Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ravintoloiden hävikkiruokakokeilut onnistuivat – kokeiluista osa toimipisteiden normaalia toimintaa

Jaa

Helsingissä kokeiltiin vuonna 2024 oppilaitosten lounailta ja ravintoloilta ylijääneen ruoan lahjoittamista ja jakamista sitä tarvitseville ruoka-aputoimijoiden kautta. Kokeilut onnistuivat hyvin ja siirtyvät tammikuussa osaksi lahjoittavien ravintoloiden normaalia toimintaa. Vastaavia kokeiluja on tehty Vantaalla ja Espoossa.

Kuvituskuva ruokalinjastosta.
Soupster Family on mukana lahjoittamassa linjastohävikkiä Helsingissä. Tiia Tuomainen / Soupster Family

Kokeiluissa lahjoittavina tahoina toimivat Helsingissä Sodexo, Soupster Family ja Palmia. Hävikkiruokaterminaali Stadin safka noutaa linjastosta ylijääneen ruoan ja kuljettaa sen eteenpäin kokeiluissa mukana oleville ruoka-aputoimijoille. Ruoka-aputoimijat tarjoavat ruoan asiakkailleen paikan päällä nautittavana ateriana.

Palaute kokeilujen linjastohävikkiä vastaanottavilta järjestöiltä on ollut positiivista. Myös kokeiluissa mukana olleissa kouluissa ja oppilaitoksissa on iloittu siitä, että linjastolta ylijäänyt ruoka ei mene hukkaan.

– Kokeiluissa on ollut mukana yhteensä 12 lahjoittavaa toimipistettä, joista meille on tullut maalis-joulukuun 2024 välisenä aikana yhteensä yli 7 000 kiloa linjastohävikkiä toimitettavaksi eteenpäin ruoka-aputoimijoille. Linjastohävikistä tarjotaan helsinkiläisille  740 ateriaa viikossa, kiittelee Stadin safkan kokeiluista vastaava ruoka-aputoiminnan päällikkö Anni Heinälä.

Kokeilut osaksi normaalia toimintaa

Kokeilut ovat Helsingissä ja Vantaalla osa Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -hanketta, jonka tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen pääkaupunkiseudun ravitsemispalveluissa sekä pääkaupunkiseudun ruokahävikkiekosysteemin kehittäminen. Espoo ei ole virallinen hankepartneri, mutta tiiviisti mukana yhteistyössä. Vantaalla lahjoittajina toimivat samat ravitsemispalvelut kuin Helsingissä, ja Espoossa lisäksi Espoo Catering.

– Lahjoitimme syys-joulukuun välisenä aikana Helsingissä yhteensä 2 855 kiloa linjastohävikkiä ruoka-apuun. Koska kokeilu on sujunut erinomaisesti kaikkien osapuolten mielestä, se siirtyy nyt kokeilussa mukana olleissa toimipisteissä osaksi normaalia toimintaa, iloitsee Soupsterin keittiön kehitysjohtaja Tiia Tuomainen.

Hankkeen puolesta käynnistetään uusia kokeiluja sekä ruokahävikin vähentämiseen että hävikkiruoan hyödyntämiseen liittyen vuonna 2025.

Lisätiedot:

Anni Heinälä
Ruoka-aputoiminnan päällikkö, Stadin safka
p. 040 756 8514 / 09 310 24670
anni.heinala@hel.fi

Tiia Tuomainen
Keittiön kehitysjohtaja, Souspter Family
p. 050 355 7119
tiia@soupster.com

Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -projektia koordinoi Vantaan kaupunki, joka toteuttaa sitä yhdessä Helsingin kaupungin, Luonnonvarakeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin toiminta-aika on 1.4.2023–31.3.2026, ja se rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella. Rahoittava viranomainen on Uudenmaan liitto. Hanke on osa HEVi-ohjelmaa.

Avainsanat

Kuvat

Kuvituskuva ruokalinjastosta.
Soupster Family on mukana lahjoittamassa linjastohävikkiä Helsingissä.
Tiia Tuomainen / Soupster Family
Lataa
Logobanneri
Food waste ecosystem -hankkeen yhteistyökumppanit
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Framgångar och rekommendationer – Helsingfors nya utvärdering av hållbar utveckling har publicerats7.5.2025 13:58:52 EEST | Pressmeddelande

Helsingfors stads utvärdering av hållbar utveckling, Från agenda till handling – Genomförandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling i Helsingfors 2025, har publicerats tillsammans med de fem största städernas utvärderingar. Genomförandet av hållbarhet i Helsingfors under den gångna fullmäktigeperioden 2021–2025 utvärderas genom fyra huvudteman: ekologisk, social, ekonomisk och kulturell hållbarhet.

Onnistumisia ja suosituksia – Helsingin kestävän kehityksen uusi arvio on julkaistu7.5.2025 13:58:52 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin kestävän kehityksen arvio Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2025 on julkaistu yhdessä viiden suurimman kaupungin arvioiden kanssa. Kestävyyden toteutumista Helsingissä kuluneen valtuustokauden 2021–2025 aikana arvioidaan neljän pääteeman kautta; tarkastelussa ovat ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys.

Successes and recommendations – Helsinki’s new Voluntary Local Review has been published7.5.2025 13:58:52 EEST | Press release

The City of Helsinki’s latest Voluntary Local Review, entitled From Agenda to Action – Implementation of the UN Sustainable Development Goals in Helsinki 2025, has been published along with the reviews of the five largest cities in Finland. The Review examines the realisation of sustainability in Helsinki during the 2021–2025 council period of office through four main themes: ecological, social, economic and cultural sustainability.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye