Onko eläkeuudistus leijona, lammas – vai peräti susi?
Vasta rahastoinnin kasvattamisen ja sijoitustuottojen kohdentamisen yksityiskohdat ratkaisevat, millä tavalla eläkeuudistus vaikuttaa eri sukupolviin ja työeläkemaksun tasoon.

Aivan aluksi haluan kiittää, sanoi entinen ministeri, ja myös nykyinen pääministeri kiitteli työmarkkinajärjestöjä saavutetusta sovusta. Ja siitä tosiaan voi onnitella: tiukasta vääntämisestä huolimatta järjestöt saivat sovun aikaiseksi ja sopimus sisältää paljon työeläkejärjestelmän kannalta myönteisiä muutoksia. Lisäksi hallitus näyttää saaneen haluamansa säästövaikutuksen julkiseen talouteen. Jääkiekkotoimittajien kielellä vaikuttaa siis kolmen leijonan arvoiselta suoritukselta, vaikka valtiovarainministeriön suunnalta viittilöitiin osaksi myös lammasaitauksen suuntaan.
Työeläkkeen etuusperusteisuuden säilyttänyt vakauttaja on vaikutuksiltaan todennäköisesti maltillinen
Yksi ammattikunta näyttää varsin yksimielisesti jakavan uudistukselle lampaita – jopa jo ennen kuin sopimusta kokonaisuudessaan oli edes julkaistu. Ekonomistien mielestä on ilmeisesti niin, että alkuperäinen tavoite eläkemaksun stabiloimisesta sääntömääräisellä vakautusmekanismilla ei alkuunkaan toteutunut.
Totta onkin, että neuvotteluvaiheessa julkisuudessa esillä olleet ratkaisumallit olivat huomattavasti toteutunutta rajumpia. Eläkkeensaajien kannalta automaattinen vakauttaja olisi kuitenkin pahimmillaan voinut olla susi lampaan vaatteissa ja muuttaa eläkejärjestelmän käytännössä etuusperusteisesta maksuperusteiseksi – eli eläkkeiden suuruus määräytyisikin kulloisenkin maksutason mukaan, kun nykyjärjestelmä perustuu maksujen joustavuudelle.
Nyt toteutunut malli, jossa työeläkeindeksi rajoitetaan korkeintaan palkkakertoimen suuruiseksi kahden vuoden aikajaksolla, vaikuttaa eläke-etuuksiin todennäköisesti vain hyvin harvoin ja silloinkin luultavasti lammasmaisen pehmeästi.
Sijoitustoiminnalle paremmat edellytykset erilaisiin suhdannetilanteisiin
Sijoitusuudistuksen osapuolet neuvottelivat useamman leijonan arvoisesti. Jatkossa sijoitustoimintaa voidaan hoitaa aikaisempaa tehokkaammin erilaisissa suhdannetilanteissa. Lisäksi mahdollisuus sijoittaa pitkällä aikavälillä parhaiten tuottavaan omaisuuslajiin, osakkeisiin, parani selvästi.
Sopimuksessa tosin on hieman epäselvästi ilmaistu ajatus siitä, että vakavaraisuusrajan laskennassa sovellettavaa todennäköisyyttä alennetaan vain siinä määrin “kuin riittävä riskinkantokyvyn paraneminen edellyttää”. Mainittu “riittävä riskinkantokyky” jää ilman sen tarkempaa määrittelyä. Pieni karitsamerkki siis leijonien kylkeen.
Hyviä elementtejä sukupolvitasapainon saavuttamiseen
Nuoret ovat olleet viime aikoina huolissaan eläkejärjestelmän kestävyydestä ja arvelleet, että uudistukset tehdään säännönmukaisesti ikääntyneempien sukupolvien eduksi maksuvastuun jäädessä tuleville palkansaajille. Tähän huoleen ei eläkepaketti suoraan tarjoa helpotusta, vaikka hyviä elementtejä sukupolvitasapainon saavuttamiseen siihen toki sisältyy.
Eläkesijoitusten riskitason nostaminen toimii hyvin suurella todennäköisyydellä myös nuorten eduksi: järjestelmän pitkä sijoitushorisontti antaa hyvän suojan esimerkiksi osakemarkkinoiden heilahtelua vastaan ja mahdollistaa aikaisempaa korkeamman tuottotason. Sopimuksessa vahvistetaan myös eläkkeiden rahastointia, mikä lähtökohtaisesti on tulevaisuuden eläkerasitusta keventävä toimi. Mitä suurempi osuus maksettaviin eläkkeisiin saadaan rahastoista, sitä vähemmän kohdistuu painetta työeläkemaksujen korottamiseen.
Rahastoinnin lisäämisellä on kuitenkin myös hankalampi piirre: se kasvattaa lähiajan maksunkorotustarvetta, kun aikaisempaa isompi osa perityistä maksuista sitoutuu rahastoihin eikä ole käytettävissä jo maksussa olevien eläkkeiden kattamiseen. Toisaalta työmarkkinaosapuolet sopivat neuvotteluissaan, että maksutasoa ei muuteta ainakaan ennen vuotta 2030 ja senkin jälkeen nostamiseen suhtaudutaan pidättyvästi.
Työeläkejärjestelmän puskurit riittänevät kyllä jonkin aikaa pitämään maksun nostopaineen kurissa, joten välitöntä ongelmaa ei ole tiedossa. Jatkoa ajatellen on kuitenkin ratkaistava, miten lisääntynyt rahastointi ja ajatus maksutason vakauttamisesta saadaan ajallisesti sovitettua yhteen. Riskinoton kasvattamisen myötä syntyvät paremmat tuotot eivät välttämättä realisoidu kovin nopeasti. Asiaa koskeva päätöksenteko onkin jätetty erillisen selvityksen varaan, joten tältä osin uudistuksen arviointi leijona-lammas -akselilla on hankalaa. Ehkä Antiikin tarustoista löytyisi jokin mystinen eläinhybridi?
Kenelle paremmat tuotot kohdistetaan?
Rahastoinnin perusajatuksena on hyödyntää korkoa korolle -efektiä ja siten pienentää tulevaisuuden eläkemaksurasitusta. Sijoitustoiminnalle sopimuksella luodut aikaisempaa paremmat mahdollisuudet saavuttaa hyviä tuottoja ovat mainio asia, mutta rahastoinnin näkökulmasta on oleellista kysyä myös, miten paremmat tuotot kohdennetaan mahdollisimman hyvin eläkevastuille.
Toistaiseksi työeläkejärjestelmä on kohdistanut perustuottotavoitteen ylittävät tuotot yli 55-vuotiaiden vastuille, mikä on edesauttanut nykymaksun pysymistä kohtuullisella tasolla. Kyseessä on puhtaasti rahoitustekninen ratkaisu, jolla ei ole eläke-etuuksiin mitään vaikutusta. Nuorten sukupolvien kannalta voisi silti olla edullisempaa kohdentaa tuottoja myös nuorempien ikäluokkien vastuisiin, mikä pienentäisi nimenomaan kaukaisemman tulevaisuuden eläkemaksupainetta.
Rahastointiin ja tuottojen kohdentamiseen vaikuttavat sopimuksessa monet kohdat esimerkiksi täydennyskertoimesta ja tuottovaatimuksesta aina asiakashyvitysmaksimin alentamiseen. Tältä osin sopimuksen vaikutukset jäävät vielä arvoitukseksi, vaikka periaate rahastoinnin lisäämisestä onkin hyvin kannatettava. Rahastoinnin selvittäminen erikseen on siis välttämätöntä ja vasta sen jälkeen voimme antaa neuvottelutulokselle lopullisen arvosanan.
Sitä odotellessa: muutama leijona ja pari pientä lammasta, muttei missään tapauksessa täysi susi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari Sokkajohtaja, analyysitoiminnot
Puh:0400 703 620jari.sokka@tela.fiKuvat
Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki
https://www.tela.fi/
Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela
Kotivinouma ja tuplatuska uhkaavat eläkerahastoja ympäri maailman19.6.2025 10:29:23 EEST | Uutinen
Myös muualla kuin Suomessa eläkerahastojen toivotaan sijoittavan niiden kotimaiden yrityksiin talouskasvun vauhdittamiseksi. Tutkija Keith Ambachtsheerin raportti nostaa esiin eläkerahastojen kotimaan sijoituksiin liittyviä haasteita. Näitä ovat muun muassa tähän ”kotivinoumaan” liittyvät taloudelliset haasteet laskusuhdanteen aikana sekä poliittisesti ohjatun sijoittamisen riskit.
Työeläkevaroissa pieni notkahdus alkuvuodesta – markkinoita leimasi epävarmuus23.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Työeläkkeiden rahoituksessa käytettävien sijoitusvarojen hajauttaminen maantieteellisesti ja omaisuuslajeittain korostui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, kun Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden vahva vire hyytyi. Työeläkevarojen määrä aleni alkuvuoden aikana noin miljardilla eurolla ja varojen määrä oli maaliskuun lopussa yhteensä 270 miljardia euroa.
Carl Pettersson Telan hallituksen puheenjohtajaksi14.5.2025 11:30:12 EEST | Tiedote
Työeläkevakuuttajat Telan hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin tänään toimitusjohtaja Carl Pettersson Keskinäisestä Työeläkevakuutusyhtiö Elosta. Valinnan teki yhdistyksen vuosikokous.
Nimitys Telassa: Antti Tanskanen johtajaksi8.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Filosofian tohtori, SHV Antti Tanskanen (53) on nimitetty Työeläkevakuuttajat Telan johtajaksi. Nimitys vahvistaa Telan työeläkejärjestelmän kehittämiseen ja toimeenpanoon liittyvää osaamista. Tanskanen aloittaa tehtävässään 1.9.2025.
Todellisten tulojen huomioiminen yrittäjien eläkemaksussa saa työeläkealalta vahvaa tukea24.4.2025 14:11:42 EEST | Tiedote
Yrittäjien eläkemaksun perusteena olevan YEL-työtulon muuttaminen teoreettisesta työtulosta kohti ansiopohjaisuutta on saanut työeläkealalla kannatusta jo pitkään. Siksi maan hallituksen linjaus yrittäjien eläkejärjestelmään tehtävistä muutoksista kuulostaa lupaavalta, toteaa Työeläkevakuuttajat Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme