Vaasan kaupunki kokeilee tiilien uudelleenkäyttöä rakennusprojektissa kiertotalouden edistämiseksi
Vaasa on yksi ensimmäisistä kaupungeista Suomessa, joka pilotoi tiilien uudelleenkäyttöä rakennushankkeessa osana rakentamisen kiertotalousajattelua. Variskan koulun peruskorjauksessa hyödynnetään toisen rakennusprojektin, Teeriniemen päiväkodin, purkamisen yhteydessä irrotettuja tiiliä.

Vaasan kaupunki on käynnistänyt kiertotalouspilottihankkeen, jossa julkisivutiiliä pyritään hyödyntämään uudelleen kaupungin toisessa rakennusprojektissa. Hankkeessa selvitetään opinnäytetyössä kerättävän datan avulla, kuinka purettuja tiiliä voidaan käyttää uudelleen ja miten prosessia voidaan kehittää. Pilotin tavoitteena on edistää kestävää rakentamista kaupungissa ja vähentää rakentamisen hiilijalanjälkeä.
Laatuaan ensimmäinen kokeilu Vaasassa
Variskan koulun peruskorjauksen yhteydessä toteutettava pilottikokeilu on ensimmäinen laatuaan Vaasassa. Rakentaminen ja rakennussektori tuottaa globaalisti noin kolmanneksen kasvihuonepäästöistä ja jätteestä. Kiertotalouden ratkaisujen avulla rakentamisen päästöjä ja tarpeettoman materiaalihukan syntymistä voidaan paikallisesti vähentää merkittävästi.
– Idea projektiin syntyi talon sisällä. Meillä on töissä rakentamisen kiertotalouteen erikoistunutta väkeä ja heräsi kysymys, miten voisimme osaltamme kehittää ajatusmaailmaa pidemmälle, kertoo Vaasan kaupungin talotoimen projektipäällikkö Teemu Ranta.
Variskan koulun peruskorjaukseen hyödynnettävät julkisivutiilet ovat peräisin vuonna 2024 puretun Teeriniemen vanhan päiväkodin ulkoseinistä. Pilotti sai alkunsa, kun Teeriniemen päiväkodin purkamisen kilpailutus ja Variskan koulun peruskorjauksen hankesuunnittelu olivat käynnissä samanaikaisesti.
– Rakennusmateriaalina tiilen uudelleenkäyttöä on pilotoitu vasta muutamissa hankkeissa ympäri Suomea. Ideaa lähdettiin kehittämään, ja projektiin tuli mukaan myös opinnäytetyötä tekevä opiskelija, joka kerää projektista hyödyllistä dataa, Ranta selittää.
Rakentamisen kiertotalous tarjoaa merkittäviä päästösäästöjä
Teeriniemen julkisivutiiliä on arvioitu olevan noin 1000 m², mikä vastaa noin 54 000 tiiltä. Realistisen arvion mukaan 40–60 % tiilistä pystytään irrottamaan ehjänä uudelleenkäytettäväksi, mikä on noin 21–32 tuhatta tiiltä. Hiilidioksidipäästöjen arvioitu säästö on 13,3–19,9 tonnia CO₂e, mikä tekee hankkeesta merkittävän ympäristönäkökulmasta.
Tiilen yleinen uusiokäyttömuoto on hyödyntää se tiilimurskana pohjarakentamisessa esimerkiksi tie- ja katurakenteissa. Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö alkuperäisessä tarkoituksessaan on ilmaston kannalta usein päästönäkökulmasta järkevin ratkaisu. Ympäristön kannalta uuden murskeen tuottaminen on esimerkiksi 36 kertaa vähäpäästöisempää kuin punatiilen valmistus.
– Vaasan kaupungin talotoimi pyrkii yleisesti noudattamaan kiertotalousajattelun periaatteita rakentamisessa. Esimerkiksi juuri purkukohteiden materiaalien uudelleenkäyttöselvityksien avulla voidaan säästää päästöissä ja materiaalihukassa merkittävästikin, Ranta valottaa.
Puhdistus pitkälti käsityötä
Projektissa ollaan tällä hetkellä edetty vaiheeseen, jossa tiilet puhdistetaan ja valmistellaan siirtoa varten. Puhdistusvaiheessa tiilet, jotka ovat irronneet lohkoina irrotetaan toisistaan käsitalttakoneella ja yksittäiset tiilet puhdistetaan. Vaihe on pitkälti käsityötä, eikä sitä pysty juuri koneellistamaan.
– Kustannusnäkökulmasta käsityö, sivutyövaiheet ja säilytykset aiheuttavat lisäkuluja, mutta kiertotalousnäkökulmasta tämä prosessi tuo merkittäviä ympäristösäästöjä. Projektin ideana onkin kerätä kokemuksia ja dataa, joiden pohjalta prosessia voidaan kehittää jatkossa. Kokeilun lopulliset tulokset saadaan loppukeväästä, jolloin tiedämme enemmän, Ranta summaa.
Aikataulullisesti pilottikokeilu opinnäytetyöaineistoineen valmistuu toukokuuhun 2025 mennessä. Tämän jälkeen Variskan yhtenäiskoulun rakennusvaiheessa, joka alkaa vuosien 2026–2027 aikana, asennetaan julkisivutiilet uudelleen uuteen kotiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu RantaProjekti-insinööri
Puh:+358405309767teemu.ranta@vaasa.fiLinkit
Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vasas och Seinäjokis orkestrar förenar sina krafter2.4.2025 12:50:06 EEST | Pressmeddelande
Naturen vaknar till liv i Anna-Maria Helsings vårkonsert fredagen den 4 april klockan 18 i Vasa stadshus.
Pohjalaisorkesterit yhdistävät voimansa2.4.2025 12:37:50 EEST | Tiedote
Luonto herää eloon Anna-Maria Helsingin kevätkonsertissa perjantaina 4.4. klo 18 Vaasan kaupungintalolla.
Hej alla ungdomar: nu delas 2 000 euro ut till evenemang och projekt!2.4.2025 09:41:20 EEST | Pressmeddelande
Ungdomsfullmäktige i Vasa beviljar ungdomar understöd för verksamhet på eget initiativ. Understödet kan ansökas till exempel för ett projekt eller ett evenemang, hobbyverksamhet i mindre grupper eller för delfinansiering av ett större projekt som ordnas av ungdomar. Ansökningstiden går ut 30.4.2025.
Hei nuoret: nyt on jaossa 2000 euroa tapahtumiin ja projekteihin!2.4.2025 09:37:22 EEST | Tiedote
Vaasan nuorisovaltuusto myöntää avustuksia nuorten omaehtoiseen toimintaan. Avustusta voi hakea esimerkiksi nuorten järjestämään projektiin tai tapahtumaan, pienryhmien harrastustoimintaan tai osarahoitukseksi suurempaan projektiin. Hakuaika päättyy 30.4.2025.
Besvara enkäten och var med och utveckla området kring Kronomagasinet i Vasa1.4.2025 12:21:31 EEST | Pressmeddelande
Nu har invånarna möjlighet att påverka hur området kring Kronomagasinet utvecklas i framtiden. Programmet för deltagande och bedömning hålls framlagt 1–15.4 och samtidigt publiceras även en kartenkät om utvecklandet av området.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme