Mielenterveyspoissaolojen vähentäminen vaatii lisää yhteistyötä ja ennakkoluulojen voittamista
Mielenterveysperustaisen työkyvyttömyyden vähentämisestä on saatu uutta tutkimustietoa. MYÖTE-toimintamallista tehtiin toimeenpanotutkimus. Mallissa lisätään työterveyshuollon ja muiden sote-toimijoiden yhteistyötä mielenterveyshäiriöiden hoidossa. Työhön paluun tukemisessa on otettava huomioon aiheeseen liittyvä stigma ja lisättävä toimijoiden yhteistyötä.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 29.1.2025
Työterveyslaitoksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat tutkivat MYÖTE-toimintamallin jalkauttamista edistäviä ja estäviä tekijöitä. Tutkimus on julkaistu arvostetussa tiedejulkaisussa BMC Health Services Research.
Jopa ammattilaisilla voi olla mielenterveyshäiriöistä ennakkoluuloja
Muissa potilasryhmissä on aiemmin onnistuttu lyhentämään toipilasaikoja merkittävästi TYÖOTE-toimintamallilla, jossa julkisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyötä on tehostettu. MYÖTE-toimintamallissa tehostetaan psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon yhteistyötä.
– Jopa työterveyshuollon ammattilaisilla voi olla mielenterveyden häiriöihin liittyviä kielteisiä ennakkoluuloja. On tärkeää, että mielenterveyden häiriöistä kärsivän työhön paluun tukemiseen paneudutaan samalla tarmolla kuin vaikkapa tekonivelleikkauksen jälkeen, johtava asiantuntija Pirjo Juvonen-Posti korostaa. Tukea tarvitaan myös työpaikoilla, sekä esihenkilöiltä että työkavereilta.
– Mielenterveyden häiriöihin valitettavasti usein liittyvä stigma eli häpeäleima ja sen käsittely on otettava huomioon, kun toimintamallia otetaan jatkossa laajemmin käyttöön. Lisäksi erityisen tärkeää on ymmärtää, että mielenterveyshäiriöiden hoidossa on useampia erilaisia tahoja ja toimijoita, eikä mallin jalkauttaminen onnistu yhtä suoraviivaisesti kuin ortopediassa, erityisasiantuntija Mikko Henriksson Työterveyslaitoksesta huomauttaa.
Eri hyvinvointialueilla saattaa esimerkiksi olla erilaisia tapoja järjestää mielenterveyssairauksien hoitoa ja kuntoutusta. Työterveyshuollon ammattilaisilla ei välttämättä ole riittävää kuvaa siitä, miten hoito on omalla hyvinvointialueella järjestetty.
Yhteistyötä tarvitaan lisää
MYÖTE-toimintamallissa on kehitetty erityisesti yhteistyötä psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta työterveyshuoltoon sähköisellä lähetteellä. Sähköinen e-lähetekäytäntö ei kuitenkaan ole vielä kaikkialla valmiudessa, ja tämä yhdensuuntainen käytäntö tarvitsee vielä kehittämistä.
Mielenterveyshäiriöiden hoitoa tulisikin kehittää kokonaisuutena, jossa olennaiset perusterveydenhuollon ja kuntoutuksen tahot ovat tiiviisti mukana. Silloin työterveyshuollon tehtävä työkyvyn koordinoimisessa toteutuisi parhaiten.
MYÖTE-toimintamallin toimeenpanoa edisti toimijoiden jaettu usko toimintamallin hyödyllisyyteen ja luotto mallin kehittäjiin. Myös työterveyshuollon henkilöstön taitoihin arvioida ja tukea työhön paluuta uskottiin.
Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään TYÖOTE-mallin laajentamisessa osana Mielenterveyden työkalupakki-hanketta, joka saa rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Tutkimuksen rahoittaja oli Euroopan sosiaalirahasto ESR.
Tutustu tutkimukseen
Tutustu TYÖOTE-toimintamalliin
Lisätiedot
- Erityisasiantuntija Mikko Henriksson, Työterveyslaitos, puh. 050 501 0425, mikko.henriksson@ttl.fi
- Johtava asiantuntija Pirjo Juvonen-Posti, Työterveyslaitos, puh. 043 824 3568, pirjo.juvonen-posti@ttl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.
Kansainvälinen yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Monissa maissa kohdataan samankaltaisia haasteita psykososiaalisten tekijöiden käsittelemisessä työpaikoilla. Jakamalla osaamista ja hyviä käytänteitä yli valtiorajojen näitä haasteita voidaan pyrkiä ratkomaan yhdessä. Mielenterveyden ensiapupakkaus tarjoaa ensihätään apua pienille työpaikoille työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.
International collaboration brings new opportunities to support mental health in workplaces17.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
In many countries, similar challenges related to mental health are encountered in workplaces. By sharing expertise and best practices across borders, these challenges can be addressed collectively. The Mental Health First Aid Kit offers immediate support for small workplaces in promoting employees' mental well-being.
Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.
Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme