Ihana itkettävä sipuli – Sipuliviikkoa vietetään tammikuun lopussa!
Juhlakauden jälkeen sipuli ansaitsee tulla juhlittavaksi. Monipuoliset sipulit ovat kotikeittiön luottopakkeja: kotimaisia, edullisia ja saatavilla ympäri vuoden. Sipulin hyvän maun salaisuus piilee sen sisältämässä umamissa, joka syventää ruuan makua täyteläiseksi ja houkuttelevaksi. Sipuli ei jätä ketään kylmäksi – sen herkullinen maku hurmaa, mutta se saattaa myös saada kyyneleet silmiin.

Sipulikyynelten takana on kemiallinen reaktio, joka käynnistyy, kun sipulia leikattaessa sen solukko rikkoutuu. Solukon rikkoutuessa muodostuu propeenisulfeenihappoja, josta muodostuu kaasua, joka ärsyttää silmän sarveiskalvoa. Ärsytys aktivoi aivot ja käskee kyynelrauhasia tuottamaan kyyneliä ärsytyksen lievittämiseksi. Sipulin leikkaaminen terävällä veitsellä ja sen huuhtelu kylmän veden alla kuorimisen jälkeen saattavat vähentää silmien ärsytystä.
Sipuli tukee terveyttä ja ruokavaliota
Sipuli on tunnettu perinteisenä apuna flunssaan ja hengitysteiden tukkoisuuteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sipulin sisältämä kversetiini voi torjua mikrobien hyökkäyksiä. Lisäksi sipuli sisältää runsaasti C-, B1-, B6- ja K-vitamiineja, foolihappoa, kuitua, flavonoideja sekä tärkeitä kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Sipuli on kasvikunnan tuotteena kevyttä, mutta ravintorikasta.
Herkuttele sipulilla
MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen korostaa sipulin monikäyttöisyyttä:
"Sipuli on yksi kotikeittiön sankareista – monipuolinen, ravitseva ja täydellinen makujen syventäjä. Sipuliviikolla kannattaa kokeilla rohkeasti uusia reseptejä ja muistaa, että kotimainen sipuli on aina hyvä valinta."
Sipuli kannattaa kuullottaa miedolla lämmöllä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi, mutta ei ruskistu. Talvikaudella sipuli sopii erityisesti keittoihin, patoihin ja uuniruokiin. Blinien ja hernekeiton lisukkeena hienonnettu sipuli on klassikko, ja salaateissa marinoidut sipuliviipaleet lisäävät ruokaan makua ja väriä.
Sipuli on monikäyttöinen
Sipuli sopii lähes kaikkiin suolaisiin ruokiin, oli kyseessä sitten keltasipuli, punasipuli, salottisipuli tai valkosipuli. Purjo on erinomainen valinta keittoihin ja kalaruokiin, kun taas kevätsipuli ja ruohosipuli tuovat makua ja väriä ruokien viimeistelyyn.
Sipuli säilyy viileässä ja pimeässä
Kaupasta kannattaa valita kiinteitä, napakoita ja ehjiä sipuleita. Sipuli säilyy parhaiten viileässä ja pimeässä, esimerkiksi ilmavassa verkkopussissa. Kuorittu tai silputtu sipuli säilyy jääkaapissa, ja sipulisilpun voi myös pakastaa.
Kotimaista sipulia ympäri vuoden
Vuonna 2023 ruokasipulia viljeltiin Suomessa 1 200 hehtaarin alalla, ja kokonaissato oli 31,5 miljoonaa kiloa (Lähde: Luke, puutarhatilastot). Sipulin päätuotantoalueet Suomessa ovat Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo ja Ahvenanmaa. Keltasipulin lisäksi kotimaisia vaihtoehtoja ovat punasipuli, purjo, salottisipuli ja valkosipuli. Keltasipuli on suomalaisten yleisimmin käyttämä ruokasipuli. Kotimaisia sipuleita on saatavilla myös luomuna sekä pakastettuina kuutioina. Kaupassa kotimaisen sipulin tunnistaa Sirkkalehtimerkistä.
Tiesitkö, että…
Keskiajalla sipuli oli arvokas maksuväline. Sipuli oli myös hieno lahja, esimerkiksi hääparille sopiva muistaminen. Muinaisessa Egyptissä sipuli oli tärkeä osa uskonnollisia menoja, erityisesti hautajaisia. Egyptiläisille sipulin kerroksellinen rakenne symboloi ikuista elämää. Hautajaismenoissa sipuleita uhrattiin vainajan mukana lahjaksi tuonpuoleiseen.
-----------
Sipulin teemaviikkoa vietetään 20.-26.1.2025
Lisätietoja sipulista:
Luke, puutarhatilastot: Puutarhatilastot 2023 | Luonnonvarakeskus (tietokantataulut --> avomaan tuotanto --> vihannekset)
Lisätietoja:
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, heidi.siivonen (at) mtk.fi, 040 568 8802
Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, 040 054 4728
Yhteyshenkilöt
Heidi Siivonenruokamarkkina-asiantuntija, MTK
Puh:040 5688802heidi.siivonen@mtk.fiMika VirtanenKasvinviljelyasiamiesMTK
Puh:0400 544 728mika.virtanen@mtk.fiKuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uusittu lunastuslaki on iso parannus omaisuuden suojaan18.6.2025 14:25:54 EEST | Tiedote
MTK pitää eduskunnan tänään hyväksymää uutta lunastuslakia isona ja tärkeänä parannuksena maanomistajien omaisuuden suojaan. Omaisuuden suoja on ollut heikkoa erityisesti kaavoituksessa, sähkölinjakorvauksissa ja muussa infran rakentamisessa. Maanomistajien neuvotteluasema lunastusuhan alla on tähän saakka ollut olematon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme