Hyvinvointialueen valvontayksiköllä 662 omaa ja ostopalvelujen valvontatapahtumaa – vakavia poikkeamia alle kuusi prosenttia
Pirkanmaan hyvinvointialue valvoo järjestämisvastuunsa vuoksi sekä omien että ulkopuolelta hankittavien sosiaali- ja terveyspalvelujen laatua ja lainmukaisuutta. Viime vuonna valvontayksiköllä oli yhteensä 662 ohjaus- ja valvontatapahtumaa, joista pääosa etukäteen suunniteltuja. Niistä kirjattiin eri tasoisia poikkeamia, kehittämissuosituksia ja positiivisia havaintoja. Suunnitelmallisen valvonnan lisäksi tuli ilmoituksia myös epäkohdista esimerkiksi aluehallintovirastoilta ja omalta henkilöstöltä.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontayksiköllä oli viime vuoden aikana 662 erilaista ohjaus- ja valvontatapahtumaa. Niistä etukäteen suunnitellun valvonnan osuus oli noin 88 prosenttia. Ennakkoon suunnittelemattomia, esimerkiksi epäkohtailmoituksia tai omavalvonnan käsittelyyn siirrettyjä selvittelyjä oli vuoden aikana yhteensä 52.
Ohjaus- ja valvontatilanteista on vuoden aikana kirjattu eri tasoisia poikkeamia, kehittämissuosituksia ja positiivisia havaintoja. Havaituista poikkeamista 5,7 prosenttia eli 268 on ollut vakavia, ja ne jakautuivat yhteensä 140 yksikköön. Vakavat poikkeamat ovat liittyneet esimerkiksi omavalvontasuunnitelmien laadintaan, julkaisuun ja raportointiin, riskien hallintaan, asiakkaiden hoito-, palvelu- tai kuntoutussuunnitelmiin, asiakkaan asemaan ja oikeuksiin, lääkehoitoon, henkilöstöön, kirjaamiskäytäntöihin ja ohjeisiin sekä tietoturvaan.
Valvonnassa on myönteisinä havaintoina pantu merkille muun muassa, että henkilöstöä, asiakkaita tai läheisiä on otettu mukaan yksiköiden omavalvonnan suunnitteluun, toimintaa ohjaavat arvot on huomioitu käytännön toiminnassa, palautekäytännöt ovat olleet toimivia ja palautteita on hyödynnetty toiminnan kehittämisessä. Myös tiedottamisesta, asiakkaiden osallistumisesta, henkilöstön hyvästä perehdytyksestä ja koulutukseen panostamisesta on kertynyt myönteisiä havaintoja.
-On ollut ilahduttavaa huomata, että valvotuissa yksiköissä omavalvontasuunnitelmat on pääsääntöisesti tehty. Esimerkiksi henkilökunnan ilmoitusvelvollisuuden toteutumiseen, omatyöntekijyyteen, kirjaamisen laatuun ja raportointiin sekä terveydenhuollon omavalvonta- ja lääkehoitosuunnitelmiin on tärkeä kiinnittää edelleen huomiota. Yhteisöllinen asuminen on edelleen vasta kehittymässä oleva palvelumuoto, ja mielenterveyspalvelujen saatavuudessa hyvinvointialueella on työtä tehtävänä, summaa palvelupäällikkö Katja Uitus-Mäntylä valvontayksikön havaintoja viime vuodelta.
Osa ilmoituksista AVIsta ja henkilöstöltä
Hyvinvointialueelle tulee ilmoituksia epäkohdista valvontaviranomaisilta, pääasiassa aluehallintovirastolta. Niitä oli viime vuonna yhteensä 88. Ilmoituksissa ei ole noussut esille selkeästi laajempaa ongelmaa yksittäisissä palveluissa tai asioissa.
Viime vuoden alusta tuli voimaan laki sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan ilmoitusvelvollisuudesta. Valvontayksikön tietoon tuli vuoden aikana 19 lain piiriin kuuluvaa ilmoitusta. Näistä kymmenen koski hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa ja yhdeksän ostopalvelua. Lisäksi oman palvelutuotannon käyttämän Haipro-järjestelmän kautta valvontayksikkö sai tiedoksi 30 ilmoitusta. Ilmoitukset ovat koskeneet pääasiassa henkilöstön riittävyyttä, asiakkaiden palvelujen toteutumista sekä asiakkaiden kohtelua. Lisäksi valvontayksikölle tuli 48 muuta ilmoitusta. Näistä 41 koski ostopalveluita ja seitsemän omaa palvelutuotantoa.
Hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan asiakkuus- ja laatujaosto seuraa valvontasuunnitelman toteutumista. Jaosto käsitteli vuoden 2024 raporttia 3. helmikuuta. Viime vuoden valvontaraportti menee tiedoksi myös aluehallitukselle 10. helmikuuta pidettävään kokoukseen.
Yhteyshenkilöt
Uitus-Mäntylä KatjaPalvelupäällikkö, valvonta- ja asiavastaavatoiminta
Puh:044 4722687katja.uitus-mantyla@pirha.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Taysissa järjestetään leikkausrobotille juhlat – robotilla on tehty 6000 leikkausta27.3.2025 15:32:12 EET | Tiedote
Taysissa on tehty nyt 6000 robottiavusteista leikkausta. Tule juhlimaan leikkausrobottia Tays Keskussairaalan vanhaan pääaulaan 2. huhtikuuta kello 12–15. Tilaisuudessa on paikalla aito leikkausrobotti itse sekä joukko kirurgeja ja muita ammattilaisia kertomassa työstään robotin kanssa.
Väkivaltaa kokeneen lapsen tai nuoren palvelupolku havainnollistaa auttamisen vaiheita Pirkanmaan hyvinvointialueella27.3.2025 10:48:31 EET | Tiedote
Mitä tapahtuu, kun lapsi tai nuori on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa? Pirkanmaan hyvinvointialueella on valmistunut palvelupolku, jossa selkiytetään, mitä kaikkea seuraa ja miten lapsi tai nuori perheineen saa apua väkivallan tunnistamisen jälkeen.
Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluja ja psykiatrista hoitoa uudistetaan Pirkanmaalla26.3.2025 15:52:54 EET | Tiedote
Hyvinvointialue valmistelee aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen organisaatiomuutosta, joka sisältää toimipisteiden ja henkilöstön uudelleenjärjestelyjä. Tavoitteena on, että asiakkaat saisivat sujuvaa ja pitkäjänteistä hoitoa nykyistä varhaisemmassa vaiheessa erityisesti sote-asemilla. Muutoksen odotetaan helpottavan myös psykiatrisen hoidon tilannetta. Muutoksella ei tavoitella säästöjä tai henkilöstövähennyksiä. Aluehallitus käsittelee esitystä yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta organisaatiomuutoksen vuoksi 31.maaliskuuta.
Hyvinvointialueen palvelut uudistuivat 2024 suunnitellusti –alijäämä puolittui ja kulut nousivat vain vähän26.3.2025 15:48:55 EET | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelujen uudistaminen ja strategia etenivät viime vuonna suunnitellusti ja niillä oli haluttua vaikutusta. Palveluja yhdenmukaistettiin ja käyttöön otettiin esimerkiksi kaikkia asukkaita hyödyttäviä digipalveluja. Alijäämää kertyi vajaa puolet edellisvuodesta eli 56,5 miljoonaa euroa. Kulut kasvoivat vuoden aikana vain 1,8 prosenttia, mikä on hyvin maltillinen kasvu esimerkiksi toteutuneisiin työmarkkinaratkaisuihin verrattuna. Aluehallitus käsittelee viime vuoden tilinpäätöstä 31. maaliskuuta.
Aina ei tarvita leikkaussalia – merkittävä osa Taysin käsikirurgisista operaatioista tehdään toimenpidehuoneissa25.3.2025 11:01:46 EET | Tiedote
Käsikirurgisista leikkauksista merkittävä osa on sellaisia, jotka voidaan turvallisesti suorittaa leikkaussalin sijaan toimenpidehuoneessa paikallispuudutuksessa. Potilas voi tällöin käydä toimenpiteessä suoraan kotoa, ilman osasto- tai heräämöhoidon tarvetta. Taysissa toimenpidehuoneen käyttö ja käsikirurgian hoitopolkujen kehittäminen näkyvät nopeampana hoitoon pääsynä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme