Ravintoloiden hävikkiruokakokeilut onnistuivat – kokeiluista osa toimipisteiden normaalia toimintaa
Helsingissä kokeiltiin vuonna 2024 oppilaitosten lounailta ja ravintoloilta ylijääneen ruoan lahjoittamista ja jakamista sitä tarvitseville ruoka-aputoimijoiden kautta. Kokeilut onnistuivat hyvin ja siirtyvät tammikuussa osaksi lahjoittavien ravintoloiden normaalia toimintaa. Vastaavia kokeiluja on tehty Vantaalla ja Espoossa.

Kokeiluissa lahjoittavina tahoina toimivat Helsingissä Sodexo, Soupster Family ja Palmia. Hävikkiruokaterminaali Stadin safka noutaa linjastosta ylijääneen ruoan ja kuljettaa sen eteenpäin kokeiluissa mukana oleville ruoka-aputoimijoille. Ruoka-aputoimijat tarjoavat ruoan asiakkailleen paikan päällä nautittavana ateriana.
Palaute kokeilujen linjastohävikkiä vastaanottavilta järjestöiltä on ollut positiivista. Myös kokeiluissa mukana olleissa kouluissa ja oppilaitoksissa on iloittu siitä, että linjastolta ylijäänyt ruoka ei mene hukkaan.
– Kokeiluissa on ollut mukana yhteensä 12 lahjoittavaa toimipistettä, joista meille on tullut maalis-joulukuun 2024 välisenä aikana yhteensä yli 7 000 kiloa linjastohävikkiä toimitettavaksi eteenpäin ruoka-aputoimijoille. Linjastohävikistä tarjotaan helsinkiläisille 740 ateriaa viikossa, kiittelee Stadin safkan kokeiluista vastaava ruoka-aputoiminnan päällikkö Anni Heinälä.
Kokeilut osaksi normaalia toimintaa
Kokeilut ovat Helsingissä ja Vantaalla osa Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -hanketta, jonka tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen pääkaupunkiseudun ravitsemispalveluissa sekä pääkaupunkiseudun ruokahävikkiekosysteemin kehittäminen. Espoo ei ole virallinen hankepartneri, mutta tiiviisti mukana yhteistyössä. Vantaalla lahjoittajina toimivat samat ravitsemispalvelut kuin Helsingissä, ja Espoossa lisäksi Espoo Catering.
– Lahjoitimme syys-joulukuun välisenä aikana Helsingissä yhteensä 2 855 kiloa linjastohävikkiä ruoka-apuun. Koska kokeilu on sujunut erinomaisesti kaikkien osapuolten mielestä, se siirtyy nyt kokeilussa mukana olleissa toimipisteissä osaksi normaalia toimintaa, iloitsee Soupsterin keittiön kehitysjohtaja Tiia Tuomainen.
Hankkeen puolesta käynnistetään uusia kokeiluja sekä ruokahävikin vähentämiseen että hävikkiruoan hyödyntämiseen liittyen vuonna 2025.
Lisätiedot:
Anni Heinälä
Ruoka-aputoiminnan päällikkö, Stadin safka
p. 040 756 8514 / 09 310 24670
anni.heinala@hel.fi
Tiia Tuomainen
Keittiön kehitysjohtaja, Souspter Family
p. 050 355 7119
tiia@soupster.com
Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -projektia koordinoi Vantaan kaupunki, joka toteuttaa sitä yhdessä Helsingin kaupungin, Luonnonvarakeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin toiminta-aika on 1.4.2023–31.3.2026, ja se rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella. Rahoittava viranomainen on Uudenmaan liitto. Hanke on osa HEVi-ohjelmaa.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Kaupunginvaltuuston kyselytunnilla keskusteltiin Helsingin työllisyystilanteesta ja kiireettömästä hoitoonpääsystä22.10.2025 21:30:26 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontui 22. lokakuuta. Kokouksen alussa pidettiin kyselytunti, jossa keskusteltiin Helsingin toimista erityisesti nuorten ja vieraskielisten työllisyystilanteen parantamiseksi sekä kiireettömän hoitoonpääsyn tavoitteista.
Helsinki jatkaa Lapsiystävällinen kunta -työtä uusin tavoittein22.10.2025 15:17:41 EEST | Tiedote
Helsinki haluaa olla kaupunki, jossa jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen kasvuun ja kehittymiseen. Helsinki edistää iloista ja turvallista kaupunkia lapsille ja vahvistaa lasten sekä nuorten hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Helsinki jatkaa UNICEFin mallin mukaista Lapsiystävällinen kunta -työtä vuosina 2025–2028.
Helsingin matkailukesä ennätysvilkas: kansainvälinen matkailu kasvussa21.10.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Helsinki on Suomen suosituin matkailukohde, ja matkailu Helsinkiin kehittyi suotuisasti myös menneenä kesänä. Helsinkiläisissä majoitusliikkeissä rekisteröitiin kesän aikana ennätykselliset 1,6 miljoonaa yöpymistä.
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto kuuli Kaupunkiliikenteen ajankohtaiskatsauksen20.10.2025 18:28:34 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli 20. lokakuuta Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n ajankohtaiskatsausta. Jaosto merkitsi katsauksen tiedoksi.
Oksakoskenpolun pysäköintitalon asemakaava etenee valtuustoon20.10.2025 17:24:40 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 20. lokakuuta esittää valtuustolle Meilahden Oksakoskenpolulle suunnitellun pysäköintitalon asemakaavan hyväksymistä. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Hermanninrantaan toteutettavan uuden koulun, päiväkodin ja nuorisotilojen vuokrahankkeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme

