Fingo: YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n häätö uhkaa vesittää tulitauon saavutuksia Gazassa
Israelin UNRWA:n toimintaa rajoittavien lakien on määrä astua voimaan tänään 30. tammikuuta. Kansainvälisen yhteisön on päättäväisesti puututtava suojeltuun YK-järjestöön kohdistuviin laittomiin häätö- ja painostustoimenpiteisiin sekä toimittava Gazan humanitaarisen operaation suojelemiseksi.
YK:n pakolaisjärjestö UNRWA:n toimintaa rajoittavien lakien on tarkoitus astua voimaan tänään 30. tammikuuta. Käytännössä Israelin parlamentin hyväksymä lakipaketti kieltää yhteydenpidon Israelin ja UNRWA:n välillä sekä järjestön toiminnan Israelin ”suvereenilla” alueella. Israel on kansainvälisen oikeuden vastaisesti vaatinut UNRWA:a sulkemaan toimistonsa Itä-Jerusalemissa 30. tammikuuta mennessä.
”UNRWA:n häätäminen Israelin toimesta on vakava kolaus kansainväliselle sääntöpohjaiselle järjestelmälle”, sanoo Fingon kansainvälisen politiikan asiantuntija Johannes Hautaviita. ”On erittäin poikkeuksellista, että YK:n jäsenvaltio käytännössä karkottaa YK:n toimielimen hallitsemiltaan alueilta. Päätös on laiton, sillä YK:n tilat ovat suojeltuja. Tämä uhkaa myös heikentää tulitauon saavutuksia ja Gazan humanitaarista operaatiota juuri kun tarve on suurimmillaan”, Hautaviita jatkaa.
Gazan sodan aikana UNRWA:a on luonnehdittu humanitaarisen operaation selkärangaksi, sillä se on merkittävin humanitaarinen toimija kaistaleella. UNRWA:n mukaan se on tulitauon alkamisen jälkeen toimittanut 60 prosenttia ruoka- ja vesiavusta Gazaan.
“UNRWA:n rooli Gazan toipumisessa on kriittinen, mutta sen rooli on myös huomattavasti laajempi ja elintärkeä koko alueellisesti sirpaloituneelle palestiinalaiselle yhteiskunnalle. UNRWA:n lakkauttaminen tarkoittaisi, että pakolaiset ja lapset jäävät ilman koulutusta ja terveydenhuoltoa. Tätä UNRWA:n laajempaa merkitystä palestiinalaisten oikeuksien toteutumiselle ei ole julkisessa keskustelussa täysin ymmärretty”, Hautaviita toteaa.
YK:n yleiskokous perusti UNRWA:n vuonna 1949. Järjestön tarkoitus on tukea palestiinalaispakolaisia, kunnes heidän tilanteeseensa löydetään oikeudenmukainen ratkaisu. Vuosikymmenten saatossa UNRWA:n väliaikaiseksi tarkoitettu toiminta on laajentunut kattamaan peruspalveluita, kuten terveydenhuoltoa ja koulutusta, joiden järjestäminen kuuluisi valtionhallinnon vastuulle. Noin 6 miljoonaa palestiinalaispakolaista ovat oikeutettuja UNRWA:n palveluihin.
”Huomioiden UNRWA:n toiminnan laajuuden, mittakaavan sekä hyväksynnän paikallisen väestön keskuudessa, vaihtoehto järjestön korvaamiseksi on käytännössä itsenäisen ja suvereenin palestiinalaisvaltion perustaminen. UNRWA:n alasajo tulisi siis toteuttaa hallitusti, osana poliittista prosessia, joka johtaa palestiinalaisten itsemääräämisoikeuden ja perusoikeuksien toteutumiseen. Alasajoa ei voida runnoa läpi mielivaltaisesti ilman uskottavaa ja riittävää jatkosuunnitelmaa. Ihmisiä ei voida vain jättää heitteille oman onnensa nojaan eväämällä heiltä perusoikeudet, koulutus ja terveydenhuolto”, Hautaviita toteaa.
Hautaviidan mukaan EU:n, mukaan lukien Suomen, on päättäväisesti toimittava UNRWA:n ja humanitaarisen avun suojelemiseksi sekä järjestöön kohdistuvien laittomien häätö- ja painostustoimien lopettamiseksi.
”Nyt on tärkeää, että UNRWA:n rahoittajavaltiot eivät toista vuoden 2024 tammikuussa tehtyjä virheitä, jolloin järjestön rahoitus laajasti jäädytettiin. Rahoittajavaltioiden, mukaan lukien Suomen ja EU:n, tulee näyttää teoillaan, että ne seisovat YK:n ja sääntöperustaisen maailman takana”, Hautaviita muistuttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johannes HautaviitaKansainvälisen politiikan asiantuntijaFingo
Puh:050 317 6708johannes.hautaviita@fingo.fiSuomalaiset kehitysjärjestöt Fingo
Fingo on noin 250 suomalaisen kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen ja globaalin kansalaiskasvatuksen parissa toimivan kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija. Fingo ja sen jäsenjärjestöt tekevät töitä, jotta maailma olisi reilumpi − ihan kaikille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Maailma kylässä -festivaalilla 24 keskustelua ja puhetta rauhasta2.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Maailma kylässä -festivaalin puheohjelmassa rauhaa tarkastellaan laajasti. Mikä on naisten, nuorten ja vammaisten rooli rauhanrakentamisessa? Miten päästään rauhaan eri puolilla maailmaa? Mikä on vegaanisuuden, tekoälyn tai sateenkaarioikeuksien merkitys rauhantyössä?
Maailma kylässä 30 vuotta – esiintymässä mm Ana Tijoux, Majur ja Ebo Krdum13.3.2025 09:25:02 EET | Tiedote
Rauha-teema näkyy ja kuuluu vahvasti Maailma kylässä -festivaalin ohjelmassa. Koko perheen ilmaistapahtumassa nähdään muun muassa brasilialainen Majur, chileläis-ranskalainen Ana Tijoux ja sudanilainen Ebo Krdum. Helsingin kaupunki on festivaalin pääyhteistyökumppani ensimmäistä kertaa.
Kestävän kehityksen tavoitteet ovat kaikkien etu – ”Niistä luopuminen on kuin astuisi tahallaan juoksuhiekkaan”11.3.2025 11:52:52 EET | Tiedote
Yhdysvaltojen irtautuminen kestävän kehityksen tavoitteista on lyhytnäköistä ja myös vastoin sen omaa etua. Niin kauan, kun meillä on vain yksi maapallo, on meidän jokaisen etu, että toimintamme pysyy maapallon kantokyvyn rajoissa.
Kutsu medialle: Minna Canth -matinea Kuopion taidemuseolla 19.3.10.3.2025 14:49:32 EET | Kutsu
Tapahtuma kokoaa yhteen erilaiset toimijat, joiden päämääränä on tasa-arvoisempi ja oikeudenmukaisempi yhteiskunta.
Antigender-liike on uhka demokratialle ja yhteiskuntarauhalle7.3.2025 15:00:06 EET | Tiedote
Antigender-liike on vahvistunut ympäri maailmaa. Tasa-arvo on kuitenkin turvallisen ja vakaan yhteiskunnan perusta ja edellytys demokratialle, siksi tasa-arvon takapakki tulee pysäyttää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme