Mielenterveyspoissaolojen vähentäminen vaatii lisää yhteistyötä ja ennakkoluulojen voittamista
Mielenterveysperustaisen työkyvyttömyyden vähentämisestä on saatu uutta tutkimustietoa. MYÖTE-toimintamallista tehtiin toimeenpanotutkimus. Mallissa lisätään työterveyshuollon ja muiden sote-toimijoiden yhteistyötä mielenterveyshäiriöiden hoidossa. Työhön paluun tukemisessa on otettava huomioon aiheeseen liittyvä stigma ja lisättävä toimijoiden yhteistyötä.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 29.1.2025
Työterveyslaitoksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat tutkivat MYÖTE-toimintamallin jalkauttamista edistäviä ja estäviä tekijöitä. Tutkimus on julkaistu arvostetussa tiedejulkaisussa BMC Health Services Research.
Jopa ammattilaisilla voi olla mielenterveyshäiriöistä ennakkoluuloja
Muissa potilasryhmissä on aiemmin onnistuttu lyhentämään toipilasaikoja merkittävästi TYÖOTE-toimintamallilla, jossa julkisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyötä on tehostettu. MYÖTE-toimintamallissa tehostetaan psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon yhteistyötä.
– Jopa työterveyshuollon ammattilaisilla voi olla mielenterveyden häiriöihin liittyviä kielteisiä ennakkoluuloja. On tärkeää, että mielenterveyden häiriöistä kärsivän työhön paluun tukemiseen paneudutaan samalla tarmolla kuin vaikkapa tekonivelleikkauksen jälkeen, johtava asiantuntija Pirjo Juvonen-Posti korostaa. Tukea tarvitaan myös työpaikoilla, sekä esihenkilöiltä että työkavereilta.
– Mielenterveyden häiriöihin valitettavasti usein liittyvä stigma eli häpeäleima ja sen käsittely on otettava huomioon, kun toimintamallia otetaan jatkossa laajemmin käyttöön. Lisäksi erityisen tärkeää on ymmärtää, että mielenterveyshäiriöiden hoidossa on useampia erilaisia tahoja ja toimijoita, eikä mallin jalkauttaminen onnistu yhtä suoraviivaisesti kuin ortopediassa, erityisasiantuntija Mikko Henriksson Työterveyslaitoksesta huomauttaa.
Eri hyvinvointialueilla saattaa esimerkiksi olla erilaisia tapoja järjestää mielenterveyssairauksien hoitoa ja kuntoutusta. Työterveyshuollon ammattilaisilla ei välttämättä ole riittävää kuvaa siitä, miten hoito on omalla hyvinvointialueella järjestetty.
Yhteistyötä tarvitaan lisää
MYÖTE-toimintamallissa on kehitetty erityisesti yhteistyötä psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta työterveyshuoltoon sähköisellä lähetteellä. Sähköinen e-lähetekäytäntö ei kuitenkaan ole vielä kaikkialla valmiudessa, ja tämä yhdensuuntainen käytäntö tarvitsee vielä kehittämistä.
Mielenterveyshäiriöiden hoitoa tulisikin kehittää kokonaisuutena, jossa olennaiset perusterveydenhuollon ja kuntoutuksen tahot ovat tiiviisti mukana. Silloin työterveyshuollon tehtävä työkyvyn koordinoimisessa toteutuisi parhaiten.
MYÖTE-toimintamallin toimeenpanoa edisti toimijoiden jaettu usko toimintamallin hyödyllisyyteen ja luotto mallin kehittäjiin. Myös työterveyshuollon henkilöstön taitoihin arvioida ja tukea työhön paluuta uskottiin.
Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään TYÖOTE-mallin laajentamisessa osana Mielenterveyden työkalupakki-hanketta, joka saa rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Tutkimuksen rahoittaja oli Euroopan sosiaalirahasto ESR.
Tutustu tutkimukseen
Tutustu TYÖOTE-toimintamalliin
Lisätiedot
- Erityisasiantuntija Mikko Henriksson, Työterveyslaitos, puh. 050 501 0425, mikko.henriksson@ttl.fi
- Johtava asiantuntija Pirjo Juvonen-Posti, Työterveyslaitos, puh. 043 824 3568, pirjo.juvonen-posti@ttl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Muistutuskutsu 27.3. klo 8.30: Millainen on työ, joka antaa enemmän kuin ottaa?18.3.2025 08:41:14 EET | Kutsu
Miksi työhyvinvointipuhe kääntyy usein työpahoinvointipuheeksi – uhkaako työ todella mielenterveyttä? Työterveyslaitoksen Työpuntari-webinaarissa työelämän tutkijat hakevat ratkaisuja tasapainon palauttamiseksi työelämään. Webinaari on tunnin pituinen.
Tutkimus: Korkeakoulutetut paluumuuttajamiehet tienaavat paremmin kuin vertailuväestö17.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Työterveyslaitoksen rekisteritutkimuksessa selvitettiin, miten Suomessa syntyneet korkeakoulutetut paluumuuttajamiehet ja -naiset sijoittuvat työmarkkinoille ulkomailta paluunsa jälkeen. Paluumuuttajamiesten ansiotulot olivat korkeammalla tasolla kuin samanikäisen vertailuväestön. Naisilla sen sijaan vastaavaa eroa ei ollut. Miehet kiinnittyivät työelämään kaiken kaikkiaan naisia paremmin.
Study: Highly educated returning migrant men earn more than the comparison population17.3.2025 07:00:00 EET | Press release
A register survey by the Finnish Institute of Occupational Health examined how Finnish-born highly educated returning migrant men and women find their place on the labour market after returning from abroad. The earned income of returnee men was higher than that of the comparison population of the same age. However, there was no similar difference among women. Men were overall more integrated into work life than women.
Företagshälsovården och social- och hälsovården reformeras – arbetsförmågan får inte glömmas bort13.3.2025 06:00:00 EET | Pressmeddelande
Företagshälsovårdens roll i att upprätthålla arbetsförmågan och minska sjukfrånvaron betonas i en tid av samhällsförändringar. Samtidigt måste företagshälsovården anpassa sig till arbetslivets föränderliga behov. Arbetshälsoinstitutet presenterar aktuella utvecklingsåtgärder och riktlinjer för framtiden.
Työterveyshuoltoa ja sotea uudistetaan – työkyky ei saa unohtua13.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Työterveyshuollon rooli työkyvyn ylläpidossa ja sairauspoissaolojen vähentämisessä korostuu yhteiskunnan muutosten keskellä. Samalla työterveyshuollon on sopeuduttava työelämän muuttuviin tarpeisiin. Työterveyslaitos esittelee ajankohtaiset kehittämistoimet ja suuntaviivoja tulevaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme