Ihana itkettävä sipuli – Sipuliviikkoa vietetään tammikuun lopussa!
Juhlakauden jälkeen sipuli ansaitsee tulla juhlittavaksi. Monipuoliset sipulit ovat kotikeittiön luottopakkeja: kotimaisia, edullisia ja saatavilla ympäri vuoden. Sipulin hyvän maun salaisuus piilee sen sisältämässä umamissa, joka syventää ruuan makua täyteläiseksi ja houkuttelevaksi. Sipuli ei jätä ketään kylmäksi – sen herkullinen maku hurmaa, mutta se saattaa myös saada kyyneleet silmiin.

Sipulikyynelten takana on kemiallinen reaktio, joka käynnistyy, kun sipulia leikattaessa sen solukko rikkoutuu. Solukon rikkoutuessa muodostuu propeenisulfeenihappoja, josta muodostuu kaasua, joka ärsyttää silmän sarveiskalvoa. Ärsytys aktivoi aivot ja käskee kyynelrauhasia tuottamaan kyyneliä ärsytyksen lievittämiseksi. Sipulin leikkaaminen terävällä veitsellä ja sen huuhtelu kylmän veden alla kuorimisen jälkeen saattavat vähentää silmien ärsytystä.
Sipuli tukee terveyttä ja ruokavaliota
Sipuli on tunnettu perinteisenä apuna flunssaan ja hengitysteiden tukkoisuuteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sipulin sisältämä kversetiini voi torjua mikrobien hyökkäyksiä. Lisäksi sipuli sisältää runsaasti C-, B1-, B6- ja K-vitamiineja, foolihappoa, kuitua, flavonoideja sekä tärkeitä kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Sipuli on kasvikunnan tuotteena kevyttä, mutta ravintorikasta.
Herkuttele sipulilla
MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen korostaa sipulin monikäyttöisyyttä:
"Sipuli on yksi kotikeittiön sankareista – monipuolinen, ravitseva ja täydellinen makujen syventäjä. Sipuliviikolla kannattaa kokeilla rohkeasti uusia reseptejä ja muistaa, että kotimainen sipuli on aina hyvä valinta."
Sipuli kannattaa kuullottaa miedolla lämmöllä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi, mutta ei ruskistu. Talvikaudella sipuli sopii erityisesti keittoihin, patoihin ja uuniruokiin. Blinien ja hernekeiton lisukkeena hienonnettu sipuli on klassikko, ja salaateissa marinoidut sipuliviipaleet lisäävät ruokaan makua ja väriä.
Sipuli on monikäyttöinen
Sipuli sopii lähes kaikkiin suolaisiin ruokiin, oli kyseessä sitten keltasipuli, punasipuli, salottisipuli tai valkosipuli. Purjo on erinomainen valinta keittoihin ja kalaruokiin, kun taas kevätsipuli ja ruohosipuli tuovat makua ja väriä ruokien viimeistelyyn.
Sipuli säilyy viileässä ja pimeässä
Kaupasta kannattaa valita kiinteitä, napakoita ja ehjiä sipuleita. Sipuli säilyy parhaiten viileässä ja pimeässä, esimerkiksi ilmavassa verkkopussissa. Kuorittu tai silputtu sipuli säilyy jääkaapissa, ja sipulisilpun voi myös pakastaa.
Kotimaista sipulia ympäri vuoden
Vuonna 2023 ruokasipulia viljeltiin Suomessa 1 200 hehtaarin alalla, ja kokonaissato oli 31,5 miljoonaa kiloa (Lähde: Luke, puutarhatilastot). Sipulin päätuotantoalueet Suomessa ovat Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo ja Ahvenanmaa. Keltasipulin lisäksi kotimaisia vaihtoehtoja ovat punasipuli, purjo, salottisipuli ja valkosipuli. Keltasipuli on suomalaisten yleisimmin käyttämä ruokasipuli. Kotimaisia sipuleita on saatavilla myös luomuna sekä pakastettuina kuutioina. Kaupassa kotimaisen sipulin tunnistaa Sirkkalehtimerkistä.
Tiesitkö, että…
Keskiajalla sipuli oli arvokas maksuväline. Sipuli oli myös hieno lahja, esimerkiksi hääparille sopiva muistaminen. Muinaisessa Egyptissä sipuli oli tärkeä osa uskonnollisia menoja, erityisesti hautajaisia. Egyptiläisille sipulin kerroksellinen rakenne symboloi ikuista elämää. Hautajaismenoissa sipuleita uhrattiin vainajan mukana lahjaksi tuonpuoleiseen.
-----------
Sipulin teemaviikkoa vietetään 20.-26.1.2025
Lisätietoja sipulista:
Luke, puutarhatilastot: Puutarhatilastot 2023 | Luonnonvarakeskus (tietokantataulut --> avomaan tuotanto --> vihannekset)
Lisätietoja:
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, heidi.siivonen (at) mtk.fi, 040 568 8802
Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, 040 054 4728
Yhteyshenkilöt
Heidi Siivonenruokamarkkina-asiantuntija, MTK
Puh:040 5688802heidi.siivonen@mtk.fiMika VirtanenKasvinviljelyasiamiesMTK
Puh:0400 544 728mika.virtanen@mtk.fiKuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Ravintolan on kerrottava lihan alkuperä kirjallisesti1.4.2025 10:48:35 EEST | Uutinen
Ravintolat, kahvilat, laitosruokalat ja esimerkiksi grillikioskit ovat velvollisia kertomaan asiakkaille, mistä maasta tarjoiltava liha on peräisin. Tieto on annettava kirjallisesti esimerkiksi ruokalistassa tai infotaululla. Tiedon pitää olla saatavilla ennen kuin asiakas tekee ostopäätöksen – pelkkä vastaus asiakkaan suulliseen kysymykseen ei riitä.
Miksi naudanjauheliha loppui kaupasta?31.3.2025 10:48:33 EEST | Tiedote
Naudanjauhelihan katoaminen kauppojen hyllyiltä ei ole sattumaa, vaan näkyvä merkki syvästä kriisistä suomalaisessa naudanlihantuotannossa. Muun muassa heikon kannattavuuden vuoksi maidon- ja lihantuotanto ei houkuttele – nuoria ei hakeudu alalle eikä investointeja juurikaan tehdä. Kulutusta on ohjattu hinnoittelulla jauhelihaan, mutta tuotanto ei ole pysynyt mukana, eivätkä tuottaja- ja kuluttajahinnat ole seuranneet eurooppalaista kehitystä.
Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari kokosi alan toimijat yhteen – Yhteistyö ja kehitys avainasemassa20.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote
Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari 18.–20.3.2025 kokosi Lappeenrantaan matkailualan asiantuntijoita, yrittäjiä ja kehittäjiä keskustelemaan maaseutumatkailun merkityksestä ja tulevaisuudesta. Seminaarissa korostui maaseutumatkailun rooli elinkeinoelämän vahvistajana sekä sen kehittämisen edellyttämä tiivis yhteistyö eri toimijoiden kesken.
Yksityismaiden luonnontilaisten metsien ja vanhojen metsien suojeluun varattava riittävä rahoitus20.3.2025 14:11:23 EET | Tiedote
Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen vanhan metsän kriteereistä ja luonnontilaisen metsän määritelmästä Suomessa. MTK korostaa, että päätös vaikuttaa merkittävästi myös yksityismaiden metsänomistajiin. Periaatepäätöksen mukaisten metsien suojelun toteuttaminen edellyttää riittävää rahoitusta METSO-ohjelman kautta, jotta metsänomistajien oikeudet ja vapaaehtoisuus voidaan aidosti turvata.
Maaseutumatkailun tunnustukset 2025: Ala-Orvola Vesilahdelta ja Kivennapa Juankoskelta20.3.2025 09:42:28 EET | Tiedote
Maaseutumatkailun vuoden yrittäjät palkittiin. Vuoden 2025 kehittyvä maaseutumatkailuyritys on Maatilamatkailu Kivennapa, jota luotsaavat Henrik Kähönen ja Vilma Kuosmanen Juankoskella, Kuopiossa. Maaseutumatkailun Kellokas 2025 -tunnustuksen sai Maatilamatkailu Ala-Orvola, jonka matkailutoiminnasta vastaavat Raija ja Markku Ala-Orvola Vesilahdelta. Palkinnot jaettiin Lappeenrannassa 19.3. valtakunnallisessa maaseutumatkailutapahtumassa, joka oli samalla Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n 30-vuotisjuhla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme