Gallen-Kallela museets utställning lyfter fram mediumistisk konst av en bortglömd konstnär Aleksandra Ionowa
Utställningen som öppnar i februari på Gallen-Kallela museet är en översikt över mediumistisk konst av den bortglömda konstnären Aleksandra Ionowa. Utöver hennes omfattande livsverk lyfter utställningen fram osynliga nätverk av kvinnor som var intresserade av andlighet och deras betydelse för den mediumistiska konstens och esoterismens historia i Finland.

Aleksandra Ionowa – visioner om andevärlden och fred (8.2.-1.6.2025)
Utställningen Aleksandra Ionowa - visioner om andevärlden och fred, som öppnar på Gallen-Kallela Museet, lyfter fram en finsk konstnär som få hört talas om tidigare.
Aleksandra Ionowas (1899–1980) närkrets kände henne som en betydande mystikerkonstnär, som de ansåg hade en viktig roll i mänsklighetens andliga utveckling. Sommaren 1946 sägs det att Ionowa oväntat fått gåvan att skapa konst, även om hon inte hade någon tidigare erfarenhet eller utbildning inom konsten. Precis som den svenska konstnären Hilma af Klint (1862–1944) skapade Ionowa sin konst under andevärldens ledning. Utställningen ger en fascinerande inblick i både esoterismens och den mediumistiska konstens historia i Finland.
Utställningen som sammanställts i samarbete med Ionowa stiftelsen har kuraterats av Donnerska institutets forskardoktor Nina Kokkinen, som är specialiserad i forskning av konst och esoterism.
En sökare på gränsen mellan kulturer och religioner
Även om Aleksandra Ionowas släkt härstammade från Ryssland, levde hon största delen av sitt liv i Lahtistrakten. Ionowas gränsöverskridande identitet fick henne att söka svar på konflikterna mellan Finland och dess östra granne även från andevärlden. Hon ville hitta en bro mellan sina två hemländer och väva samman en teosofisk världsbild och ortodox kristendom.
Konstnären började, tillsammans med sin livspartner Selma Mäkelä (1892–1975), redan i ett tidigt skede att sammanställa en noggrant uttänkt samling bestående av över 1200 verk, som de önskade bevara för kommande generationer. I verken avbildas bland annat väsen från andevärlden, klärvoajanta visioner, kosmiska vibrationer, tillstånd efter döden samt människosjälens dolda grymhet. Den unika samlingen fungerar som en andlig dagbok, som ger en inblick i Ionowas och Mäkeläs fascinerande liv och deras världsbild.
Utställningen belyser bakgrunden till Aleksandra Ionowas mediumistiska konst samt de andliga samfund som Ionowa och Mäkelä aktivt deltog i. Det träder fram en bild av ett nätverk kvinnor som tidigare förblivit osynligt och som flätades samman av teosofer, samfrimurare och andra kvinnor som var intresserade av andlighet under 1900-talets andra hälft i Finland. Till Ionowas närmaste krets hörde även Finlands mest kända teosof Pekka Ervast samt Aino Kassinen, som titulerats nationens sierska, och en hel rad andra intressanta aktörer inom kultur- och konstfältet, som författaren Elsa Heporauta, konstnären Ilona Harima och skulptören Wäinö Aaltonen.
I samband med utställningen publiceras en fackbok
Utöver utställningen produceras en publikation som baserar sig på ny forskning. Boken är ett samarbete mellan Gallen-Kallela Museet, Ionwoa stiftelsen och forskardoktor Nina Kokkinen. Förutom Kokkinen bidrar FD Manon Hedenborg White, FD Nuppu Koivisto-Kaasik, FM Vivienne Roberts, FM Tiina Tiilikainen och FM Elina Vuorimies till boken. Skribenterna är alla experter inom esoterism och mediumistisk konst.
Presskonferens på Gallen-Kallela Museet fredag 7.2 kl 11.00. Välkommen!
Nyckelord
Kontakter
Anne PelinGallen-Kallelan Museo
Tel:010 40 688 43anne.pelin@gallen-kallela.fiNina KokkinenDonnerska institutet
nina.kokkinen@stiftelsenabo.fiGallen-Kallela Museet
Konstnären Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) planerade och byggde själv ateljéslottet Tarvaspää. År 1961 öppnades det för allmänheten som Gallen-Kallela Museet. Museet presenterar i växlande utställningar Gallen-Kallelas och hans samtidas konst och liv, samt nutidskonst. Museet erbjuder mångsidiga aktiviteter och evenemang, och verkar som ett informationscenter om konstnären Akseli Gallen-Kallela.

Andra språk
Följ Gallen-Kallelan Museo
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gallen-Kallelan Museo
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum