Sote-tiekartalla sujuvuutta yhteistyöhön Satakunnassa
Satakunnan alueen sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialojen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) tiekartta vuosille 2025–2030 on valmistumassa. Tiekartta ja sitä toteuttava kumppanuusverkosto luovat pohjan entistä sujuvammalle ja vaikuttavammalle alojen yhteistyölle Satakunnassa.

Tiekartta on vastaus vuoden 2023 sote-uudistukseen, jossa sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyivät kuntien ja kuntayhtymien vastuulta hyvinvointialueille. Tämä muutos loi tarpeen alueellisen sosiaali- ja terveysalan TKI-toiminnan uudelleenjärjestelyille.
Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) Sotetiekartta Satakuntaan -hankkeessa luotu tiekartta on laadittu laajassa yhteistyössä Satakunnan alueen sote-toimijoiden kanssa. Työhön ovat osallistuneet Diakin lisäksi Satakunnan hyvinvointialue, Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK), ammatilliset oppilaitokset (WinNova ja Sataedu), alueen kunnat, seurakunnat, sote-alan järjestöt ja yritykset.
Visio, tavoitteet ja toimenpiteet vievät Satakuntaa eteenpäin
Sote-uudistuksen myötä TKI-toiminnan kehittämisellä on tärkeä rooli Satakunnassa. Alueen on suunnattava resurssinsa kansallisen rahoituksen vähentyessä kustannustehokkaasti ja hyödynnettävä keskinäistä yhteistyötä maakunnan kilpailuetuna. Tiekartta auttaa ehkäisemään päällekkäisyyksiä ja suuntaamaan TKI-toimintaa niin, että maakunnan sosiaali-, hyvinvointi- ja terveysalan toimijoiden tarpeet tulevat huomioiduiksi mahdollisimman kattavasti.
Tiekartassa määritellään selkeä visio ja konkreettiset tavoitteet, jotka vastaavat Satakunnan sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan toimijoiden tarpeisiin. Se sisältää myös käytännön toimenpide-ehdotuksia TKI-toiminnan vahvistamiseksi. Tiekartan avulla pyritään mm. lisäämään yhteistyön vaikuttavuutta, hyödyntämään aiempaa enemmän kansallisia ja kansainvälisiä rahoitusmahdollisuuksia sekä tekemään alueen TKI-toiminnasta entistä näkyvämpää alueellisesti ja kansallisesti.
Resurssit tehokkaammin käyttöön – yhteistyö tuo kilpailuetua
Tiekartan toteutusta johtaa jatkossa koordinaatioryhmä, johon kuuluvat Satakunnan hyvinvointialue, SAMK, Diak, Porin yliopistokeskuksen Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova ja Satakunnan yhteisökeskus. Tämä yhteistyö varmistaa, että eri toimijoiden asiantuntemus ja resurssit tulevat hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla.
− Laaja-alainen alueen kehittämistarpeet ja tavoitteet huomioiva yhteistyö vahvistaa kehittämistyön vaikuttavuutta Satakunnan alueen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteistyön tavoitteena on tukea myös alueelle tehtäviä investointeja ja kehittämistyön näkyvyyden lisääntymistä, sanoo Diakin erityisasiantuntija Annukka Armanto.
Tiekartta esitellään webinaarissa 30.1.2025 – tule mukaan!
Satakunnan sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialojen TKI-tiekartta esitellään torstaina 30.1.2025 klo 9.00–12.00 järjestettävässä webinaarissa ”Yhdessä kohti hyvinvoivaa Satakuntaa”. Tilaisuudessa kuullaan tiekartan keskeiset sisällöt ja käynnistetään vuoden 2025 TKI-yhteistyö verkoston kanssa.
Yhteyshenkilöt
Annukka ArmantoErityisasiantuntija
Verkoston koordinaatioryhmän jäsen
Katja HelanderProjektipäällikkö
Sosiaali- ja terveysalan TKI-kumppanuusverkosto ja tiekartta 2025-2030 Satakuntaan -hanke
Liisa VallinViestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 321 9234liisa.vallin@diak.fiLinkit
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakin Oulun-kampuksen sairaanhoitajakoulutus veti hyvin hakijoita26.3.2025 13:25:59 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 45 Oulussa järjestettävään sairaanhoitaja (AMK) -koulutukseen.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Porin-kampuksen terveydenhoitajakoulutus yksi Diakin suosituimmista26.3.2025 13:22:42 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 70 Porissa järjestettäviin sairaanhoitaja (AMK) ja terveydenhoitaja (AMK) -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Jyväskylän diakoniatyön koulutus yksi Diakin suosituimpia26.3.2025 13:18:38 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 40 Jyväskylässä järjestettäviin sosionomi (AMK), diakoniatyö ja sosionomi (AMK), kirkon nuorisotyö -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakiin hakeneiden määrä kasvoi lähes kolmanneksen26.3.2025 13:11:31 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa AMK- ja YAMK-koulutuksiin Helsingissä, Oulussa, Porissa, Jyväskylässä, Pieksämäellä ja verkossa.
Julkaisuseminaari: Seurakuntien toiminnan muutos ja alueelliset kehitystrendit -tutkimusraportti 202413.3.2025 15:01:08 EET | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan tuoreita tutkimustuloksia seurakuntien toiminnan muutoksesta ja alueellisista kehitystrendeistä julkaisuseminaariin 18.3. klo 15.30-17.15.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme