Kaukolämpötilastot: Päästöt laskivat 19 %, kaukolämpö säilyttänyt asemansa suosituimpana lämmitysmuotona
Kaukolämmön päästöissä oli merkittävää laskua myös vuonna 2024. Polttoaineita korvataan sähköön perustuvilla ratkaisuilla. Uusiutuvien energialähteiden ja hukkalämpöjen osuus on moninkertaistunut vuodesta 2010. Kaukolämpöjärjestelmä tukee myös sähkömarkkinoita, ilman sitä sähkön hintavaihtelu olisi merkittävästi suurempaa.
Ilmastoneutraalin energian* osuus jatkoi kasvuaan kaukolämmön tuotannossa vuonna 2024, ilmenee Energiateollisuus ry:n julkaisemista tilastoista. Uusiutuvien energialähteiden, hukkalämpöjen ja sähkökattiloiden osuus nousi edellisvuoden 70 prosentista 73 prosenttiin. Hukkalämmöt, mukaan lukien lämpöpumpuilla tuotettu lämpö, sekä jäteveden, savukaasujen ja kaukojäähdytyksen paluuveden talteenotto, nostivat osaltaan vähäpäästöisen tuotannon osuutta.
Sähkökattiloiden käyttö kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2024 sähkökattiloilla tuotettiin lämpöä 1,5 terawattituntia, noin neljä prosenttia kaikesta kaukolämmöstä. Sähkökattilat korvaavat perinteisiä polttoaineita ja vähentävät polttoaineiden käyttöä halvan sähkön päivinä, jolloin niiden osuus tuotetusta lämmöstä on suuri.
Pidemmällä aikavälillä kaukolämmön tuotannossa on tapahtunut merkittävä murros. Uusiutuvien energialähteiden osuus on lähes kolminkertaistunut ja hukkalämpöjen osuus moninkertaistunut vuodesta 2010 lähtien. Uusiutuvien energialähteiden osuus on kasvanut 18 prosentista 48 prosenttiin ja hukkalämpöjen osuus 2 prosentista 16 prosenttiin.
Kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöt vuonna 2024 olivat 2,5 miljoonaa tonnia, mikä on 19 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Kokonaispäästöt ovat laskeneet merkittävästi vuosien saatossa, ja ominaispäästöt tuotettua energiayksikköä kohden ovat laskeneet 65 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna.
- Olemme kaukolämmön päästöjen suhteen tavoiteaikataulussa, ne putoavat hyvin lähelle nollaa tämän vuosikymmenen aikana, toteaa Energiateollisuus ry:n johtaja Janne Kerttula. – Lämmityksen sähköistyminen ja hukkalämpöjen lisääntyvä talteenotto tulee myös vähentämään muuta ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta, Kerttula jatkaa.
Lämpötilakorjattu lämmön käyttö pysyi samalla tasolla edellisvuoteen nähden. Kaukolämmön mitattu käyttö vuonna 2024 oli 31,8 TWh ja lämpötilakorjattuna 33,5 TWh.
Kaukolämmöllä on tärkeä vaikutus sähkön hintaan kovimmilla pakkasilla, sillä se tasoittaa sähkön kysyntähuippuja lämmityskaudella. Myös vuonna 2024 kaukolämmön ja sähkön kulutuspiikit osuivat samoihin ajankohtiin, mikä alleviivaa kaukolämmön roolia sähköjärjestelmän tasapainottajana.
- Jos kaukolämmön asiakkaat siirtyisivät sankoin joukoin käyttämään kiinteistökohtaisia sähköön perustuvia lämmitysratkaisuja, sähköstä voisi todella tulla pulaa kovimmilla pakkasilla, Kerttula toteaa. – Kaukolämpö tasaa sähköjärjestelmää kahdellakin tavalla: lämmön ja sähkön yhteistuotanto tarjoaa sähkötehoa silloin, kun kulutus on korkeimmillaan, ja kun sähkö on edullista, voidaan sitä käyttää lämmöntuotannossa polttoaineiden sijaan, Kerttula jatkaa.
Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto, ja se on suosituin lämmitystapa myös uudisrakennuksissa. Vuonna 2024 kaukolämmön markkinaosuus on kasvanut haetuissa rakennusluvissa. 85 prosenttia kunnista tuottaa lämmön pääasiassa uusiutuvilla polttoaineilla tai hukkalämmöillä.
Vuosi 2024 oli lämmin, mikä lisäsi kaukojäähdytyksen tarvetta. Kaukojäähdytyksen käyttö kasvoi 20 prosenttia edellisvuodesta. Kaukojäähdytyksen tehokkuus perustuu usein siihen, että samalla järjestelmällä tuotetaan sekä lämpöä että jäähdytystä, mikä lisää energiatehokkuutta.
Lähde: Energiateollisuus ry, Helen open data 2024 -ennakkotiedot, Tilastokeskus
*Hiilidioksidineutraaleiksi energialähteiksi on laskettu ne energialähteet, joiden hiilidioksidivaikutusta ei raportoida lämmön tuotannossa. Bioenergian ilmastovaikutus lasketaan maankäyttösektorilla ja kaukolämmöntuotantoon käytetyn sähkön päästöt sähköntuotannossa.
Yhteyshenkilöt
Janne KerttulajohtajaVerkot ja palvelut
Puh:+358 50 571 2075janne.kerttula@energia.fiLinkit
Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry
Ydinvoiman suosio huippulukemissa29.4.2025 09:44:01 EEST | Tiedote
Jopa 68 % suomalaisista suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti ja vain 9 % kielteisesti, ilmenee Energiateollisuus ry:n Verianilla teettämästä tutkimuksesta. Aineisto on kerätty paneelitutkimuksessa huhtikuussa 2025, ja vastaajia oli 1016.
Neuvottelutulos energiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksesta25.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry, Palvelualojen työnantajat Palta ry sekä työntekijöitä edustavat Sähköalojen ammattiliitto ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL ry ovat saavuttaneet 24.4.2025 neuvottelutuloksen Sähköalan tes-Energia-ICT-Verkosto työehtosopimuksesta.
Hallitus lähetti vahvan viestin puhtaan siirtymän teollisten investointien edistämiseksi23.4.2025 23:55:25 EEST | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihen toimet antavat positiivisen signaalin energia-alan investoinneille. Yhteisöveron lasku madaltaa pääomakustannuksia sekä kansainvälisesti rahoitettavilta hankkeilta että kotimaisilta energiayhtiöiltä. Investointien verohyvityksen jatko kannustaa toteuttamaan investointeja puhtaaseen teollisuuteen. Investointeja tarvitaan erityisesti puhtaaseen energiaan, sähkönjakeluun ja kehittyviin ei-polttaviin tapoihin tuottaa lämpöä, sekä vahvoihin sähköverkkoihin
Neuvottelutulos Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta on hyväksytty15.4.2025 14:52:04 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta. Työehtosopimus on kolmivuotinen, ja sopimuskauden viimeinen vuosi on irtisanottavissa. Työehtosopimuksen piirissä on noin 7000 toimihenkilöä.
Energia-alalle neuvottelutulos ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksesta11.4.2025 16:31:23 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry ja ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN ry saavuttivat 11.4.2025 neuvottelutuloksen Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme