Songlines -luentosarja Siidassa ja Vapriikissa 22.1.-19.2.2025
Museokeskus Vapriikki tarjoaa yhdessä Saamelaismuseo Siidan kanssa tänä keväänä voimallisia tarinoita Australiasta ja Saamenmaalta luentojen muodossa. Miten tieto, perinne ja kulttuuri siirtyvät tarinoiden avulla, ja miten tarinat elävät sekä taivaalla että taiteessa, käsityössä ja alkuperäisväestöjen esineissä? Tule kuulemaan lisää aiheesta ilmaisille luennoille, joille voi osallistua keskiviikkoisin klo 18 Vapriikin ja Siidan auditorioissa. Luennot välitetään etäyhteydellä museoiden välillä. Ennen luentoja klo 17 Vapriikissa opastettu kierros Songlines-näyttelyyn pääsylipun lunastaneille.

Vapriikissa Tampereella maaliskuun 2025 loppuun asti esillä oleva Songlines – Australian seitsemän sisarta -näyttely kertoo Australian keskisen aavikon alkuperäiskansojen historiasta ja nykyisyydestä taiteen ja perinteisten käsitöiden uudelleenajattelemisen välityksellä. Kansojenvanhimpien kuratoiman näyttelyn on tuottanut Australian kansallismuseo, ja Saamelaismuseo Siida on toiminut tärkeänä yhteistyökumppanina sen toteuttamisessa Vapriikkiin.
Seitsemän sisaren tarina on yksi Australian tunnetuimmista suullisen perimätiedon kertomuksista eli niin kutsutuista laululinjoista (songlines). Laululinjat ovat Australian syntykertomuksia, jotka muodostavat eräänlaisen tarinan muotoon piirretyn kartan maastosta. Ne kertovat, miten uniajan esi-isät loivat kunkin pinnanmuodon, opettivat käyttämään tietyn alueen antimia ja antoivat yhteisöille tapoja, lakeja ja käyttäytymissääntöjä. Näyttelyissä aavikon taidekeskusten taiteilijat toistavat teoksissaan omaan maahansa liittyvän Seitsemän sisaren tarinan.
Saamelaismuseo Siidan ja Vapriikin yhteisessä luentosarjassa perehdytään Songlines-näyttelyn Australiaa ja Saamenmaata yhdistäviin alkuperäiskansateemoihin, kuten kulttuurin säilyttämiseen, taiteen ja käsityön merkitykseen yhteisöjen elinvoiman vahvistamisessa, tähtitaivaan tarinoihin ja esinekokoelmien palauttamiseen.
Luennot keskiviikkoisin klo 18:
22.1. FT Maj Meriluoto, näyttelypäällikkö, museokeskus Vapriikki
Australian seitsemän sisarta Tampereella – alkuperäisväestön kokoama näyttely kertoo maailman vanhinta tarinaa
Luennolla perehdytään Seitsemän sisaren kiehtovaan tarinaan ja sen merkitykseen Australian aboriginaalien keskeisenä luomiskertomuksena. Samalla tutustutaan yhteisöllisen taiteen kulttuuria ja perinnettä elävöittävään voimaan ja Australian keskisen aavikon ihmisiin, kulttuuriin ja ympäristöön.
29.1. Tutkijatohtori Inker-Anni Linkola-Aikio ja tutkijatohtori Amna Qureshi, Lapin yliopisto
Alkuperäiskansataiteilijoiden ja duojáreiden kertomukset välittävät kulttuuriperintöä digiaikana – esimerkkejä Australiasta ja Saamenmaalta
Esitys käsittelee alkuperäiskansataiteilijoiden ja duojáreiden taide-ajattelun siirtämistä yhteisössään kertomusten avulla. Lisäksi nostetaan esiin alkuperäiskansan kulttuuriperinnön digitoinnin eettisiä kysymyksiä. Esityksessä näytetään filmi Australian alkuperäiskansojen taidetyöpajasta Cedunasta. Esitys pohjautuu Promoting Sustainable Practices in Digitising Indigenous Cultural Heritage (TRUST) ja Arctic Indigenous Design Archives -hankkeiden aikana tehtyyn tutkimukseen.
5.2. Saamenkäsityöalan lehtori ja duojár Anniina Turunen
Duodji kokoelmissa osana taiteellista työskentelyä
"Minulle duodji [käsityö] on ensisijaisesti kommunikaatiota. Duodji kantaa viestejä menneiltä sukupolvilta tuleville sukupolville, ja jokainen jättää siihen merkkejä. Duodjissa tärkeää on hiljainen tieto, jonka voi aistia kehollaan ja mielellään. Ilman tätä tietoa menneet sukupolvet ovat hiljaa."
12.2. Puheenjohtaja Juhani Harjunharja, Ohcejoga Utsjoen Ursa ry:
Andaraksesta arktiseen aikavaellukseen – saamelaisen kansanperinteen taivaankansi
Esitys pohjautuu teemaan ”Nieida kärek (Seulaset) 100 vuotta”. Andaras Kitti oli poromies Utsjoelta ja yksi kolmesta saamelaisesta tähtitaivasta tutkineesta henkilöstä 1800-1900-lukujen tietämissä. Hän oli yksi keskeisimmistä Samuli Paulaharjun kansatieteellisen tutkimuksen asiantuntijalähteistä saamelaisalueella. Kitti toi esiin Plejadien eli Seulasten saamenkielisen nimen Nieida kärek. Lisäksi luennolla esitellään sekä tähtien että muiden tähtikuvioiden ja talvisen taivaan saamelaisen kansanperinteen mukaisia tarinoita.
19.2. FT Eeva-Kristiina Nylander:
Provenienssitutkimus, repatriaatio ja rematriaatio esimerkkeinä dekolonialismista ja indigenisaatiosta museomaailmassa
Luennolla käsitellään museokokoelmien kolonialististen rakenteiden purkamista ja alkuperäiskansaistamista. Prosessia tarkastellaan Berliinissä sijaitsevan Eurooppalaisten Kulttuurien Museossa käynnissä olevan projektin kautta. Museon saamelaiskokoelmat ulottavat juurensa 1600-luvulle, ja ne ovat tällä hetkellä moninäkökulmaisen provenienssitutkimuksen kohteena. Tutkimusta tekevät saamelaiset duojárit eli käsityöläiset ja museon provenienssitutkijat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vapriikkiin liittyen: Näyttelypäällikkö Maj Meriluoto, maj.meriluoto(at)tampere.fi, 040 732 3745
Saamelaismuseo Siidaan liittyen: Yhteisötyövastaava Pia Nikula, pia.nikula(at)samimuseum.fi, 040 621 2663
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vapriikki
Vapriikki avoinna heinäkuussa joka päivä23.6.2025 09:41:06 EEST | Tiedote
Museokeskus Vapriikki Tampereella palvelee lomalaisia heinäkuussa joka päivä. Museo on avoinna klo 10–18. Vapriikissa on tänä kesänä tarjolla peräti kaksi uutta vaihtuvaa näyttelyä: Supersankarit – Antiikista nykypäivään sekä Muinais-DNA: Avain menneisyyteen. Kaikki Vapriikin 14 näyttelyä näkee yhdellä pääsylipulla.
Ensimmäisiä tutkimustuloksia Suomeen palautetuista kalloista – aivojen jäänteet poikkeuksellinen löytö10.6.2025 08:54:17 EEST | Tiedote
Vajaa vuosi on kulunut niin kutsuttujen Pälkäneen kallojen palautumisesta Suomeen, ja nyt kallojen tutkimuksista on saatu ensimmäisiä tuloksia. Neljä muumioitunutta kalloa on CT-kuvattu. Pälkäneen kallojen CT-kuvantamisen tulokset ovat mukana Vapriikissa tällä viikolla avautuvassa Muinais-DNA: Avain menneisyyteen -näyttelyssä.
Vapriikissa avautuu Muinais-DNA: avain menneisyyteen -näyttely4.6.2025 08:42:44 EEST | Tiedote
Miltä menneisyyden ihmiset näyttivät, mistä he tulivat ja millaisia jälkiä he jättivät meihin? Vapriikin Muinais-DNA: Avain menneisyyteen -näyttely vie museokävijän aikamatkalle menneisyyden ihmisten elämään uusimman tieteellisen tutkimuksen keinoin. Samalla selviää, millaisia jälkiä he ovat jättäneet meihin. Näyttelyn avajaisia vietetään 12.6. illalla, avajaisiin voi osallistua ostamalla pääsylipun museoon. Median edustajilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn etukäteen, varaa oma aikasi: viestintäasiantuntija Tähtitalvikki Poikajärvi, puh. 0503211189.
Muinaiset jumalat ja modernit sankarit kohtaavat Vapriikissa21.5.2025 10:16:13 EEST | Tiedote
Vapriikissa 29.5. avautuva Supersankarit-näyttely on vauhdikas ja värikäs matka sankaritarinoiden historiaan. Esille pääsevät niin muinaiset jumalat kuin nykyiset elokuvista ja sarjakuvista tutut sankarit. Näyttely pohtii, millaisia esikuvia supersankareille löytyy muinaisista myyteistä ja taruista, ja kävijä voi seurata supersankarien kehitystä sekä kronologisessa järjestyksessä että teemoittain. Median edustajilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn etukäteen. Varaa oma aikasi: viestintäasiantuntija Tähtitalvikki Poikajärvi, puh. 0503211189.
Pelimuseo avaa Vapriikissa pienoisnäyttelyn yhteistyölautapeleistä19.5.2025 08:43:53 EEST | Tiedote
Suomen pelimuseon Yhteispeli vaakalaudalla – yhteistyölautapelejä Pandemicista Agemoniaan -pienoisnäyttelyssä tutustutaan yhteistyölautapelien maailmaan. Näissä lautapeleissä pelataan yhdessä pelilautaa vastaan, ja pelien haasteet voitetaan tai hävitään myös yhdessä. Perjantaina 23.5. avautuvassa pienoisnäyttelyssä pääsee tutustumaan paitsi ilmiön historiaan, myös yhteen viime vuosien suosituimmista yhteistyölautapeleistä, eli suomalaiseen Agemoniaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme