Hanaholmen: 50 vuotta Ruotsin ja Suomen hyväksi
Vuonna 2025 Hanaholmen juhlii 50-vuotista taivaltaan. Viiden vuosikymmenen ajan yhteistyö- ja kulttuurikeskus on luonut suhteita ja verkostoja sekä edistänyt Ruotsin ja Suomen välistä yhteistyötä.

Vuonna 2025 Hanaholmen juhlii 50-vuotista historiaansa ruotsalais-suomalaisena kulttuurikeskuksena. Juhlavuoden aikana järjestetään suuri määrä tilaisuuksia, joissa luodaan katsauksia menneisyyteen mutta pohditaan myös tulevaisuutta sekä Ruotsin ja Suomen yhteisiä haasteita ja mahdollisuuksia.
Suomen tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa vihkivät Hanaholmenin käyttöön 1. kesäkuuta 1975. Hanaholmenin tehtävänä oli alusta alkaen "syventää ja laajentaa Ruotsin ja Suomen, kahden naapurimaan, välisiä yhteyksiä jatkuvassa ja hedelmällisessä vuorovaikutuksessa".
"On mielenkiintoista huomata, että alusta alkaen on käyty keskustelua Hanaholmenin profiilista eli siitä, onko sen tarkoitus olla yhteistyö- vai kulttuurikeskus. Hanaholmenin tehtävä on aina ollut hyvin laaja, ja se kattaa nykyään kaikki yhteiskunnan osa-alueet puolustuspolitiikasta kulttuuriin ja koulutukseen", toteaa Gunvor Kronman, joka on toiminut Hanaholmenin toimitusjohtajana vuodesta 2003 lähtien.
Vuodesta 1975 lähtien Hanaholmen on sekä heijastanut yhteiskunnallista kehitystä että vaikuttanut siihen.
"Kylmän sodan aikana siteet Ruotsiin ja Pohjoismaihin olivat Suomelle erittäin tärkeitä, ja Hanaholmen saikin merkittävän roolin sillanrakentajana, joka toimi sekä Suomen ikkunana länteen että Ruotsin ikkunana itään", Gunvor Kronman kertoo.
Koronapandemian aikana luotiin kriisivalmiusohjelma Hanaholmen-aloite suorana vastauksena rajojen sulkemiselle ja ruotsalais-suomalaisen yhteistyön riittämättömyydelle.
"Ruotsalais-suomalaisilla turvallisuuspoliittisilla keskusteluilla on Hanaholmenissa pitkät perinteet, jotka ulottuvat aina 1970-luvulle. Siksi tuntui luonnolliselta, että osallistuisimme Ruotsin ja Suomen väliseen kriisivalmiusyhteistyöhön. Vahvuutemme on aina ollut kykymme pysytellä ajan hermolla ja toimia yleisen yhteiskunnallisen kehityksen näkökulmasta", Kronman toteaa.
Hanaholmenin yhteiskunnallinen merkitys vahvistuu myös toimintaan sitoutuneiden henkilöiden kautta. Suomen entinen pääministeri Esko Aho toimi johtokunnan puheenjohtajana vuosina 2004–2009, minkä jälkeen johtokunnan työtä ryhtyi johtamaan entinen liikenne- ja viestintäministeri sekä ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi.
Muita johtokunnan työhön osallistuneita ovat olleet entiset pääministerit Thorbjörn Fälldin ja Carl Bildt, Ruotsin entinen oikeusministeri Anna-Greta Leijon, puolustusministeri Pål Jonson, liikemies Kari Heinistö, Suomen nykyinen Tukholman-suurlähettiläs Maimo Henriksson sekä sosiologi Joakim Palme.
"Hanaholmen on aina pyrkinyt kokoamaan yhteen erilaisia yhteiskuntaryhmiä elinkeinoelämästä ja akateemisesta maailmasta kulttuuriin ja politiikkaan. Se näkyy myös johtokuntien kokoonpanossa ja luo pohjan työllemme Ruotsin ja Suomen hyväksi", Gunvor Kronman sanoo.
Nykypäivän Hanaholmen
Hanaholmenin toiminta voidaan jakaa kolmeen osaan: ohjelmatyöhön, hotelli- ja ravintolatoimintaan sekä neljän pohjoismaisen rahaston hallinnointiin, joista suurin on Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.
"Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on Hanaholmenin päämies, ja sillä on kokoushotellin ja ravintolan tavoin ollut aina suuri merkitys toiminnallemme ja taloudellemme", Gunvor Kronman huomauttaa.
Vuosina 2015–2017 Hanaholmenissa tehtiin kattava peruskorjaus, minkä jälkeen kävijämäärät ovat nousseet tasaisesti noin 60 000 kävijästä nykyiseen 100 000 kävijään vuodessa.
Juhlavuoden 2025 ohjelma
Juhlavuoden aloittaa 31. tammikuuta ruotsalais-suomalainen kokkitapaaminen Hanaholmenin ravintolassa Platsissa. Sveriges mästerkock 2023 kilpailun voittanut Nazuk Turdieva valmistaa norlantilaisia erikoisuuksia yhdessä Hanaholmenin keittiöpäällikön Lukas Hemnellin kanssa.
Lisäksi 31. tammikuuta avautuu gallerian juhlanäyttely, jossa esitellään Hanaholmenin historiaa tekstein ja kuvin. Gallerian näyttelyn rinnalle lanseerataan uusi valokuvaseinä, joka nostaa esille Hanaholmenissa vuosien varrella vierailleita tunnettuja henkilöitä.
Koko juhlavuoden ajan on käynnissä myös Keskusteluja tulevaisuuksistamme ohjelmasarja. Sarja koostuu kahdestatoista tulevaisuuteen suuntautuvasta keskustelutilaisuudesta, jotka on toteutettu yhteistyössä lukuisten suomalaisten ja ruotsalaisten kumppaneiden kanssa. Dialogeja järjestetään paitsi Hanaholmenissa, myös erilaisilla ruotsalaisilla areenoilla, kuten Folk och Kultur tapahtumassa, Almedalenin politiikkaviikolla ja Göteborgin kirjamessuilla.
"Julkaisemme myös historiikin ja bilateraalisen barometrin, joka mittaa Ruotsin ja Suomen yhteistyötä useilla yhteiskunnan osa-alueilla. Toivomme, että mahdollisimman moni vierailee Hanaholmenissa vuoden aikana tutustuakseen näyttelyihimme ja ohjelmiimme", Gunvor Kronman sanoo.
Lue lisää Hanaholmenista ja juhlavuoden 2025 ohjelmasta täältä: https://hanaholmen.fi/fi/hanaholmen-50
Katso kuvat Hanaholmenin 50 toimintavuodesta: https://www.flickr.com/photos/151209434@N05/albums/72177720314596702/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Håkan ForsgårdViestintäjohtaja/Kommunikationsdirektör
Puh:+358 40 767 7373hakan.forsgard@hanaholmen.fiTietoja julkaisijasta
Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Pressinbjudan: Beredskap och resiliens i Norden13.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Välkommen att delta i ett seminarium på Hanaholmen den 20 mars 2025 om Beredskap och resiliens i Norden. Bland talarna och paneldeltagarna märks bland andra Finlands minister för nordiskt samarbete Anders Adlercreutz, direktörerna för de nordiska utrikespolitiska instituten samt de nordiska ambassadörerna.
Kutsu lehdistölle: Varautuminen ja kriisinkestävyys Pohjolassa13.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Tervetuloa osallistumaan 20.3.2025 Hanaholmenissa järjestettävään seminaariin "Varautuminen ja kriisinkestävyys Pohjolassa". Puhujina ja paneelin osallistujina nähdään muun muassa Suomen pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Anders Adlercreutz, Pohjoismaiden ulkopoliittisten instituuttien johtajat sekä Pohjoismaiden suurlähettiläät.
Nordic Happiness Summit: vad innebär lycka i Norden?11.3.2025 09:30:00 EET | Pressmeddelande
Välkommen att delta i Nordic Happiness Summit den 24 till 25 mars 2025 på Hanaholmen i Esbo. Seminariet är det första i sitt slag i Norden och samlar ledande personer från den akademiska världen, näringslivet och kulturlivet för att utforska hemligheten bakom de nordiska ländernas ständigt höga ranking i World Happiness Report (WHR).
Jubileumsutställning: 50 år av möten mellan Sverige och Finland12.2.2025 08:30:00 EET | Pressmeddelande
Hanaholmens 50-årsjuileumsutställning har öppnat i Galleriet. Utställningen, vars tema är möten, lyfter i text och bild fram det samarbete som ägt rum mellan Sverige och Finland på Hanaholmen mellan åren 1975–2025.
Juhlanäyttely: 50 vuotta kohtaamisia Ruotsin ja Suomen välillä12.2.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Hanaholmenin 50-vuotisjuhlanäyttely on avautunut galleriassa. Näyttelyn teema on kohtaaminen, ja se tuo tekstien ja kuvien avulla esiin yhteistyötä, jota Ruotsi ja Suomi ovat tehneet Hanaholmenissa vuosina 1975–2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme