Vakavasta aivoverenvuodosta selviytyneillä nuorilla on kohonnut itsemurhariski – psyykkiseen kuntoutumiseen kiinnitettävä enemmän huomiota
HUSin neurokirurgialla tehty kansallinen suomalaistutkimus paljasti, että hengenvaarallisesta aivoverenvuodosta hengissä selvinneillä on merkittävästi kohonnut itsemurhan riski. Riskiryhmässä ovat erityisesti alle 40-vuotiaat ja toipumisen alkuvaiheessa olevat potilaat.

Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto (subaraknoidaalivuoto eli SAV) on hengenvaarallinen aivoverenkiertohäiriö, jossa aivovaltimopullistuman eli aneurysman puhkeaminen aiheuttaa aivoverenvuodon. Nykyään yhä useampi SAV-potilas selviää hengissä ja toipuu fyysisesti hyvin, mutta silti vähintään kolmannes kaikista sairastuneista kärsii masennuksesta ja ahdistuneisuudesta.
HUSin ja Helsingin yliopiston tutkijoiden Neurology-tiedelehdessä julkaistu tutkimus selvitti itsemurhariskiä Suomessa kahden vuosikymmenen ajalta niillä potilailla, jotka selvisivät hengissä SA-vuodosta vähintään kuukauden ajan sairastumisensa jälkeen. Tutkimus kattoi yli 5 700 potilasta.
Tulokset osoittavat, että SA-vuodosta selvinneiden itsemurhariski on noin 75 prosenttia korkeampi verrattuna samanikäiseen ja -sukupuoliseen muuhun suomalaisväestöön. Erityisen korkea riski havaittiin nuorilla eli 15–39-vuotiailla, joilla se oli lähes nelinkertainen. Lisäksi ensimmäinen sairastumisen jälkeinen vuosi näyttäytyi erityisen riskialttiina ajanjaksona itsemurhalle.
Pelkkä fyysinen toipuminen ei riitä
”On huolestuttavaa, että peräti 14 prosenttia nuorten SAV-selviytyjien kuolemista johtui itsemurhasta. SA-vuodon jälkeinen kohonnut itsemurhariski vaikuttaa olevan suurempi kuin muissa aivoverenkiertohäiriöissä, eli aivoinfarktissa ja aivokudoksen sisäisessä verenvuodossa”, kertoo lääketieteen kandidaatti ja väitöskirjatutkija Aleksanteri Asikainen Helsingin yliopistosta.
SA-vuodon ja kohonneen itsemurhariskin yhteyden ajatellaan johtuvan äkillisestä fyysisen ja kognitiivisen toimintakyvyn heikkenemisestä, mikä lisää psyykkistä kuormitusta ja pahentaa olemassa olevia mielenterveyshäiriöitä. Nuorilla, usein terveillä henkilöillä, SA-vuodon seuraukset todennäköisesti näkyvät jokapäiväisessä elämässä muuta väestöä selvemmin.
Tutkimusryhmän muut jäsenet, HUSin neurokirurgi, dosentti Miikka Korja, Helsingin yliopiston geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio ja HUSissa neurokirurgiaan erikoistuva lääkäri, dosentti Ilari Rautalin painottavat jatkotutkimusten tarvetta, jotta itsemurhariskiin vaikuttavia riskitekijöitä voidaan tunnistaa tarkemmin ja kehittää kuntouttavia toimia potilaiden tukemiseksi.
”Tutkimuksemme korostaa, että pelkkä fyysinen toipuminen ei riitä. On entistä tärkeämpää tunnistaa potilaiden psykologisen tuen tarve ja puuttua mielenterveyden ongelmiin varhain, jotta pystytään ehkäisemään elämänlaatua merkittävästi heikentäviä ja jopa hengenvaarallisia seurauksia”, tutkimusartikkelin vastuututkija Rautalin kiteyttää.
Tutkimusartikkeli: Asikainen A, Korja M, Kaprio J, Rautalin I. Risk of Suicide After Aneurysmal Subarachnoid Hemorrhage: A Nationwide Study
Tutkimus on julkaistu Neurology-lehdessä verkossa 15.1.2025
Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: arvioimme ja kehitämme jatkuvasti hoitoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja potilaskokemukseen perustuen. Teemme HUSissa tiivistä tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Julkaisemme vuosittain noin 2400 vertaisarvioitua tutkimusta, joita nostamme esiin uutisissamme.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lääketieteen kandidaatti, väitöskirjatutkija Aleksanteri Asikainen,
HUS Neurokeskus, Neurokirurgia ja Helsingin yliopisto
aleksanteri.asikainen@helsinki.fi
Neurokirurgian erikoislääkäri, dosentti Miikka Korja
HUS Neurokeskus, Neurokirurgia ja Helsingin yliopisto
miikka.korja@hus.fi
Neurokirurgiaan erikoistuva lääkäri, dosentti Ilari Rautalin,
HUS Neurokeskus, Neurokirurgian jaHelsingin yliopisto
ilari.rautalin@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Graviditetskomplikationer ojämnt fördelade i Finland – mer blodtrycksproblem i östra och norra Finland8.7.2025 10:15:28 EEST | Pressmeddelande
Graviditetskomplikationer förknippade med högt blodtryck, såsom preeklampsi och blodtryckssjukdom under graviditeten, är vanligare i östra och norra Finland jämfört med resten av landet. Förhöjt blodtryck under graviditeten kan vara kopplat till för låg fiberhalt i livsmedelsinköpen.
Raskauskomplikaatiot eivät jakaannu Suomessa tasaisesti – Itä- ja Pohjois-Suomessa on enemmän verenpaineongelmia8.7.2025 10:15:28 EEST | Tiedote
Korkeaan verenpaineeseen liittyvät raskauskomplikaatiot kuten pre-eklampsia ja raskaudenaikainen verenpainetauti ovat yleisempiä Itä- ja Pohjois-Suomessa kuin muualla Suomessa. Raskaudenaikainen verenpaineen nousu saattaa olla yhteydessä vähäiseen kuidun määrään ruokaostoksissa.
Obstetric complications unevenly distributed in Finland - Blood pressure-related problems more prevalent in Eastern and Northern Finland8.7.2025 10:15:28 EEST | Press release
Complications during pregnancy related to elevated blood pressure, such as pre-eclampsia and gestational hypertension, are more common in Eastern and Northern Finland than elsewhere in Finland. An increase in gestational hypertension may be linked to a limited amount of fiber in food purchases.
Under sommaren syns skador och smällar på jourerna8.7.2025 08:48:06 EEST | Pressmeddelande
På sommaren rör man på sig mer och vistas mer utomhus än under andra årstider. Detta syns också på HUS sjukhus – särskilt på jourerna. Skador som är typiska för sommaren uppstår bland annat under hobbyer, i den lätta trafiken, på fritidsbyggen och när det snickras. Hos barn och unga ligger betoningen på fallolyckor utomhus.
Kesäkaudella vammat ja kolhut näkyvät päivystyksissä8.7.2025 08:48:06 EEST | Tiedote
Kesällä liikutaan ja puuhataan ulkona enemmän kuin muina vuodenaikoina. Tämä näkyy myös HUSin sairaaloissa – erityisesti päivystyksissä. Kesälle tyypilliset vammat liittyvät muun muassa harrastuksiin, kevyeen liikenteeseen, vapaa-ajan rakennustöihin ja nikkarointiin. Lapsilla ja nuorilla korostuvat ulkona liikkuessa tapahtuneet kaatumiset ja putoamiset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme