Virtavesien tilannekuva kokoaa tiedot jokien ja purojen kulttuuriperinnöstä
Virtavesien kulttuuriperinnön tilannekuva on laaja esitys virtavesiympäristöjen ihmistoiminnasta ja sen synnyttämästä kulttuuriperinnöstä. Julkaisu kattaa 11 000 vuoden ajanjakson jääkaudesta nykyhetkeen.

Museovirasto julkaisema Virtavesien kulttuuriperinnön tilannekuva - jääkaudesta nykyhetkeen on ensimmäinen valtakunnallinen esitys virtavesiympäristöjen kulttuuriperinnöstä. Tilannekuva keskittyy jokiin ja puroihin sekä niiden välittömään ympäristöön. Pääosassa ovat arkeologinen kulttuuriperintö ja rakennusperintö, mutta mukana on myös maisemia ja aineetonta kulttuuriperintöä.
Tarkastelun pohjana ovat arkeologian ja rakennetun kulttuuriperinnön valtakunnalliset paikkatietoaineistot. Paikkatietojen kautta nousevat esiin myös maantieteellisten alueiden erot ja erityispiirteet sekä perinteiden muuttuminen ajassa.
Virtavesien aineellinen ja aineeton kulttuuriperintö kertovat myös ihmisen luonto- ja ympäristösuhteesta. Virtavesissä luonto- ja kulttuuriarvot limittyvät toisiinsa, sillä luonnonympäristö ja kunkin ajan tarpeet ja tietotaito ovat yhdessä ohjanneet ihmisten toimintaa.
”Virtavesien kulttuuriperinnössä on nähtävissä pitkä ihmistoiminnan ja luonnonympäristön välinen tasapainoinen yhteys, joka on horjunut voimakkaasti vasta 1800-luvulla alkaneen teknologisen kehityksen ja sitä seuranneen teollistumisen myötä,” kuvailee tilannekuvan toimittaja, projektipäällikkö Teemu Mökkönen Museovirastosta.
Yksi taustatekijä tilannekuvan julkaisemiselle ovat 2000-luvun monet virtavesien kunnostushankkeet, joissa myös museoviranomaiset ovat olleet mukana. Niiden myötä on havaittu tarve koota yksittäisiä kohteita laajempi selvitys Suomen virtavesien tilanteesta.
“Julkaisu paitsi lisää tietoa virtavesien kulttuuriperinnöstä toivottavasti myös mahdollistaa yhä tiiviimpää vuoropuhelua ja yhteistyötä kulttuuriperintö- ja luontoarvojen yhteensovittamisessa,” sanoo osastonjohtaja Ulla Salmela Museovirastosta.
Julkaisun ovat kirjoittaneet pääosin Museoviraston Kulttuuriympäristöpalvelut-osaston projektipäällikkö Teemu Mökkönen ja erikoisasiantuntija Sallamaria Tikkanen. Lisäksi katsauksia eri aiheista ovat kirjoittaneet myös Museoviraston ulkopuoliset asiantuntijat. Julkaisun on toimittanut Teemu Mökkönen.
Selvityksen ohjausryhmässä on ollut edustettuina laajasti erilaisia virtavesitoimijoita: mukana oli ELY-keskusten, alueellisten vastuumuseoiden, Metsähallituksen, SYKEn ja luonnonsuojelujärjestöjen edustajia sekä virtavesien vedenalaisen arkeologian asiantuntijoita.
Selvitys- ja julkaisuhanke toteutettiin osana Museoviraston vesien kulttuuriperinnön toimintaohjelmaa Virtaa veden perinnöstä, 2021–2025. Tilannekuvan jatkoksi pyritään tuottamaan ohje parhaista käytännöistä kulttuuriperinnön huomioimiseksi virtavesien, kosteikkojen ja ranta-alueiden hankkeissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu Mökkönen, projektipäällikkö, Museovirasto, teemu.mokkonen@museovirasto.fi, 0295 33 6203
Kuvat





Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museoviraston hankeavustukset Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaan ovat haettavissa 17.3.2025 alkaen17.3.2025 10:24:26 EET | Tiedote
Hankeavustuksilla vahvistetaan Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa tukevia yhteistyö- ja kehittämishankkeita. Jaossa on yhteensä enintään 117 000 euroa. Avustuksen hakuaika päättyy 12.5.2025 klo 15.00. Avustusta haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Museovirasto jakoi 259 000 euroa toiminta-avustuksina kulttuuriperintöalan toimijoille25.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 toimintaan jaettiin yhteensä 259 000 euroa 12 eri toimijalle. Yleisavustuksen tavoitteena on edistää kulttuuriperinnön merkitystä, arvostusta ja vaikutusta yhteiskunnassa sekä kulttuuriperintöalan kehittymistä, osaamista ja kansainvälistymistä. Avustusta saaneiden toimijoiden työssä painottui sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävä ja vastuullinen kulttuuriperintötyö.
Museovirasto avasi avustushaun kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin – hae 1.4.2025 klo 15 mennessä20.2.2025 09:41:40 EET | Tiedote
Museovirasto avasi 18.2.2025 avustushaun kuvataiteilijoiden vuosien 2025–2026 näyttelypalkkioiden kattamiseen. Ammatillisten museoiden lisäksi myös eräät muut näyttelynjärjestäjät voivat hakea avustusta näyttelypalkkioiden maksamiseen ammattikuvataiteilijalle. Avustuksia haetaan Haeavustuksia.fi-palvelun kautta 1.4.2025 klo 15 mennessä.
Uusi palvelu helpottaa Museoviraston arkiston käyttöä5.2.2025 09:43:09 EET | Tiedote
Museovirasto on avannut verkkoon uuden arkistopalvelun, joka kokoaa yhteen tietoja Museoviraston laajan arkiston asiakirja-aineistosta. Aiemmin eri muodoissa säilytetty aineisto on nyt helpommin saavutettavissa. Osaa aineistosta voi katsella suoraan palvelussa, osan voi tilata tutkittavaksi tutkijasaliin.
Museokäyntiluvut edelleen huipussaan – Vuonna 2024 Suomen museoissa vierailtiin yli 8,4 miljoonaa kertaa4.2.2025 10:20:59 EET | Tiedote
Museoviraston keräämien alustavien tietojen mukaan vuonna 2024 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin yhteensä 8 441 840 kertaa. Vuoden 2023 ennätysluvusta (8 742 782) museokäyntien määrä on laskenut hieman. Käyntimäärät ovat kuitenkin edelleen huippulukemissa, ja museoiden suosio jatkuu vahvana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme