Autistiset piirteet lisäävät lapsen riskiä joutua kiusatuksi
Alakouluikäisten lasten sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kommunikaation vaikeudet lisäävät merkittävästi riskiä joutua kiusatuksi. Tämä käy ilmi kasvatustieteen maisteri Maria Junttilan psykiatrian alan väitöstutkimuksesta, joka tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina 24. tammikuuta.

Tutkimuksen mukaan mitä enemmän lapsella on autistisia piirteitä, sitä todennäköisemmin hän joutuu kiusaamisen kohteeksi. Lisäksi lapsen aistiyliherkkyydet, kuten tunto-, haju-, kuulo- ja näköyliherkkyydet, ovat yhteydessä kiusatuksi joutumiseen.
Autismikirjon häiriön on aiemmin osoitettu lisäävän riskiä joutua kiusatuksi. Sen sijaan autististen piirteiden yhteydestä kiusatuksi joutumiseen on tehty vain vähän tutkimusta. Junttilan tutkimus on ensimmäinen, jossa aihetta on tarkasteltu Suomessa.
Väitöstutkimuksessaan Junttila analysoi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta kerättyä yhden ikäluokan kattavaa aineistoa. Tutkimukseen osallistui 4 408 kahdeksanvuotiasta lasta. Heistä 28:lla oli diagnosoitu autismikirjon häiriö.
Autismikirjon häiriön ja autististen piirteiden yhteyttä kiusatuksi joutumiseen tarkasteltiin käyttämällä ASSQ-lomaketta (Autism Spectrum Screening Questionnaire), jonka täyttivät vanhemmat ja luokanopettajat. Lisäksi analysoitiin aistiyli- ja aliherkkyyksien vaikutusta.
Mitä suuremman pistemäärän lapsi saa ASSQ-arvioinneista, sitä enemmän autistisia piirteitä on havaittavissa. Tutkimukseen osallistuneista lapsista 33 % ei saanut ASSQ-arvioinneista lainkaan pisteitä, ja korkean yhteispistemäärän sai 1,3 % lapsista. Loput lapsista sijoittuivat näiden väliin.
Tulokset osoittivat, että tietyt autistiset piirteet, erityisesti vaikeus luoda ikätoverisuhteita, heikot yhteistyötaidot, maalaisjärjen puute sekä aistiyliherkkyydet ja motorinen kömpelyys lisäsivät kiusatuksi joutumisen riskiä.
Tutkimuksessa toteutettiin myös ASSQ-lomakkeen faktorianalyysi. Tuloksena saadun neljän faktorin mallissa kiusatuksi joutuminen latautui samaan faktoriin niiden autististen piirteiden kanssa, joita yhdistivät sosioemotionaaliset vaikeudet.
Tutkimus myös vahvisti aiemmat havainnot siitä, että autismikirjon häiriö lisää merkittävästi kiusatuksi joutumisen riskiä. Opettajien arvioiden mukaan autismikirjon lapsista 54 % joutui kiusatuiksi, kun muilla lapsilla vastaava luku oli 3,8 %. Vanhempien arvioiden mukaan autismikirjon lapsista kiusatuiksi joutui 69 %, kun taas vastaavasti muista lapsista 9,3 %.
Kiusaamisen ehkäisy edellyttää tietoa ja tukitoimia
Junttilan mukaan opettajien ja muiden kasvattajien on tärkeää oppia tunnistamaan autistiset piirteet, jotta lapsia voidaan tukea paremmin. ”Tämän myötä voidaan vahvistaa kaikkien lasten vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitoja sekä ehkäistä kiusaamista. Erityistarpeiden, kuten aistiyliherkkyyksien, huomioiminen on tärkeää kaikissa toimintaympäristöissä”, Junttila painottaa.
Autismikirjon häiriö on keskushermoston kehityksellinen häiriö, jolle ovat tyypillisiä sosiaalisen kommunikaation erityispiirteet, toistavat ja joustamattomat käytösmallit sekä aistimusten säätelyn vaikeudet. Autismikirjon häiriön oireet vaihtelevat lievistä vaikeisiin, ja niiden tunnistamiseen käytetään oirekyselylomakkeita, kuten peruskouluikäisille kehitettyä ASSQ-lomaketta.
Kasvatustieteen maisteri Maria Junttila väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 24. tammikuuta 2025. Lastenpsykiatrian alaan kuuluvan väitöskirjan suomennettu otsikko on: Autistiset piirteet epidemiologisessa lapsiväestössä ja yhteys kiusatuksi joutumiseen. Vastaväittäjänä toimii dosentti Jari Sinkkonen Turun yliopistosta ja kustoksena dosentti Marja-Leena Mattila Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistossa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa 101A (Aapistie 5A) kello 12. Väitöstä voi seurata myös etäyhteydellä: https://oulu.zoom.us/j/67002202053
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
KM Maria Junttila, maria.johanna.junttila@gmail.com, 050 548 2249
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme