Jyväskylän yliopisto vastaa turvallisuusteknologian ja datatieteen osaajapulaan laajentamalla diplomi-insinöörikoulutusta
Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa käynnistyy kaksi uutta monitieteistä ja yliopiston vahvuusalueisiin pohjautuvaa diplomi-insinöörin koulutusta: turvallisuusteknologia sekä tilastotiede ja datatiede. Koulutukset täydentävät vuonna 2020 informaatioteknologian tiedekunnassa alkanutta DI-koulutusta ja hyödyntävät monialaisen yliopiston laajaa opetustarjontaa.

Uuden tekniikan alan koulutusvastuun myötä Jyväskylän yliopisto käynnistää turvallisuusteknologian sekä tilasto- ja datatieteen diplomi-insinöörikoulutukset, jotka sijoittuvat matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. Vuonna 2026 alkavaksi suunnitelluissa koulutuksissa voi opiskella tekniikan kandidaatiksi, diplomi-insinööriksi ja tekniikan tohtoriksi. Koulutukset täydentävät Jyväskylän yliopiston profiilia tekniikan alan kouluttajana aloilla, joita perinteiset insinööritieteet eivät täysin kata. Koulutusohjelmiin tulee haettavaksi yhteensä 120 aloituspaikkaa: turvallisuusteknologiaan 70 aloituspaikkaa ja tilasto- ja datatieteeseen 50 aloituspaikkaa.
- Vuonna 2026 käynnistyvät DI-koulutukset perustuvat yliopistomme tutkimuksen vahvoihin aloihin, joita ovat muun muassa ydin- ja kiihdytinpohjainen fysiikka, nanomateriaalit, matematiikka, tilasto- ja datatiede sekä yhteiskunnallinen turvallisuus. Koulutuksella vastaamme yhteiskunnan ja yrityselämän tarpeisiin tekniikan aloilla sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, kertoo Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala.
- Laaja-alaistuva tekniikan koulutus luo mahdollisuuden sellaiselle synergialle koulutuksen toteutuksessa, joka nykyistä paremmin vastaa muuntuvan työelämän osaamistarpeisiin, sanoo Jyväskylän yliopiston koulutuksesta vastaava vararehtori Marja-Leena Laakso.
Monitieteistä riskien arviointi- ja hallintakykyä
Nykypäivän maailmassa lisääntyvät uhat ja kriisit ovat komplekseja. Riskienhallinnan asiantuntijat ovat avainasemassa, kun suunnitellaan infrastruktuureja suojelevia turvallisuusratkaisuja, uusien teknologioiden ja materiaalien turvallista käyttöä, vetytaloutta liikenteessä ja energiantuotannossa, pienten modulaaristen ydinreaktoreiden (SMR) käyttöönottoa tai CBRNE-turvallisuutta (kemialliset, biologiset, radiologiset, ydin- ja räjähdeuhat).
- Uudet diplomi-insinöörit pystyvät kehittämään yritysten turvallisuuskäytänteitä, johtamaan turvallisuuskulttuurin kehittämistä sekä vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon turvallisuuden, riskien hallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Esimerkiksi turvallisen ja vastuullisen kiertotalouden kehittäminen edellyttää kemikaaliturvallisuuden hallinnan lisäksi laajaa toimintaympäristön ja lainsäädännön tuntemusta, kertoo matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen.
Tilastotieteen ja datatieteen osaajista kasvava tarve
Datan ja myös virheellisen datan määrän lisääntyessä sekä datan keruun helpottuessa datan analyysitarpeet ovat valtavat ja datatieteen asiantuntijoista on suuri pula. Kilpailukyvyn ylläpitämiseksi tarvitaan erityisesti tekoälyn, kvanttilaskennan ja data-analytiikan hyödyntäjiä. Koulutus täydentää myös Jyväskylän yliopiston vahvaa it-profiilia.
Kiitos yhteistyökumppaneille!
Koulutusvastuun laajentaminen tekniikan koulutukseen on ollut yliopiston tavoitteena jo pitkään. Hakemuksen onnistumisessa on ollut avainasemassa sekä alueellisesti koko maakunnasta että kansallisesti saatu laaja tuki kauppakamarilta, yrittäjiltä ja yrityksiltä.
- Suuri kiitos kuuluu alueen kansanedustajille, jotka ovat olleet yhteisessä rintamassa tukemassa esitystä, jolla on tärkeä merkitys alueen elinkeinorakenteen uudistumiselle ja kilpailukyvylle digitaalisessa yhteiskunnassa. Kiitos myös kaikille muille sidosryhmillemme, jotka ovat lausunnoillaan tukeneet koulutusvastuun saamista iloitsee Ojala.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Rehtori Jari Ojala, jari.ojala@jyu.fi, +358400247387
Dekaani Mikko Mönkkönen, mikko.monkkonen@jyu.fi, +358504413682
Varadekaani Maija Nissinen, maija.nissinen@jyu.fi, +358504280804
Fysiikan laitoksen johtaja Timo Sajavaara, timo.sajavaara@jyu.fi, +358408054114
Tilastotieteen professori Juha Karvanen, juha.t.karvanen@jyu.fi, +358408054667
Kuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme