Suomen tislaajat vauhdittavat pohjoista EU-alkuperämerkintää Kuusikko-viskillä
Suomalaiset viskituottajat ovat yhdessä muiden Pohjoismaisten tislaamojen kanssa panneet alulle hankkeen, jonka tavoitteena on saada pohjoismaiselle viskille EU:n maantieteellinen alkuperämerkintä (GI). Viskimaailmassa vain Skotlantia, Irlantia, Yhdysvaltoja, Japania ja Kanadaa pidetään omina maantieteellisinä alueinaan, kun kaikki muut tuotantoalueet luokitellaan yleensä World Whiskies -luokkaan. Hankkeen edistämiseksi Suomen parhaat viskintuottajat ovat tehneet Kuusikko Whisky -yhteispullotteen, joka on huolella valittu sekoitus kuuden tislaamon lippulaivaviskeistä.

Pohjoismailla on kansainvälisesti hyvä maine usealla rintamalla, mutta viskin osalta sama arvostus ei vielä näy kategoriatasolla. Pohjolan viskintekijät ovatkin päättäneet tehdä yhdessä rajat ylittävän aloitteen Nordic Whisky -alkuperän virallisesta EU-rekisteröinnistä. Suomalaiset toimivat tässä eturintamassa, ja hankkeen konkretisoimiseksi kuusi kotimaista toimijaa on luonut ainutlaatuisen Kuusikko Finnish Blended Malt Whisky -yhteispullotteen. Se on samalla ensimmäinen Nordic Whisky -nimikkeellä markkinoitava viski. Myös suuret kansainväliset viskiverkkokaupat ja pohjoismaiset alkoholimonopolit toivottavat Nordic Whisky -aloitteen tervetulleeksi, sillä erottautuminen “kaiken maailman viskien” joukosta on Pohjoismaiden laadullisesta kilpailuedusta huolimatta osoittautunut haastavaksi.
”Pidämme pohjoisten kollegoidemme kanssa alkuperämerkintää tärkeänä osana Nordic Whisky -identiteetin vahvistamista. Kilpailu maailman markkinoilla on kovaa, ja erottautuminen ilman vahvaa alueprofiilia on vaikeaa. Haluamme korostaa paikallisia ominaispiirteitämme ja luoda Pohjolaan oman, globaalisti tunnustetun viskialueen. Pohjoismaiset kollegamme jakavat saman ajatuksen, joten teemme nyt yhdessä pioneerityötä ensimmäisen valtiorajat ylittävän alkuperämerkinnän saamiseksi”, taustoittaa Teerenpelin tislaamoyrittäjä Anssi Pyysing, joka on Nordic Whisky -hankkeen vetäjä Suomessa.
Alkuperämerkintä takaa virallisen statuksen, joka auttaa vahvistamaan pohjoismaisen viskin asemaa maailmalla. Alkoholijuomista EU:n rekisteröimän alkuperäsuojan ovat aiemmin saaneet esimerkiksi ranskalainen konjakki ja samppanja, kreikkalainen ouzo, suomalainen vodka sekä italialainen grappa.
Kuusikon yhteispullote on maailman onnellisin viski
Suomalaiset The Helsinki Distilling Company, Kyrö Distillery Company, Teerenpeli Distillery, Ägräs Distillery, Valamo Distillery ja Beer Hunter’s Old Buck julkaisevat yhdessä Kuusikko Finnish Blended Malt Whisky -yhteispullotteen, jolla konkretisoidaan suomalaisen ja pohjoismaisen viskin erityisyyttä. Kuuden tislaamon lippulaivaviskeistä koostetun sekoituksen reseptiikasta vastaa viskiasiantuntija Jarkko Nikkanen.
”Kuusikko nimenä viittaa luonnollisesti tislaamoiden lukumäärään, mutta myös viskistä etsimääni aromi- ja makuprofiiliin. Kuuden tislaamon tuotanto tarjoaa makuun laveutta, sillä mukana on niin ruis- kuin ohramallasviskejä sherry- ja bourbontynnyreistä savulla sekä ilman. Kuusikko tuo esille havumetsien tuttua tunnelmaa neulasten, kuusenkerkän ja yrttisen raikkauden muodossa ja sen tuoksu on täynnä kepeän savuista sekä raikkaan kuulasta virettä. Maussa rukiin selkeä rooli taittuu lakritsaiseen yrttisyyteen, jonka savuinen huntu kietoo syliinsä metsänhengen lailla”, kuvailee Kuusikko-viskin reseptiikasta vastannut Jarkko Nikkanen.
Pohjoismaisissa viskeissä ei ole vain yhtä ainoaa tyyliä, sillä tislaamot hyödyntävät monipuolisesti erilaisia viljoja ja kypsytysmenetelmiä. Kaikkia tuottajia yhdistää kuitenkin vahva panostus laatuun, tuotannon ja raaka-aineiden avoimuuteen sekä halu kehittää paikallista raaka-ainepohjaa. Suomalaiset tuottajat korostavat erityisesti pohjoisten olosuhteiden, kuten lyhyen, mutta intensiivisen kasvukauden luomia syviä ja voimakkaita makuja.
“On hienoa päästä tekemään yhteistyötä ja pullottamaan viskiä viiden parhaan suomalaiskollegan kanssa. Voikin sanoa, että Kuusikko on maailman onnellisin viski, jossa konkretisoituu suomalainen viskiosaaminen ja yhteishenkemme. Se on samalla osa laajempaa pohjoismaista liikehdintää alkuperämerkinnän saamiseksi alueellemme. Rajat rikkova yhteistyö on alallamme ainutlaatuista myös maailmassa”, iloitsee The Helsinki Distilling Companyn Master Blender Kai Kilpinen.
Vahva tuki yhteispohjoismaiselle hankkeelle, tavoitteena myös tislaamojen ulosmyyntioikeus
Yhteispohjoismainen GI-hanke tukee myös Suomessa ajankohtaista keskustelua tislaamojen ulosmyyntioikeuksista. Tislaamojen mukaan ulosmyyntioikeus paitsi rikastaisi alkoholikulttuuria, myös kasvattaisi Suomen vero- ja vientituloja sekä tukisi maahamme kohdistuvaa ruokamatkailua. Pienpanimoilla ja viinitiloilla omien tuotteiden ulosmyyntioikeus jo on. Suomalaisten ja muiden pohjoismaisten tislaamojen yhteinen visio on vahvistaa asemaansa maailman viskikartalla, lisätä kuluttajien tietoisuutta pohjoismaisen viskin laadusta, kasvattaa alueen vetovoimaa ja luoda selkeät perusteet vahvalle, läpinäkyvälle yhteispohjoismaiselle brändille.
Taustaa
- Pohjoismaiset viskitislaajat työskentelevät yhdessä Nordic Whisky GI-alkuperämerkinnän määrittelemiseksi. Kyseessä on ensimmäinen valtioiden rajat ylittävä hanke alkuperämerkinnälle. Hankkeen nimi on Nordic Whisky Collaboration.
- EU:n alkuperämerkintäsuojan (GI) tarkoituksena on suojella tuotteita, joiden laatu tai ominaisuudet liittyvät niiden maantieteelliseen alkuperään.
- Pohjoismaissa viskiä tuotetaan monipuolisesti eri viljoista ja kypsytetään vaihtelevissa olosuhteissa. Tuotantoa yhdistää luotettavuus, avoimuus ja korkea laatustandardi.
- Suomen parhaiden ja palkituimpien viskintekijöiden Kuusikko-hanke on ensimmäinen konkreettinen yhteispohjoismainen viskinvalmistajien yhteistyöprojekti ja sillä esitellään Nordic Whisky -kategorian idea.
- Kuusikko-viskin sekoituksessa on käytetty Helsinki Whiskey Rye Malt, Kyrö Woodsmoke Malt Rye, Ägräs Peated Ex-Oloroso, Teerenpeli Peated Ex-Cherry, Valamo Unpeated Ex-Bourbon ja Beer Hunter’s Peated Ex-Bourbon -viskejä.
- Kuusikossa käytettyjen viskien tekijät ovat Master Blender Kai Kilpinen (The Helsinki Distilling Company), tislaajamestari Kalle Valkonen (Kyrö Distillery Company), yrittäjä Anssi Pyysing (Teerenpeli Distillery), päätislaaja Marttaleena Ruohomaa (Ägräs Distillery), päätislaaja Asko Ryynänen (Valamo Distillery) ja Mika Tuhkanen (Beer Hunter’s Old Buck)
- Kuusikon reseptiikan on luonut viskiasiantuntja ja tietokirjailija Jarkko Nikkanen, sen jakelija on Beer Hunter’s Oy ja etiketin ulkoasun on suunnitellut Anssi Kähärä, Werklig.
- Kuusikko Finnish Blended Malt Whisky on saatavilla Alkosta 27.1.2025 lähtien. Pullon (0,7 litraa) hinta on 106 euroa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anssi Pyysing
Teerenpeli Distillery, yrittäjä, Suomen edustaja Nordic Whisky Collaboration työryhmässä
+358 500 830 458, anssi.pyysing@teerenpeli.com
Kai Kilpinen
The Helsinki Distilling Company, Master Blender
+358406484781, kai.kilpinen@hdco.fi
Samuel SorainenPR Boutique Wolfcom Oy
Puh:+358400579653samuel.sorainen@wolfcom.fiKuvat



Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Pomar juhlistaa 65-vuotista taivaltaan − uutuusjalkineissa ysärin helmiä21.10.2025 14:33:30 EEST | Tiedote
Perinteikäs suomalainen jalkinetalo Pomar juhlistaa tänä syksynä 65-vuotista taivaltaan palauttamalla mallistoonsa korkean kenkäklassikkonsa Jarnon. Siitä inspiroitunut matalampi Ruoste tuo ysäriestetiikan nykypäivään. Pomarin muotoilupalkitusta huopamallistosta löytyy talvikauteen tyylikkäitä, lämmittäviä ja myös vedenpitäviä nilkkureita ja saappaita.
Suomalaisten tähtikokkien ravintolavinkit Tallinnaan9.10.2025 13:35:38 EEST | Tiedote
Viro on suomalaisten suosituin ulkomainen ruokamatkailukohde, eikä ihme, sillä maan ravintolatarjonta on kokoonsa nähden ainutlaatuisen rikas. Viron ravintolakulttuuri kehittyy jatkuvasti ja maassa on jo Suomeakin enemmän Michelin-oppaasta löytyviä suosituksia. Helpottaaksemme suomalaismatkailijoiden ravintolavalintoja, kysyimme Virossa asuvilta ravintola-alan ammattilaisilta suosituksia ja vinkkejä syksyiselle makumatkalle Tallinnaan. Omat ravintolavinkkinsä antoivat keittiömestarit Kim Mikkola, Kim Päivästö, Karoliina Jaakkola ja Tõnis Siigur sekä ravintolapäällikkö Ella Korpi.
Tärpit elämykselliseen syyslomaan Virossa24.9.2025 13:14:56 EEST | Tiedote
Viro kutsuu jälleen syyslomalaisia nauttimaan syksyisen värikkäästä luonnosta, jännittävistä aktiviteeteista sekä löylyn ja uima-altaiden lämmöstä kaupungin vilinään tai vaihtoehtoisesti talviunille valmistautuvan maaseudun hiljaisuuteen. Jokaiselle löytyy varmasti jotain uutta ja yllättävää nähtävää ja koettavaa.
Helsinki Citycopter kasvaa: toinen liikesuihkukone ja Aerocom Aviation24.9.2025 09:15:17 EEST | Tiedote
Viisi vuotta täyttänyt yksityisomisteinen suomalainen lentoyhtiö Helsinki Citycopter kasvaa. Yhtiö ottaa käyttöön toisen liikesuihkukoneen sekä virallisen yhtiönimensä Aerocom Aviation Oy. Lentokaluston lisäyksellä vastataan yksityis- ja tilauslentojen kysynnän kasvuun sekä tarjotaan yritys- ja yksityisasiakkaille entistä joustavammat palvelut. Korkealaatuisiin yksityislentoihin erikoistunut yhtiö vahvistaa samalla Suomen houkuttelevuutta helposti saavutettavana matkailukohteena. Helsinki Citycopter -brändi jatkaa normaalisti helikopterien tilauslentoihin erikoistuen.
Usva by Terhen Spa juhlii ensimmäistä vuottaan – hyvinvointia ja saunaperinteitä Helsingin ytimessä18.9.2025 13:08:34 EEST | Tiedote
Vuosi sitten avautuneen NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotellin hyvinvointikeskus Usva by Terhen Spa ammentaa inspiraationsa suomalaisesta sauna- ja hoitoperinteestä. Kyseessä ei ole tavallinen hotellin saunaosasto tai day spa, vaan elämyksellinen kokonaisuus, joka kutsuu syventymään kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin maailmaan. Saunan ja hoitolan lisäksi se käsittää myös täysin varustellun, 300 neliömetrin kuntosalin venyttelyalueineen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme