Psykososiaalisella tuella valtava merkitys syöpään sopeutumisessa

Kolmannen sektorin tarjoama keskustelutuki pitää liittää hoitoketjuihin nykyistä paremmin.
Suomessa tarvitaan entistä tiiviimpää moniammatillista yhteistyötä, jotta syöpään sairastuneille voidaan varmistaa riittävä psykososiaalinen tuki.
– Psykososiaalisella tuella on valtava merkitys koko hoitopolun aikana paitsi sairauteen sopeutumisen, myös hoitoon sitoutumisen kannalta, Syöpäjärjestöjen psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä toteaa.
– Syöpähoidot kehittyvät jatkuvasti, ja samalla hoitoon liittyviä asioita pitää käydä entistä perusteellisemmin läpi potilaiden kanssa. Varsinkin hoitopolun alussa sairastuneilla on suuri tiedon tarve. Kun muistetaan, että syöpään sairastuu tulevaisuudessa yhä useampi ja potilasmäärät tulevat huomattavasti kasvamaan, on selvää, että psykososiaalisen tuen tarve kasvaa koko ajan. Julkinen sektori ei kykene yksinään kantamaan vastuuta tuen riittävyydestä.
Syöpäjärjestöt auttoivat yli 31 000 kertaa
Syöpäjärjestöjen psykososiaalisen tuen palveluita on käytetty ahkerasti ympäri Suomea. Vuonna 2023 Syöpäjärjestöihin tuli kaikkiaan yli 31 000 psykososiaalista tukea koskevaa yhteydenottoa.
Kolmas sektori on siis jo nyt merkittävässä roolissa syöpään sairastuneiden psykososiaalisen tuen tarjoajana. Tulevaisuudessa sen merkitys voi vielä korostua, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon resurssit ovat tiukat. Niukkuudessa käytettävissä olevat resurssit kannattaa kohdentaa viisaasti.
Parhaillaan valmisteilla olevassa kansallisessa syöpästrategiassa psykososiaalinen tuki nostetaan esiin erityisen tärkeänä tekijänä syöpään sairastuneiden elämänlaadun ja hyvinvoinnin edistämisessä.
– On tärkeää, että tunnistamme paremmin ne potilaat, jotka tarvitsevat enemmän tukea, ja että heidät osataan ohjata palveluun, jossa syöpään sairastuneella on mahdollisuus pysähtyä käsittelemään omia ajatuksiaan ja tunteitaan ilman kiirettä. Psykososiaalista tukea varten potilaat on hyvä ohjata myös kolmannelle sektorille. Meidät on kyettävä liittämään hoitoketjuun saumattomasti, Tähkä sanoo.
Keskustelutukea matalalla kynnyksellä
Syöpäjärjestöjen psykososiaalisen tuen palvelut tunnetaan jatkossa ympäri Suomen Luoto-palvelun nimellä. Luoto-palvelussa Syöpäjärjestöjen syöpään perehtyneet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset tarjoavat keskustelutukea niin sairastuneille, läheisille ja kaikille, joita syöpä huolestuttaa. Palvelu on maksuton eikä sinne vaadita lähetettä.
– Ammattilaisemme tarjoavat tietoa, toivoa ja tukea, ja he tietävät, mitä syöpään sairastuminen tarkoittaa ja mitä hoitopolulla tapahtuu. Keskustelut heidän kanssaan ovat aina luottamuksellisia, Tähkä kertoo.
– Psykososiaalisen tuen palvelujemme brändäyksellä toivomme lisäävämme niiden tunnettuutta entisestään, jotta sekä tukea tarvitsevat että palveluihin ohjaavat ammattilaiset löytävät palveluumme paremmin.
Lisätietoja:
Psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä, puh. 050 304 6946, katja.tahka@cancer.fi (tavoitettavissa perjantaina 31.1.2025)
Viestinnän asiantuntija Nina Airisto, puh. 050 560 4334, nina.airisto@cancer.fi
Avainsanat
Linkit
Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu kaksitoista alueellista syöpäyhdistystä ja viisi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Nuorten nikotiinituotteiden käyttö kääntyi nousuun – tarve lopettamisen tuelle kasvaa2.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Syöpäjärjestöt tarjoaa vaikuttavia keinoja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Järjestöjen työn ansiosta nuorille on tarjolla matalan kynnyksen apua, jota ei aina ole muuten saatavilla.
Suomalaiset hyvin tietoisia elintapojen vaikutuksesta syöpäriskiin19.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Syöpäjärjestöjen teettämään kyselytutkimukseen vastanneista 95 % uskoo, että elintavoilla on merkittävä vaikutus syöpäriskiin.
Uusi suositus: Rintasyövän seulonta laajennettava 46–74-vuotiaisiin13.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä ehdottaa rintasyövän seulonnan laajentamista nykyisestä 50–69-vuotiaiden kohdeikäryhmästä 46–74-vuotiaisiin.
Kyselyselvitys: Joka kolmas syöpäpotilas kokee diagnoosin viivästyneen12.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Sairastuneet ovat sitoutuneita ja tyytyväisiä omaan syöpähoitoonsa. He myös arvostavat terveydenhuollon ammattilaisten työtä. Tulokset käyvät ilmi Suomen Syöpäpotilaat ry:n vuodenvaihteessa 2024–2025 toteuttamasta Diagnoosi, syöpähoito ja seuranta -kyselystä (684 vastausta).
Nuorten naisten HPV-tietoisuus pääosin hyvällä tasolla10.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Suomessa on osallistujille ilmainen kohdunkaulasyövän seulontaohjelma, mutta seulontaohjelman ulkopuoliset testit ovat yleisiä varsinkin nuorilla naisilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme