Kriisinkestävä yhteiskunta edellyttää hyvinvoivia ja toisiaan tukevia ihmisiä
Kriisinkestävä yhteiskunta rakentuu hyvinvoivista, sopeutumiskykyisistä ja toisiaan tukevista ihmisistä sekä järjestelmistä, jotka vahvistavat väestön terveyttä ja hyvinvointia. THL:n tuoreen raportin mukaan suurin osa suomalaisista kokee elämänsä turvalliseksi ja luottaa yhteiskunnan toimijoihin ja läheisiinsä, mutta luottamus esimerkiksi poliittiseen päätöksentekoon ja terveydenhuoltojärjestelmään on viime vuosina heikentynyt. Myös turvattomuuden kokemus on yleistynyt, erityisesti ikääntyneillä.
”Luottamus on sekä sosiaalisen kestävyyden että henkisen kriisinkestävyyden ytimessä. Suomessa luottamus on edelleen kansainvälisesti korkealla tasolla. Tämä perusta uhkaa kuitenkin murentua, jos eriarvoisuus ja osattomuus lisääntyvät, kertoo johtava tutkija Laura Kestilä THL:stä.
”Geopoliittisen epävarmuuden ja monikriisin aikana yhteiskunnallinen keskustelu on usein sävyltään kovaa. Väestön hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät kysymykset jäävät helposti varjoon, vaikka juuri niistä olisi tärkeä puhua”, Kestilä jatkaa.
THL:n pääjohtaja Mika Salminen painottaa, että väestön terveydestä, hyvinvoinnista ja henkisestä kriisinkestävyydestä huolehtiminen on olennainen osa kokonaisturvallisuutta.
“Otamme THL:ssä meille säädöksissä annetut tehtävät vakavasti. Kuitenkin ainoa ideologia, joka meitä ohjaa, on ihmisten terveyden, hyvinvoinnin ja arjen turvan puolustaminen. Siksi tuomme rohkeasti esiin tietoon pohjautuvat arviomme, jotka eivät ole riippuvaisia päivänpolitiikassa vallitsevista tuulista”, Salminen sanoo.
Tuore Ratkaisuja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Väestön terveys- ja hyvinvointikatsaus 2025 -julkaisu on noin sadan asiantuntijan yhdessä laatima, tutkimustietoon perustuva kuvaus Suomen ajankohtaisista ongelmista. THL:n yhdessä Kelan ja Suomen Syöpärekisterin kanssa laatima julkaisu sisältää 116 käytännöllistä yhteiskuntapoliittista suositusta, joilla ongelmia voidaan ratkoa ja näin vahvistaa sosiaalista kestävyyttä.
Toimeentulon ongelmat lisääntyneet
Raportti korostaa, että hyvinvointia tuetaan tehokkaimmin huolehtimalla siitä, että elämisen puitteet, palvelut ja arjen turva ovat kunnossa. Toimenpiteisiin on nostettu esimerkiksi se, että sosiaaliturvaan tehtävien ja jo tehtyjen tarkistusten köyhyysvaikutukset tulisi arvioida kokonaisuutena, joka sisältää kerrannaisvaikutukset sekä perheille että yhteiskunnalle.
”Toimeentulon ongelmat ovat yleistyneet selvästi. Valtion, alueiden ja kuntien on vältettävä toimia, jotka nakertavat elämän perusteita. Elämään tyytyväisyyden heikentyminen ei voi jatkua”, toteaa tutkimusprofessori Sakari Karvonen.
Eriarvoisuus näkyy paitsi terveyden alueellisina, etnisinä, sukupuolten välisinä ja sosioekonomisen aseman mukaisina eroina, myös osattomuutena: köyhyytenä, asunnottomuutena, yksinäisyytenä ja syrjintänä. Yksinäisyyttä kokee joka kymmenes aikuinen, samoin heikkoa osallisuutta.
”Eriarvoisuudesta puhutaan usein oikeudenmukaisuuden kannalta. Kuitenkin yhä paremmin ymmärretään, että kyse on myös kustannuksista. Merkittäviä säästöjä saataisiin aikaan, jos terveydellistä ja sosiaalista eriarvoisuutta voitaisiin ehkäistä ennalta”, Karvonen sanoo.
Sote-kustannusten hallitsemattomalle kasvulle on vaihtoehtoja
Väestön palvelutarpeet kasvavat ja muuttuvat väestön ikääntyessä ja elämäntapojen monimuotoistuessa, mikä asettaa uusia vaatimuksia palvelujärjestelmälle.
”Laaja raporttimme osoittaa, että melko suoraviivaisilla toimilla olisi mahdollista vähentää sairastavuutta ja saada miljardiluokan kustannussäästöjä. Paljon voidaan tehdä, jos tarvittavat toimet nostetaan yhteiskunnan arvoasteikossa etusijalle ja jos päättäjät uskaltavat tehdä rohkeita ratkaisuja”, Salminen toteaa.
Jos esimerkiksi lihavuuden yleistyminen saadaan pysäytettyä, terveyspalvelu- ja reseptilääkemenoista säästyy 1,5 miljardia euroa kymmenessä vuodessa aikuisväestöllä. Tämä edellyttää konkreettisia toimia, jotka tekevät terveellisistä valinnoista helpompia ja saavutettavampia. Raportti suosittelee esimerkiksi terveysperusteista hintapolitiikkaa, kävelyä ja pyöräilyä tukevia yhdyskuntarakenteita sekä julkisten ruokapalveluiden riittävän resurssoinnin varmistamista.
Tutustu julkaisuun: Ratkaisuja kestävään yhteiskuntaan. Väestön terveys- ja hyvinvointikatsaus 2025.
Lisätietoja:
Mika Salminen
pääjohtaja, THL
puh. 029 524 6001
etunimi.sukunimi@thl.fi
Laura Kestilä
johtava tutkija, THL
puh. 029 524 8795
etunimi.sukunimi@thl.fi
Sakari Karvonen
tutkimusprofessori, THL
puh. 029 524 7449
etunimi.sukunimi@thl.fi
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 23/202528.5.2025 15:23:01 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Tällä viikolla se julkaistaan helatorstain johdosta keskiviikkona. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat keskiviikon 28.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset to 5.6. Kaksivuotisesta ikääntyneiden elintapaohjelmasta on pitkäaikaista hyötyä elintavoille ja toimintakyvylle. Tuloksia FINGER-tutkimuksen seurannasta. Lisätietoja: johanna.leinonen(at)thl.fi, puh. 029 524 7678 Blogit ma 2.6. Vakava parisuhdeväkivalta on ihmisoikeusloukkaus – tarvitsemme koordinoituja toimia sen ehkäisemiseksi. Kirjoittaja: Jenni Krogell ja Meri Ala-Huikku ti 3.6.
THL vahvistaa rooliaan hyvinvointialueiden kansallisessa ohjauksessa27.5.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vahvistaa rooliaan hyvinvointialueiden kansallisessa ohjauksessa. Alivaltiosihteeri Marina Erhola esittää tuoreessa selvityksessään, että THL ottaa aiempaa vahvemman roolin alueiden informaatio-ohjauksessa.
Ensi syksyn koronarokotussuositukset julkaistu – tehosterokotetta suositellaan kaikille yli 75-vuotiaille ja tietyille riskiryhmille26.5.2025 08:59:52 EEST | Tiedote
Koronarokotusten tehosteannoksia tarjotaan vakavan koronataudin kohonneessa riskissä oleville jälleen ensi syksynä. Rokotteesta on eniten hyötyä yli 75-vuotiaille. Hyvinvointialue voi kuitenkin edelleen tarjota rokotetta harkinnan perusteella myös tätä nuoremmille esimerkiksi kausi-influenssarokotuksen yhteydessä.
THL viikolla 22/202522.5.2025 15:07:32 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 22.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset Pe 23.5. Käyttäytymisen ja viestinnän osaamiskeskus CUBE:n informaatiohyvinvointia selvittäneen väestökyselyn tulokset julkaistaan. Lisätiedot: saija.jarvimaki(at)thl.fi, puh. 029 524 7632 28.5. Turvakotitilastot 2024: Turvakodeissa oli viime vuonna asiakkaita enemmän kuin koskaan. Lisätiedot: soile.koskela(at)thl.fi, puh. 029 524 7058 Blogit 27.5. Hukkaako sosiaalihuolto mahdollisen asiakkaansa? Kirjoittaja: Hanni Joronen Lisätietoa: Katso myös ajankoh
THL ja Ruokavirasto varoittavat multatuotteiden legionellariskistä – Uudellamaalla muutamia vakavia tehohoitoa vaatineita tautitapauksia ikääntyneillä tänä keväänä21.5.2025 14:56:02 EEST | Tiedote
Puutarhatöissä kannattaa muistaa, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja. Tänä keväänä on todettu muutamia legionellan aiheuttamia vakavia keuhkokuumetapauksia, joissa multa on todennäköinen tartunnanlähde.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme