Ihana itkettävä sipuli – Sipuliviikkoa vietetään tammikuun lopussa!
Juhlakauden jälkeen sipuli ansaitsee tulla juhlittavaksi. Monipuoliset sipulit ovat kotikeittiön luottopakkeja: kotimaisia, edullisia ja saatavilla ympäri vuoden. Sipulin hyvän maun salaisuus piilee sen sisältämässä umamissa, joka syventää ruuan makua täyteläiseksi ja houkuttelevaksi. Sipuli ei jätä ketään kylmäksi – sen herkullinen maku hurmaa, mutta se saattaa myös saada kyyneleet silmiin.

Sipulikyynelten takana on kemiallinen reaktio, joka käynnistyy, kun sipulia leikattaessa sen solukko rikkoutuu. Solukon rikkoutuessa muodostuu propeenisulfeenihappoja, josta muodostuu kaasua, joka ärsyttää silmän sarveiskalvoa. Ärsytys aktivoi aivot ja käskee kyynelrauhasia tuottamaan kyyneliä ärsytyksen lievittämiseksi. Sipulin leikkaaminen terävällä veitsellä ja sen huuhtelu kylmän veden alla kuorimisen jälkeen saattavat vähentää silmien ärsytystä.
Sipuli tukee terveyttä ja ruokavaliota
Sipuli on tunnettu perinteisenä apuna flunssaan ja hengitysteiden tukkoisuuteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sipulin sisältämä kversetiini voi torjua mikrobien hyökkäyksiä. Lisäksi sipuli sisältää runsaasti C-, B1-, B6- ja K-vitamiineja, foolihappoa, kuitua, flavonoideja sekä tärkeitä kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Sipuli on kasvikunnan tuotteena kevyttä, mutta ravintorikasta.
Herkuttele sipulilla
MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen korostaa sipulin monikäyttöisyyttä:
"Sipuli on yksi kotikeittiön sankareista – monipuolinen, ravitseva ja täydellinen makujen syventäjä. Sipuliviikolla kannattaa kokeilla rohkeasti uusia reseptejä ja muistaa, että kotimainen sipuli on aina hyvä valinta."
Sipuli kannattaa kuullottaa miedolla lämmöllä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi, mutta ei ruskistu. Talvikaudella sipuli sopii erityisesti keittoihin, patoihin ja uuniruokiin. Blinien ja hernekeiton lisukkeena hienonnettu sipuli on klassikko, ja salaateissa marinoidut sipuliviipaleet lisäävät ruokaan makua ja väriä.
Sipuli on monikäyttöinen
Sipuli sopii lähes kaikkiin suolaisiin ruokiin, oli kyseessä sitten keltasipuli, punasipuli, salottisipuli tai valkosipuli. Purjo on erinomainen valinta keittoihin ja kalaruokiin, kun taas kevätsipuli ja ruohosipuli tuovat makua ja väriä ruokien viimeistelyyn.
Sipuli säilyy viileässä ja pimeässä
Kaupasta kannattaa valita kiinteitä, napakoita ja ehjiä sipuleita. Sipuli säilyy parhaiten viileässä ja pimeässä, esimerkiksi ilmavassa verkkopussissa. Kuorittu tai silputtu sipuli säilyy jääkaapissa, ja sipulisilpun voi myös pakastaa.
Kotimaista sipulia ympäri vuoden
Vuonna 2023 ruokasipulia viljeltiin Suomessa 1 200 hehtaarin alalla, ja kokonaissato oli 31,5 miljoonaa kiloa (Lähde: Luke, puutarhatilastot). Sipulin päätuotantoalueet Suomessa ovat Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo ja Ahvenanmaa. Keltasipulin lisäksi kotimaisia vaihtoehtoja ovat punasipuli, purjo, salottisipuli ja valkosipuli. Keltasipuli on suomalaisten yleisimmin käyttämä ruokasipuli. Kotimaisia sipuleita on saatavilla myös luomuna sekä pakastettuina kuutioina. Kaupassa kotimaisen sipulin tunnistaa Sirkkalehtimerkistä.
Tiesitkö, että…
Keskiajalla sipuli oli arvokas maksuväline. Sipuli oli myös hieno lahja, esimerkiksi hääparille sopiva muistaminen. Muinaisessa Egyptissä sipuli oli tärkeä osa uskonnollisia menoja, erityisesti hautajaisia. Egyptiläisille sipulin kerroksellinen rakenne symboloi ikuista elämää. Hautajaismenoissa sipuleita uhrattiin vainajan mukana lahjaksi tuonpuoleiseen.
-----------
Sipulin teemaviikkoa vietetään 20.-26.1.2025
Lisätietoja sipulista:
Luke, puutarhatilastot: Puutarhatilastot 2023 | Luonnonvarakeskus (tietokantataulut --> avomaan tuotanto --> vihannekset)
Lisätietoja:
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, heidi.siivonen (at) mtk.fi, 040 568 8802
Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, 040 054 4728
Yhteyshenkilöt
Heidi Siivonenruokamarkkina-asiantuntija, MTK
Puh:040 5688802heidi.siivonen@mtk.fiMika VirtanenKasvinviljelyasiamiesMTK
Puh:0400 544 728mika.virtanen@mtk.fiKuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK pettyi suden suotuisan suojelutason viitearvon määrittelyyn10.10.2025 16:02:43 EEST | Tiedote
Suden suotuisan suojelutason viitearvoksi Suomessa on määritetty 273 sutta. Vaikka susi on nyt boreaalisella vyöhykkeellä suotuisalla suojelutasolla, MTK pitää viitearvoa liian korkeana ja määrittelyn perusteena olevia keskeisiä seikkoja ongelmallisina.
Viljelijöiden talous poikkeuksellisen heikko - kasvukausikysely kertoo syyt10.10.2025 11:51:23 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 kasvukausi oli viljelijöiden mukaan poikkeuksellisen haastava. Kevään kylmyys, kesän kuivuus ja syksyn sateet laskivat sato-odotuksia useimmilla tiloilla. Suurin osa 422 kasvukausikyselyyn vastanneesta viljelijästä arvioi sadon määrän ja laadun olevan tavanomaista tasoa tai sitä heikompaa. Sääolosuhteiden lisäksi myös tilojen taloudellinen tilanne oli monilla tuotantosuunnilla keskimääräistä heikompi. Haasteista huolimatta osa tiloista raportoi myös onnistumisia, erityisesti marjakasvien, kuivaheinän ja syysviljojen osalta.
Puukaupan kilpailuttamisen merkitystä ei voi väheksyä8.10.2025 15:46:09 EEST | Tiedote
Puukauppa on hiljentynyt syksyn aikana, ja metsänomistajien myyntihalukkuus on ollut laskussa. Keväällä puukauppa kävi vielä kiivaasti. MTK:n tuore Metsätutka-kysely osoittaa, että ensi vuodelle puunmyyntiaikeita on enää noin kolmasosalla metsänomistajista. Puukauppamäärien laskiessa kilpailutuksen merkitys korostuu, muistuttaa asiantuntija.
Susikanta selvästi aiempaa suurempi – kiintiömetsästys välttämätöntä30.9.2025 10:44:34 EEST | Tiedote
Tuoreimman kanta-arvion mukaan maaliskuussa 2025 Suomessa oli noin 430 sutta ja noin 76 susireviiriä. Susikanta kasvoi edellisvuodesta peräti 46 prosenttia. Susikannan koko vaihtelee vuoden eri aikoina, ja marraskuussa 2025 kannan arvioidaan olevan noin 557 sutta. Luonnonvarakeskuksen tiedot kertovat, että susiyksilöt ja kannan kasvu painottuvat voimakkaasti läntiseen Suomeen.
Kotimaiset kurpitsat ovat syksyn kuumin sesonkituote – Lajikkeita ja vinkkejä kotikeittiöön29.9.2025 09:20:14 EEST | Tiedote
Kotimaisten kurpitsojen pääsesonkia vietetään syyskuusta marraskuuhun. Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja, jotka kasvavat avomaalla. Kesällä herkutellaan kesäkurpitsalla, syksyllä on paksukuoristen talvikurpitsojen aika. Kurpitsasato kypsyy loppukesällä ja syksyllä, ja lokakuu onkin oivallinen aika herkutella kotimaisilla kurpitsoilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme