapsiöljy sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja ja E-vitamiinia

Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiApetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetitin innovaatio osana Suomalainen menestysresepti -kilpailun finalistituotetta3.12.2025 12:30:00 EET | Tiedote
Kaisa Somerpalo ylsi kasvis- ja lihapyörykkää yhdistävällä tuotteellaan Suomalainen menestysresepti -ohjelman finaaliin. Somerpalon hybridipyörykkä sisältää lihan lisäksi Apetitin BlackGrain from Yellow Fields® rapsijauhetta ja herneproteiinia. Tuote sisältää puolet vähemmän lihaa kuin vastaava tavanomainen tuote.
Apetit’s innovation is featured in the finalist product of The Finnish Success Recipe Competition3.12.2025 12:30:00 EET | Press release
Kaisa Somerpalo reached the finals of The Finnish Success Recipe program with a product that combines vegetable balls and meatballs. Somerpalo’s hybrid ball contains, in addition to meat, Apetit’s BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder and pea protein. The product contains half the amount of meat compared to a conventional equivalent product.
Apetit mukaan tukemaan nuorten tennistä – liittyy osaksi Tennisliiton kumppaniverkostoa3.12.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Suomen Tennisliitto ja Apetit ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Apetit vahvistaa rooliaan suomalaisen tenniksen tukijana ja liittyy osaksi Tennisliiton kumppaniverkostoa.
Apetit ostaa ruotsalaisen Foodhills AB:n – Apetit vahvistaa asemaansa Ruotsissa ja kasvattaa pakasteherneen volyymia9.10.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit kertoi pörssitiedotteella 9.10.2025 allekirjoittaneensa sopimuksen, jonka mukaan Apetit ostaa 100 prosenttia ruotsalaisen pakastehernetuottajan Foodhills AB:n osakekannasta. Kaupan toteutuminen edellyttää Ruotsin ISP (Inspektionen för strategiska produkter, Strategisten tuotteiden tarkastuslaitos) -viranomaisen hyväksyntää. Foodhillsin hankinta on suoraan Apetitin strategian mukainen kasvuhanke. ”Kauppa edistää kahta erittäin tärkeää strategista painopistealuettamme: lisäämme merkittävästi pakasteherneen volyymia ja saamme entistä vahvemman alustan Ruotsin markkinoille, joissa olemme jo viime vuosina saaneet tukevaa jalansijaa Apetit-brändillä”, Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki kertoo. Apetitin pakastekasvikset ovat parantaneet asemiaan Ruotsissa Apetit on viime vuosien aikana vahvistanut asemaansa Ruotsin vähittäiskaupan pakastealtaissa. Apetitin oma myyntiorganisaatio Ruotsiin perustettiin vuoden 2023 lopulla. Myynti vähittäiskaupassa on laajentunut uusiin asiakkaisiin. Tuott
Apetit Plc acquires Swedish Foodhills AB – Apetit strengthens its position in Sweden and increases the volume of frozen peas9.10.2025 09:00:00 EEST | Press release
Apetit announced in stock exchange release on 9 October 2025 that it has signed a contract according to which Apetit acquires 100 percent of the shares of Foodhills AB, a Swedish producer of frozen peas. The acquisition requires approval from Swedish ISP (Inspektionen för strategiska produkter) authority. Acquisition of Foodhills is in line with the growth strategy of Apetit. “The acquisition promotes two of Apetit’s strategic focus areas: We increase significantly the volume of frozen peas and get a stronger platform in the Swedish market where Apetit brand has already established a solid foothold in recent years”, Esa Mäki, CEO of Apetit says. Apetit’s frozen vegetables have improved their position in Sweden During recent years, Apetit has strengthened its position in the frozen food category in Swedish retail. The company’s sales organization in Sweden was established at the end of 2023. Retail sales have expanded into new customers. The product range consists mainly of frozen veget
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme