Tehtävämäärät laskivat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella viime vuonna
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella oli vuonna 2024 yhteensä 45 892 pelastuksen ja ensihoidon tehtävää. Vuonna 2023 luku oli 51 155. Ensihoidon uuden tehtävänkäsittelyohjeen käyttöönotto vähensi tehtävien määrää.

Tulipalojen ja liikenneonnettomuuksien määrä laski
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella oli vuonna 2024 yhteensä 7 715 pelastustehtävää, kun vuotta aiemmin luku oli 8 271.
Tulipaloja, eli rakennuspaloja, rakennuspalovaaroja, liikennevälinepaloja ja muita tulipaloja oli viime vuonna 803 kappaletta. Määrä laski edellisvuodesta, jolloin luku oli 852. Tulipalojen osuus pelastustehtävistä oli noin 10 prosenttia, mikä pysyi samana edellisvuoteen verrattuna.
Rakennuspaloja viime vuonna oli 98, kun vuonna 2023 niitä oli 84. Tulipaloissa kuoli vuonna 2024 kolme henkilöä, kun edellisenä vuonna palokuolemia oli kuusi.
Liikenneonnettomuuksia viime vuonna kirjattiin 1085 kappaletta, kun vuotta aiemmin lukumäärä oli 1138. Erilaisissa onnettomuuksissa menehtyi 28 henkilöä vuonna 2024, kun vuonna 2023 menehtyneitä oli 27.
Yksi suuronnettomuus, jossa ei henkilövahinkoja
Alueellamme tapahtui viime vuonna yksi suuronnettomuus: rakennuspalo joulukuussa Tuusulassa. Onnettomuuden vahingot olivat yli puoli miljoonaa euroa. Henkilövahinkoja onnettomuudessa ei ollut. Vuonna 2023 suuronnettomuuksia kirjattiin kolme.
Onnettomuus luokitellaan suuronnettomuudeksi, mikäli siinä kuolee viisi henkilöä, loukkaantuu 10 henkilöä tai omaisuutta tuhoutuu 500 000 euron arvosta.
Myös ensihoitotehtävien määrä laski
Ensihoitoyksiköillä oli vuonna 2024 yhteensä 38 177 tehtävää, kun vuonna 2023 tehtäviä oli 42 885. Vähennystä tapahtui jokaisessa tehtävien kiireellisyysluokassa. Erityisesti vähennystä tapahtui korkean ja keskisuuren riskin tehtävissä, noin 30 prosenttia kummassakin.
Ensihoitotehtävien määrän laskua selittää se, että vuosi 2024 oli kokonaisuudessaan ensimmäinen, jolloin käytössä oli uusi ensihoidon tehtävänkäsittelyohje. Vuoden 2023 marraskuuhun saakka hätäkeskustietojärjestelmä määritteli tehtävän kiireellisyyden. Uudistuksen myötä hätäkeskuspäivystäjän roolia vahvistettiin ja harkintavaltaa lisättiin.
Ensihoidon tehtäväsidonnaisuus vuonna 2024 oli keskimäärin 31,59 prosenttia. Luku kuvaa osuutta työajasta, jolloin ensihoitoyksikkö on suorittamassa ensihoitotehtävää. Vuonna 2023 tehtäväsidonnaisuusprosentti oli 34,37.
Tehtävämäärät hyvinvointialueittain
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos palvelee sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta (VAKE) että Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta (Keusote). Vuonna 2024 VAKEn alueella oli yhteensä 23 419 tehtävää, kun edellisenä vuonna luku oli 26 465.
Keusoten alueella oli viime vuonna 14 758 tehtävää ja edellisenä vuonna 16 420. Keusoten alueeseen kuuluvat Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Mäntsälän, Pornaisten ja Tuusulan kunnat.
Saapumisaikatavoite parani hieman
Pelastustoiminnassa kohteeseen saapumisaikatavoite on määritelty eri riskialueilla erilaiseksi. Ensimmäisen tehtävällä olleen yksikön toimintavalmiusajan mediaani oli viime vuonna 6:57 minuuttia, kun se vuonna 2023 oli 7:03 minuuttia.
Haastavin tilanne on edelleen korkeimman riskiluokan, eli tiiviisti rakennetun asutuksen alueilla, joissa kohde tulisi saavuttaa kuuden minuutin kuluessa hälytyksestä. Tilanne tulee parantumaan tulevaisuudessa, sillä Vantaalle rakennetaan yhteensä neljä valmiusasemaa. Ensimmäinen näistä aloitti toimintansa lokakuussa Tikkurilassa, ja alueen toimintavalmius on parantunut huomattavasti tämän jälkeen.
Vuonna 2024 pelastusyksikön lähtöajan mediaani oli 93 sekuntia, kun se vuonna 2023 oli 91 sekuntia.
Sopimuspalokuntien tehtävämäärä kasvoi edelleen
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella toimii 30 sopimuspalokuntaa. Sopimuspalokunnat antavat merkittävää apua pelastuslaitosten yksiköille. Sopimuspalokuntia käytetään yleensä pelastuslaitoksen yksiköiden apuna, mutta esimerkiksi Pornaisissa sopimuspalokunnat hoitavat joitakin tehtäviä itsenäisesti ja ovat nopein apu kyseisellä alueella.
Vuonna 2024 sopimuspalokunnilla oli yhteensä 771 tehtävää, kun vuonna 2023 niitä oli 648. Määrä on jatkanut kasvuaan, sillä vuonna 2022 sopimuspalokunnilla oli yhteensä 491 tehtävää. Eniten hälytyksiä kertyi viime vuonna Savion VPK:lle, Asolan VPK:lle sekä Pornaisten VPK:lle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jussi RahikainenApulaispelastusjohtajaKeski-Uudenmaan pelastuslaitos
Puh:09 41 9140jussi.rahikainen@vakehyva.fiJyrki LandstedtPelastusjohtajaKeski-Uudenmaan pelastuslaitos
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Kaisa AhonenEnsihoitopäällikköKeski-Uudenmaan pelastuslaitos
Puh:09 419 140kaisa.ahonen@vakehyva.fiKuvat

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Tehtävänämme on pelastustoiminnan järjestäminen, onnettomuuksien ehkäisy sekä häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautuminen toiminta-alueellamme.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kuuluu hallinnollisesti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueeseen, mutta palvelee myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Toimimme kahdeksan kunnan alueella tiiviissä yhteistyössä lähialueiden pelastuslaitosten ja muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Elämän liekki -tunnustukset jaettiin viidelle sankarilliselle kansalaiselle18.6.2025 12:32:24 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on myöntänyt Elämän liekki -tunnustuksen viidelle henkilölle, jotka ovat toimineet poikkeuksellisen rohkeasti ja esimerkillisesti hätätilanteissa. Tunnustus myönnetään teosta, joka on pelastanut ihmishengen tai estänyt vakavan onnettomuuden. Tunnustukset jaettiin Vantaan pelastuskeskuksella tällä viikolla.
Aluehallitus kokoontui ensimmäistä kertaa: Vaikuttamistoimielimet asetettiin17.6.2025 16:13:37 EEST | Tiedote
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) vasta valittu aluehallitus kokoontui ensimmäistä kertaa 17. kesäkuuta. Uuden aluehallituksen puheenjohtajana toimii Sirkka-Liisa Kähärä (sd.).
Yhteistyöllä pitkäaikaisasunnottomuutta vastaan: Vantaan ja VAKEn uusi hanke16.6.2025 14:19:30 EEST | Tiedote
Asunto kaikille -hanke on käynnistynyt. Se on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) ja Vantaan kaupungin yhteistyöhanke, joka on osa valtakunnallista ohjelmaa pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi. Hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja pitkäaikaisasunnottomien auttamiseksi ja asunnottomuuden ehkäisemiseksi, yhdessä olemassa olevien toimijoiden kanssa. Hanke pyrkii yhdessä kumppaneidensa kanssa edistämään erilaiset tarpeet huomioivia asumisen tukitoimia ja ratkaisuja.
VAKEn aluevaltuusto järjestäytyi ja valitsi toimielimet nelivuotiselle valtuustokaudelle10.6.2025 11:11:30 EEST | Tiedote
Uuden aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa 9.6.2025 käsiteltiin muun muassa hyvinvointialueen vuoden 2024 arviointikertomus sekä hyväksyttiin tilinpäätös. Lisäksi vastattiin valtuustoaloitteeseen koskien sosiaaliohjaajien ja psykiatristen sairaanhoitajien työpanoksen turvaamista perusopetuksessa ja toisella asteella.
Kutsu medialle: VAKEn aluevaltuuston kokous ma 9.6.2025 klo 186.6.2025 11:50:37 EEST | Tiedote
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoustaa maanantaina 9.6.2025 klo 18 Vantaan kaupungintalon valtuustosalissa Tikkurilassa (Asematie 7, Vantaa). Kyseessä on 1.6.2025 alkaneen valtuustokauden ensimmäinen kokous.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme