Lapin hotellit joulukuussa ennätyksellisen kalliita – taustalla ulkomaisten matkailijoiden lisääntyminen
Hotelliyö Lapissa maksoi joulukuussa lähes kaksinkertaisesti koko maan keskiarvoon verrattuna. Majoituksesta sai maksaa Lapissa keskimäärin 282 euroa yöltä, kun taas esimerkiksi Uudellamaalla huoneen sai 119 eurolla.
Edellisvuoden joulukuuhun verrattuna hotellihuoneen hinta kallistui Lapissa 40 eurolla.
Tiedot selviävät Tilastokeskuksen majoitustilastosta.
Lapin hotellien käyttöaste oli joulukuussa yli 80 %, kun koko maassa vastaava luku oli 49 %. Ulkomaisten yöpymisten määrä kasvoi Lapissa 9 % edellisvuodesta. Kotimaisten yöpymisten määrä puolestaan väheni 20 %.
”Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä näyttää nyt kasvavan jatkuvasti, ja Lapissa ilmiö korostuu erityisesti joulukuussa. Kasvavien turistivirtojen mukana myös majoitusten hinnat nousevat”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Heidi Pukkila kertoo.
Hotelliyöpymisen hinnat notkahtivat hetkellisesti koronavuoden 2020 joulukuussa, mutta tuolloin käyttöastekin oli lähes olematon.
”Vuoden 2019 joulukuuhun verrattuna Lapin hotellien hinnat ovat nousseet noin 40 %. Koko maassa nousua on ollut vastaavana aikana 20 % ja Uudellamaalla vain noin 5 %”, Pukkila toteaa.
Eniten majoittujia Isosta-Britanniasta
Lapissa majoitusliikkeisiin saapuneiden ulkomaisten matkailijoiden lukumäärä on parina viime vuotena kasvanut noin 100 000:lla per vuosi.
”Uudellamaalla ja suuressa osassa muuta maata ulkomaisten matkailijoiden majoitusluvut laahaavat vielä alemmalla tasolla kuin ennen pandemiaa. Lapissa ulkomaiset yöpymiset ovat sen sijaan kasvaneet jo huomattavasti vuoden 2019 tasoa korkeammaksi”, Pukkila kertoo.
Määrällisesti ylivoimaisesti eniten ulkomaisia matkailijoita on tullut vuosina 2023 ja 2024 Isosta-Britanniasta. Heistä myös noin puolet on suunnannut nimenomaan Lappiin.
”Joulukuussakin Suomen majoitusliikkeissä oli selvästi eniten brittiläisiä vieraita. Heistä yli 80 % yöpyi Lapissa. Toiseksi eniten majoittujia tuli Ranskasta, ja ranskalaisista noin 70 % suuntasi Lappiin. Kolmantena olivat saksalaiset, joista Lapissa majoittui 40 %”, Pukkila havainnollistaa.
Aasialaiset ja heistä erityisesti kiinalaiset ja japanilaiset ovat olleet jo pari vuosikymmentä innokkaita Lapin-matkailijoita. Pandemia kuitenkin romahdutti aasialaisten yöpymismäärät.
”Aasialaisten matkailijoiden lukumäärät ovat Ukrainan sotaan liittyvän Venäjän ilmatilan sulun takia olleet kovin pieniä, ja pandemian jälkeinen kasvu on ollut hidasta. Joulukuussa aasialaisia majoittujia tilastoitiin kuitenkin jo enemmän kuin pandemiaa edeltäneen vuoden 2019 joulukuussa”, Pukkila kertoo.
Tilastokeskuksen majoitustilastossa ovat mukana vain 20 vuodepaikkaa tai enemmän sisältävät majoitusliikkeet, joten pienet majoitusliikkeet, ilmaismajoitus ja esimerkiksi alustojen kautta varattu majoitus (jonka osuus on kasvanut paljon viime vuosina) jää tarkastelun ulkopuolelle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi PukkilaYliaktuaari
Puh:029 551 3478heidi.pukkila@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Kuluttajien luottamus edelleen matalalla kesäkuussa27.6.2025 08:01:10 EEST | Tiedote
Kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta parani kesäkuussa hieman toukokuuhun verrattuna, mutta oli edelleen hyvin heikko. Myös näkemys Suomen talouskehityksestä pysyi vaisuna. Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -8,6, kun toukokuussa se oli -8,4.
Oppimisen tukea saaneiden peruskoululaisten osuus kasvoi edelleen vuonna 202426.6.2025 08:01:54 EEST | Tiedote
Yhä useampi peruskoulun oppilas sai viime vuonna tukea oppimiseensa. Tehostettua tukea sai 16 % peruskoulun oppilaista. Erityistä tukea sai puolestaan joka kymmenes oppilas.
Suomessa alkoholi Euroopan kolmanneksi kalleinta19.6.2025 13:01:45 EEST | Tiedote
Suomi oli vuonna 2024 Euroopan kolmanneksi kallein maa ostaa alkoholia. Kalliimpaa alkoholi oli vain Islannissa ja Norjassa. Myös ruuan ja alkoholittomien juomien osalta Suomi oli EU:n keskiarvoa kalliimpi.
Suomalaisten velat pienenivät vuonna 202417.6.2025 08:03:03 EEST | Tiedote
Velallisten asuntokuntien keskimääräinen velkasumma oli 94 400 euroa, mikä oli noin tuhat euroa vähemmän kuin vuonna 2023.
Konkurssihakemusten määrä toukokuussa yhä kasvussa – yhtä synkkiä lukuja viimeksi vuonna 199613.6.2025 08:01:22 EEST | Tiedote
Konkursseja pantiin vireille toukokuussa yhteensä 366, mikä on 39 konkurssia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Myös henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä kasvoi selvästi vuodentakaisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme