Autistiset piirteet lisäävät lapsen riskiä joutua kiusatuksi
Alakouluikäisten lasten sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kommunikaation vaikeudet lisäävät merkittävästi riskiä joutua kiusatuksi. Tämä käy ilmi kasvatustieteen maisteri Maria Junttilan psykiatrian alan väitöstutkimuksesta, joka tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina 24. tammikuuta.

Tutkimuksen mukaan mitä enemmän lapsella on autistisia piirteitä, sitä todennäköisemmin hän joutuu kiusaamisen kohteeksi. Lisäksi lapsen aistiyliherkkyydet, kuten tunto-, haju-, kuulo- ja näköyliherkkyydet, ovat yhteydessä kiusatuksi joutumiseen.
Autismikirjon häiriön on aiemmin osoitettu lisäävän riskiä joutua kiusatuksi. Sen sijaan autististen piirteiden yhteydestä kiusatuksi joutumiseen on tehty vain vähän tutkimusta. Junttilan tutkimus on ensimmäinen, jossa aihetta on tarkasteltu Suomessa.
Väitöstutkimuksessaan Junttila analysoi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta kerättyä yhden ikäluokan kattavaa aineistoa. Tutkimukseen osallistui 4 408 kahdeksanvuotiasta lasta. Heistä 28:lla oli diagnosoitu autismikirjon häiriö.
Autismikirjon häiriön ja autististen piirteiden yhteyttä kiusatuksi joutumiseen tarkasteltiin käyttämällä ASSQ-lomaketta (Autism Spectrum Screening Questionnaire), jonka täyttivät vanhemmat ja luokanopettajat. Lisäksi analysoitiin aistiyli- ja aliherkkyyksien vaikutusta.
Mitä suuremman pistemäärän lapsi saa ASSQ-arvioinneista, sitä enemmän autistisia piirteitä on havaittavissa. Tutkimukseen osallistuneista lapsista 33 % ei saanut ASSQ-arvioinneista lainkaan pisteitä, ja korkean yhteispistemäärän sai 1,3 % lapsista. Loput lapsista sijoittuivat näiden väliin.
Tulokset osoittivat, että tietyt autistiset piirteet, erityisesti vaikeus luoda ikätoverisuhteita, heikot yhteistyötaidot, maalaisjärjen puute sekä aistiyliherkkyydet ja motorinen kömpelyys lisäsivät kiusatuksi joutumisen riskiä.
Tutkimuksessa toteutettiin myös ASSQ-lomakkeen faktorianalyysi. Tuloksena saadun neljän faktorin mallissa kiusatuksi joutuminen latautui samaan faktoriin niiden autististen piirteiden kanssa, joita yhdistivät sosioemotionaaliset vaikeudet.
Tutkimus myös vahvisti aiemmat havainnot siitä, että autismikirjon häiriö lisää merkittävästi kiusatuksi joutumisen riskiä. Opettajien arvioiden mukaan autismikirjon lapsista 54 % joutui kiusatuiksi, kun muilla lapsilla vastaava luku oli 3,8 %. Vanhempien arvioiden mukaan autismikirjon lapsista kiusatuiksi joutui 69 %, kun taas vastaavasti muista lapsista 9,3 %.
Kiusaamisen ehkäisy edellyttää tietoa ja tukitoimia
Junttilan mukaan opettajien ja muiden kasvattajien on tärkeää oppia tunnistamaan autistiset piirteet, jotta lapsia voidaan tukea paremmin. ”Tämän myötä voidaan vahvistaa kaikkien lasten vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitoja sekä ehkäistä kiusaamista. Erityistarpeiden, kuten aistiyliherkkyyksien, huomioiminen on tärkeää kaikissa toimintaympäristöissä”, Junttila painottaa.
Autismikirjon häiriö on keskushermoston kehityksellinen häiriö, jolle ovat tyypillisiä sosiaalisen kommunikaation erityispiirteet, toistavat ja joustamattomat käytösmallit sekä aistimusten säätelyn vaikeudet. Autismikirjon häiriön oireet vaihtelevat lievistä vaikeisiin, ja niiden tunnistamiseen käytetään oirekyselylomakkeita, kuten peruskouluikäisille kehitettyä ASSQ-lomaketta.
Kasvatustieteen maisteri Maria Junttila väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 24. tammikuuta 2025. Lastenpsykiatrian alaan kuuluvan väitöskirjan suomennettu otsikko on: Autistiset piirteet epidemiologisessa lapsiväestössä ja yhteys kiusatuksi joutumiseen. Vastaväittäjänä toimii dosentti Jari Sinkkonen Turun yliopistosta ja kustoksena dosentti Marja-Leena Mattila Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistossa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa 101A (Aapistie 5A) kello 12. Väitöstä voi seurata myös etäyhteydellä: https://oulu.zoom.us/j/67002202053
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
KM Maria Junttila, maria.johanna.junttila@gmail.com, 050 548 2249
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme